De tuin van Alain Raap is in een groot deel van het jaar een oase voor bijen, vlinders en andere insecten. Eigen foto

De tuin van Alain Raap is in een groot deel van het jaar een oase voor bijen, vlinders en andere insecten. Eigen foto

Water opvangen in je eigen voortuin

Natuur

VORDEN - De voortuin van Vordenaar Alain Raap is niet buitensporig groot. Maar: “Alle kleine beetjes helpen.” De regenpijp werd afgekoppeld en een wadi aangelegd om het water op te vangen. “Ik hoef de tuin nu minder te sproeien.”

Door Sander Grootendorst

Toen de tuin zo’n twee jaar geleden toe was aan herinrichting, schakelde Raap hovenier Rick Jansen in, een vriend van zijn zoon. “Rick is erg van de duurzaamheid en de biodiversiteit en wij zijn daar ook mee bezig, bijvoorbeeld met ons lidmaatschap van burgerboerderij De Patrijs. Het leek ons goed om daar in onze eigen tuin ook rekening mee te houden”, zegt Raap, in het dagelijks leven IT’er bij de Belastingdienst.

“We hebben een brainstorm gedaan en daar kwam het idee voor een wadi uit. Het was een hele droge zomer geweest en droogte is een steeds groter probleem.” Aan de oplossing daarvan kun je als particulier een steentje bijdragen. Hoe meer steentjes, hoe beter. Raap vond al enige navolging in de buurt – bewoners die hun regenpijp afkoppelden – en ook waterschap Rijn en IJssel stimuleert dergelijke klimaatbestendige initiatieven. 

Raap kwam erachter dat er wadi’s in alle soorten en maten bestaan. Het principe is eenvoudig, en overal hetzelfde. Hij liet het midden van de tuin dieper maken. Bij hevige regenval wordt het een vijver; blijft het daarna droog, zakt het water de grond in. “Je kunt ook kiezen voor een systeem met kratten eronder, dan houd je het water nog langer vast. Rick en mijn zoon willen met dat doel nog een hoeveelheid grind inbrengen.”

Op deze grijze, miezerige februaridag is er in de tuin niet veel loos. Op internet gaat het er spannender aan toe: “Daar heb ik filmpjes op gezet van enorme stortbuien, je ziet het water de regenpijp uit spuiten. Eén keer was er een overstroming.” Geen nood, de tegels uit de oprit waren er al uitgehaald – op twee rijen na: het karrenspoor voor de auto – en vervangen door de halfverharde samenstelling padvast; hergebruikt materiaal bovendien, dus duurzaam. Daar sijpelde het overtollige regenwater keurig doorheen. 

Bij aanhoudende hitte en droogte, als de Achterhoekse beken zomers al hun water verliezen, bevat ook de voortuin-wadi geen water meer. “Dan moet de tuinslang eraan te pas komen. Maar over het algemeen hoef ik minder te sproeien.” Dat komt dan ook weer door de uitgekiende plantenkeuze van de hovenier. Die er bovendien voor heeft gezorgd dat er bijna het hele jaar door bloemen bloeien. “Bijen, vlinders en andere insecten hebben altijd voedsel tot hun beschikking. We hebben ook een bijenhotel geplaatst, waar wilde bijen inderdaad gebruik van maken.”

De lente komt eraan, het gaat weer zoemen in de tuin aan de Mulderskamp. Vandaag houden de bijen zich nog koest. Het is opgehouden met zachtjes regenen, daar houden ze niet van. Maar de wadi is er klaar voor.

Klik hier en hier om de wadi in een regenbui te zien en klik hier om het water de regenpijp uit te zien spuiten. 

Weet van Water
Waterschap Rijn en IJssel is blij met initiatieven zoals dat van Alain Raap. “We proberen vanuit het project ‘Weet van Water’ samen met gemeenten en woningcorporaties de bedrijven en inwoners in ons gebied te enthousiasmeren en activeren als het gaat om vergroening en het afkoppelen van regenwater”, laat communicatieadviseur Carmen Molenaar weten. “Wij geven veel informatie via onze website, maken filmpjes, zijn actief op social media, geven klimaatlessen op scholen, verspreiden brochuremateriaal via de gemeenten, maken informatiepagina’s in de huis-aan-huis pagina’s en gaan in gesprek tijdens acties zoals ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’, waarbij inwoners tegels inleveren en tuinplanten krijgen.

Weet van Water is ook maatwerk. We bespreken met de gemeenten wat hun speerpunten zijn en waar ze behoefte aan hebben. En daar spelen we dan op in. We hebben dit voorjaar alweer verschillende acties gepland.”
Informatie: weetvanwater.nl

Wadi
‘Wadi’ is een van origine Arabisch woord om een rivier aan te duiden die het grootste deel van het jaar droogstaat. Het is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw in Nederland een begrip, dat als het ware achteraf als afkorting ging gelden van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Wadi’s zijn bijvoorbeeld de groenstroken in nieuwe wijken, die er niet meer gladgestreken bij liggen, maar golven als rivierbeddingen. Zo wordt wateroverlast bij stortbuien voorkomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant