Wim Rutten, Paul Winterink, Bob Winterink, Remon en Fleur te Brake-Holtman en andere familie en belangstellenden zijn aanwezig bij het ophangen van de eerste Achterhoekse vogel’keet’kastjes. Foto: Liesbeth Spaansen
Wim Rutten, Paul Winterink, Bob Winterink, Remon en Fleur te Brake-Holtman en andere familie en belangstellenden zijn aanwezig bij het ophangen van de eerste Achterhoekse vogel’keet’kastjes. Foto: Liesbeth Spaansen

De Tol heeft primeur: eerste Achterhoekse vogel’keet’kastjes

Natuur

ZELHEM/WITTEBRINK – Als de ervaren mezenkastjesbouwer, Wim Rutten wordt benaderd door Paul Winterink met het idee om Achterhoekse vogel’keet’kastjes te bouwen, ontstaat een mooi initiatief. Samen ontwikkelden Paul en Wim de ontwerpen verder door en bouwde Wim uiteindelijk een twintigtal keetkastjes. De kastjes hebben, zoals de naam al zal vermoeden, de vorm van een bouwkeet, jongeren noemen het een zuipkeet, met een bitumen dak, een schoorsteen en wielen.

Door Liesbeth Spaansen

Wim Rutten maakt al jaren mezenkastjes, meer dan honderd, ook al omdat de plaag van de processierupsen de afgelopen jaren groter werd. De eerste kasten van Wim zijn bij veel particulieren te vinden in de Liemers, maar sinds half december door Paul Winterink geïmporteerd naar Hoog-Keppel.

Wie langs het Apostelpad, Doesburgsepad en het bijzondere berkenlaantje langs de Keppelse Golfbaan loopt, kan deze nestkastjes zien hangen. Wandelaars, bewoners en golfers reageren spontaan en enthousiast. De mezen nestelen zich al, alle kastjes langs de golfbaan zitten vol. Bij het Clubhuis hole 19 zit een pimpelmeespaartje te broeden.

Deze kastjes zijn te herkennen aan het Canadese esdoornblad met de tekst: We do remember. They may and will not be forgotten. 02-04-1945. Eerder werd een vrijheidsboom geplant op het terrein van de Keppelse Golfclub, als eerbetoon aan de Canadese troepen die op 2 april 1945 de Duitse bezetters verjoegen. Eveneens een initiatief van Paul Winterink.

Paul benaderde Remon en Fleur te Brake-Holtman van Café de Tol, tussen Hummelo en Zelhem, om te vragen of de mezenkastjes bij hen rondom de parkeerplaats in de bomen mogen komen te hangen. “Daar waren ze gelijk voor in”, lacht Paul. “Eén kast komt in de hal te hangen met twee flesjes bier erin.

Bob Winterink is de neef van Paul. Hij bedacht ’Kraak de code’.“ Om deze keetkast hangt een slot met een viercijferige code. Wie deze code kraakt valt in de prijzen: Dinéé veur twee, een spiekerboks van Jeans Centre én een kratje bier. “De vogelkasten hebben zo meerdere functies. Mezenkast, verdrijven van processierupsen en Lol bij de Tol.”

Woensdagmiddag 4 mei kwamen Wim Rutten en Paul Winterink, maar ook andere genodigden bij elkaar bij De Tol voor de officiële plaatsing van de kastjes, zowel binnen als buiten. Het werd een feestelijke bijeenkomst met een drankje en een etentje.

Paul Winterink, Bob Winterink en Wim Rutten hangen het ‘Kraak de code’ kastje in de hal van De Tol. Foto: Liesbeth Spaansen
Een van de mezenkastjes die rondom de Keppelse Golfbaan hangen. Foto: Wim Rutten

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid