Afbeelding

‘Meer Bomen Nu’ organiseert Doneer-een-zaailing-dag

Natuur

HUMMELO/HALLE - De organisatie Meer Bomen Nu organiseert een landelijke doneer-een-zaailing-dag. Met het verzamelen en herplanten van zaailingen probeert deze organisatie Nederland versneld te vergroenen. De ingeleverde zaailingen krijgen elders een nieuwe plek waar ze kunnen uitgroeien tot een volwaardige boom of struik. De inleverdag, op honderden locaties in het hele land, is op zondag 12 februari. 

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. In een achtertuin is daar vaak geen ruimte voor om een volwassen boom of struik te worden. Meer Bomen Nu roept daarom iedereen op om zaailingen en stekken uit eigen tuin naar één van de vele inleverpunten te brengen. Vrijwilligers planten ze vervolgens op een geschikte locatie. Zo krijgt Nederland er miljoenen bomen bij voor klimaat en biodiversiteit.

Zaailingen, stekken en afleggers
Deelnemers worden opgeroepen in hun tuin op zoek te gaan naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Het hele boompje/struik moet met zoveel mogelijk wortel uit de grond. De aarde kunnen zij ervan afschudden. Stekken zijn ook welkom. Elke tak van wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan in de grond worden gestoken met een grote kans dat er een nieuwe boom of struik opkomt. Bij vlier, vijg en druif moet men de houtige delen terugsnoeien in stukken van ongeveer 50-60 centimeter. Totdat ze ingeleverd worden moeten ze met de onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen (dit kan ook met vlinderstruik, maar pas later in het seizoen). Populier en wilg moeten schuin worden afgezaagd of geknipt. Liefst 2-3 meter lang, want bij het planten gaan deze minimaal 50 centimeter de grond in. Ook afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken) zijn welkom.
De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst meteen ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd. Het is fijn als ze zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.

Urgenda
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met Caring Farmers. De vrijwilligers verzamelen ook overdadige zaailingen uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Ze krijgen te weinig licht of staan te dicht bij het pad en worden zo gemaaid. Dit jaar ondervindt de campagne overweldigende bijval van provincies, gemeenten en bedrijfsleven. Samen worden 1 miljoen bomen (ver)plant voor klimaat en biodiversiteit.

Plantlocaties
Lever de zaailingen zondagmiddag 12 februari tussen 14.00 en 16.00 uur in op de volgende plantlocaties: terrein ‘de Heksenplas’ aan de Rijksweg 111, 6999 EA Hummelo en bij Inge Vleemingh aan de Halsedijk 8, 7025 DA Halle. Alle inleverpunten zijn te vinden op de website.


meerbomen.nu/doneereenzaailing

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid