Het Zelhems Mannenkoort onder leiding van Susanna Veerman. Foto: Gerrit Wesselink
Het Zelhems Mannenkoort onder leiding van Susanna Veerman. Foto: Gerrit Wesselink

Groot concert ter ere van 75-jarig jubileum Zelhems Mannenkoor

Muziek

25 mei is een concert in de Catharinakerk in Doetinchem

Door Mirjam Rensink

ZELHEM – Het vijfenzeventigjarig bestaan van het Zelhems Mannenkoor wordt groots gevierd. Op 25 mei is er een concert in de Catharinakerk in Doetinchem waarbij ook een aantal bijzondere gasten optreden. Het Zelhems Mannenkoor, zoals het meestal wordt genoemd, heet officieel het Christelijk Mannenkoor Zelhem en is op 12 maart 1949 opgericht. Het Mannenkoor repeteert altijd in De Brink in Zelhem maar die locatie is te klein voor dit concert daarom wordt er uitgeweken naar Doetinchem.

Dirigente Susanna Veerman heeft uitdagende muziekstukken gekozen voor dit concert. Behalve op de wekelijkse repetitie op donderdagavond oefenen de mannen ook regelmatig thuis. Bertus Menkveld legt uit hoe dat in zijn werk gaat. “Susanna stuurt ons een bestand waarin ze de muziek in verschillende partijen inspeelt op de piano en inzingt. Iedereen kan dan thuis met de muziek zijn partij oefenen. Ook stuurt Susanna bij teksten in het Italiaans of Engels de uitspraak van de woorden door zodat we dat ook kunnen instuderen. Sommige leden oefenen alleen thuis maar vaak spreken leden ook met elkaar af om samen te oefenen bij iemand in huis.”

Gastopreden van Oekraïense zangers
Tijdens het concert op 25 mei zal sopraan Nataliia Cioban een optreden verzorgen. Nataliia is twee jaar geleden samen met haar kinderen naar Nederland gevlucht toen haar stad werd gebombardeerd. Haar man, Slava Cioban, was al in Nederland omdat hij hier al jaren werkt. Hij heeft in de Oekraïne de Academie voor Muziek, Theater en Beeldende Kunsten afgerond en treed sindsdien als zanger op in verschillende plaatsen in de wereld. Zijn vrouw heeft als sopraan diverse internationale concoursen gewonnen. Ze heeft een prachtige sopraanstem en heeft in vele gerenommeerde opera’s gezongen. Beiden zullen een optreden verzorgen tijdens het concert op 25 mei.

Vocaal Ensemble Luscinia
De dames van Vocaal Ensemble Luscinia hebben allemaal hun sporen verdiend bij de Ulftse Nachtengalen. Op hun achttiende waren ze te oud voor dit jeugdkoor en daarom zijn ze samen verder gegaan in dit ensemble dat de Latijnse naam voor nachtegaal draagt (Luscinia). Het koor bestaat uit vijftien vrouwen en staat onder leiding van Ben Simmes.

Goede sfeer in de groep
De 42 leden van het Mannenkoor Zelhem vormen een hechte groep. “We zijn een soort familie”, zegt Bertus Menkveld. “Speciaal voor dit concert doen ook een aantal gastzangers uit onder andere Aalten en Keijenborg mee. Ze geven ook aan dat de sfeer in ons koor geweldig is. De leden van het koor komen niet alleen uit Zelhem, een groot aantal komt ook uit Hengelo of uit andere plaatsen in de Achterhoek.” Menkveld zelf zit al bijna vijftig jaar met heel veel plezier bij het mannenkoor. Samen met zijn vrouw Rikie verzorgt hij de PR van het koor. Het koor gaat nog steeds met zijn tijd mee door zowel moderne als oudere stukken te zingen. Sommige leden zijn wat op leeftijd maar iedereen is nog jong van geest. Er is ook nog steeds aanwas van nieuwe leden. De leden zijn ook altijd actief met acties zoals de eieractie met Pasen en de verkoop van geraniums begin mei. Vanuit het dorp rijden de mannen dan de hele omgeving door om bij iedereen thuis hun bestelde bloemen af te geven. Dit jaar werden er meer dan 4000 geraniums verkocht.

Geschiedenis van het koor
Het Chr. Mannenkoor Zelhem is opgericht op 12 maart 1949 in het huis van de bekende Zelhemmer Scheffer. Hij was jarenlang de organist van de Hervormde Kerk in Zelhem en heeft veel mensen muziekles gegeven. En hij was bijna veertig jaar dirigent van het mannenkoor, toen hij overleed in 1987 was hij nog de dirigent van het koor. De eerste jaren werd er gerepeteerd in het gebouw voor Chr. belangen aan de Hummeloseweg, dat gebouw bestaat nu niet meer. Het aantal leden bleef stijgen, en het koor groeide in de loop der jaren tot ongeveer veertig leden. Door de opkomst van de televisie, de slechte accommodatie waarin gerepeteerd werd en een aantal andere omstandigheden halveerde het koor. Het twintig man tellende koor oefende van 1969 tot 1972 in de serre van hotel het Rode Hert. Toen ontmoetingscentrum ‘Dennenlust’ opende in 1972 werd dat de vaste basis van het koor. Er werd gerepeteerd en opgetreden in de nieuwe accommodatie.

Dirigenten
De heer Scheffer is tot aan zijn dood in 1987, bijna 40 jaar dus, dirigent van het mannenkoor geweest. Na het overlijden van de heer Scheffer ging het koor op zoek naar een nieuwe dirigent, dat werd Nick Moritz. Die werd na drie jaar opgevolgd door Willem Jan van Asselt. In 1992 trad het koor onder zijn leiding op tijdens de Floriade in Zoetermeer. Tijdens zijn dirigentschap werd ook de eerste meerdaagse buitenlandreis ondernomen. In mei 1994 ging het Zelhems Mannenkoor vijf dagen naar Praag. Willem Jan van Asselt had de artistieke leiding van het koor gedurende vijf jaren. In 1995 werd hij opgevolgd door Henk Peppelman. Hij was dirigent van diverse koren in de Achterhoek. Hij zorgde ervoor dat er diverse muzikale activiteiten met meerdere koren in de regio plaatsvonden. Maar ook buiten de regio liet het koor van zich horen en er volgden nog meerdere meerdaagse reizen, onder andere nog een keer naar Praag en naar Friedrichroda, Dresden, Trier en Brugge en omgeving en naar Moskou. En de eendaagse reizen kregen een muzikale invulling. Ook werden in die jaren diverse cd‘s uitgeven, een aantal van het mannenkoor alleen en een aantal in samenwerking met andere koren.
Peppelman moest om gezondheidsredenen stoppen bij het koor. Hij werd in 2013 opgevolgd door Marc Buijs. Het Zelhemse Mannenkoor was zijn eerste mannenkoor. Hij werkte hard aan het in stand houden van het muzikale niveau en de presentatie van het koor in de regio. Vanaf 2016 staat het koor onder leiding van Susanna Veerman. Zij heeft, naast haar eigen muzikale carrière als organist en docent, ervaring met diverse mannenkoren in heel Nederland. Yvonne Beeftink is ook al ruim 25 jaar de vaste pianist en repetitor van het koor.

Kaarten voor het jubileumconcert zijn vanaf nu verkrijgbaar bij drogisterij Oosterink in Zelhem of via de website.


mannenkoorzelhem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant