Julian en Philip plukten in 2021 mee voor de voedselbank. Foto: Willemien de Vries
Julian en Philip plukten in 2021 mee voor de voedselbank. Foto: Willemien de Vries

Appels plukken en bomen planten in boomgaard De Ulenpas

Natuur

Appels plukken en bomen planten in De Ulenpas

HOOG-KEPPEL - In de zeker 200 jaar oude boomgaard van Landgoed De Ulenpas staan ruim 300 fruitbomen. Nadat het sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw geen productieboomgaard meer was, ging het onderhoud sterk achteruit. In 2003 werden er nog wel een aantal nieuwe bomen geplant van oude Oost-Nederlandse streekrassen, maar de boomgaard lag er in 2020 wat verwaarloosd bij. Een tiental vrijwilligers uit Hoog-Keppel en omgeving werd met steun van de gemeente Bronckhorst, door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland geschoold in het snoeien en onderhouden van hoogstamfruitbomen en onderhoudt sindsdien de boomgaard. 

Binnenkort zijn er twee activiteiten in de boomgaard waar vrijwilligers bij kunnrn helpen. Op zaterdag 22 oktober, de eerste dag van de herfstvakantie, gaan vrijwilligers van boomgaard De Ulenpas appels plukken voor de voedselbank in Doetinchem. Vorig jaar brachten ze er ruim 300 kilo naar toe. Wie mee wil helpen plukken, is van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom aan de Dubbeltjesweg 14 in Hoog-Keppel. De hoogstambrigade De Ulenpas zorgt voor koffie, chocolademelk en appelsap natuurlijk.
En tijdens de landelijke natuurwerkdagen op vrijdag 4 en zaterdag 5 november gaan de vrijwilligers in het kader van het project ‘Hoogstamboomgaard De Ulenpas in oude glorie’ veertig nieuwe hoogstamfruitbomen planten om zo zieke en gerooide bomen te vervangen. Ook nu is de keuze gevallen op oude streekrassen. Daarnaast zal er zo’n zestig meter meidoornhaag worden herplant. Het project wordt gesubsidieerd door de provincie Gelderland en de Van Schuylenburch Trust. Wie op vrijdag 4 of zaterdag 5 november wil helpen de fruitbomen te planten, kijkt voor meer informatie en aanmelding op natuurwerkdag.nl. De vrijwilligers van de boomgaard zorgen voor het gereedschap en de erwtensoep. Meer informatie is ook verkrijgbaar via hoogstambrigadeulenpas@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid