De deelnemers aan het muziekproject ‘Sla je wijs’ sloten op woensdag 29 november hun serie van lessen af met een miniconcert in Ons Huis in Hengelo. Foto: Luuk Stam

De deelnemers aan het muziekproject ‘Sla je wijs’ sloten op woensdag 29 november hun serie van lessen af met een miniconcert in Ons Huis in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Muzikaal talent ontpopt: ‘Ik had nog nooit een instrument aangeraakt’

Muziek

HENGELO – Ergens kriebelde het altijd al. Zijn opa was muzikant, Bert Wierenga (60) vond het als kind al prachtig. Bij zijn ouders was die interesse er een stuk minder. Zelf muziek maken, daar kwam het simpelweg nooit van. Totdat de Hengeloër deze zomer in de krant las over een nieuwe ronde van het Bronckhorster muziekproject ‘Sla je wijs’, speciaal voor mensen die nog nooit – of heel lang geleden – een instrument in de handen hebben gehad. “En ik had nog nooit zo’n ding aangeraakt”, zegt Wieringa, wijzend op zijn waldhoorn.

Door Luuk Stam

Het bleek een onontdekt talent, want de zestiger speelt inmiddels al mee met het instaporkest van de Hengelose muziekvereniging Crescendo. Hij is een van de acht muzikanten in spé, die het project ‘Sla je wijs’ – voorheen ‘Blaas je wijs’ – de voorbije maanden succesvol wisten te doorlopen. 

In het project van de Bronckhorster muziekfederatie lag dit jaar specifiek de focus op slagwerk, maar ook blazers konden zich aanmelden. De organisatie was in handen van Crescendo, in samenwerking met de muziekvereniging Hummelo en Keppel. Het geheel sloot op woensdag 29 november af met een miniconcert in Ons Huis in Hengelo.

Goede gevoel 
Dat ook Marijke Reuterink (63) uit Zelhem daarin op haar trommel meespeelde, had ze zelf aanvankelijk niet voor mogelijk gehouden. Haar interesse in de muziek is niet nieuw, maar de onregelmatige diensten in haar werk waren nooit goed te combineren met het lidmaatschap van een muziekvereniging. Nu ze met pensioen is, ligt dat anders. “Ik zag een flyer en dacht ik: laat ik het eens proberen”, aldus de Zelhemse, die er wel even in moest komen. “Ergens rond de vierde les dacht ik: dit kan ik niet bijhouden, dit gaat me veel te snel. Door te blijven oefenen, krijg je dan het goede gevoel te pakken. En dan is het toch wel heel leuk.” Voor de Vordense Dianne Bulten (54) is dat gevoel niet nieuw. Tot tien jaar terug was de muziek deel van haar leven, ze speelde trompet bij de harmonie in Vorden. Dat stopte nadat ze in haar werk de overstap maakte naar de brandweer. Nu begon Bulten haar vroegere passie toch te missen. De trompet, die ze nog thuis had liggen, is inmiddels weer in volle dienst. De muzikante doet er ondertussen alles aan om weer op het niveau van weleer te komen, al gaat dat zeker niet vanzelf. “Het ritme, het notenbeeld, alles ken ik nog”, vertelt Bulten. “Maar ik moet weer leren blazen. Je lipspanning opbouwen, dat moet je echt weer trainen.”

Inschrijfformulier
Dat de slagwerkers in het project dit jaar extra de aandacht kregen, klonk de Hengelose Marjolein Brummelman (46) vooraf als muziek in de oren. Ze is geen onbekende bij Crescendo, want haar beide dochters maken hier deel uit van de muziekvereniging. Zelf doorliep ze de voorbije weken als trommelaarster, maar ze heeft de ambitie om zo snel mogelijk achter het drumstel te zitten. “Eén van mijn dochters drumt ook, we spelen thuis veel samen, ik leer ook heel van haar”, zegt Brummelman, die zich razendsnel ontwikkelt en graag lid wil worden van Crescendo. “Ik heb het inschrijfformulier al in de tas zitten.”

De deelnemers zijn volledig vrij in hun keuze voor een muziekvereniging, het belangrijkste doel is om inwoners van Bronckhorst te enthousiasmeren voor de muziek. De voorbije jaren leverde ‘Blaas je wijs’ al tientallen nieuwe muzikanten op. “En als volwassenen eenmaal lid zijn, is de kans ook veel groter dat ze ook bij een muziekvereniging blijven”, zegt organisator Jeanette Hebbink. “Daarbij is de leeftijd van vijftig, zestig echt zo’n leeftijd waarop mensen denken: laat ik nog eens gek doen, nog een keer aan iets nieuws beginnen. Waar er eerder misschien geen ruimte was door werk of kinderen, is die er nu vaak wel.”

Voor Marijke Reuterink is de vraag niet meer of ze lid wordt van een muziekvereniging, maar van welke. Wellicht kiest ze voor Juliana, de vereniging in haar thuisdorp Zelhem. “Maar ik vind het hier in Hengelo heel gezellig dus ze moeten daar wel van goeden huize komen”, zegt Reuterink. 

Ook Bert Wierenga heeft de smaak volledig te pakken. Hij speelt vrijwel elke dag op zijn waldhoorn en heeft zich bij Crescendo aangemeld als nieuw lid: “Want thuis oefenen is leuk, maar ik heb ook ontdekt dat samen in een orkest spelen nog veel leuker is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Zuid