Met deze ode aan de wereldberoemde altzangeres Kathleen Ferrier, klinkt een echo uit het verleden. Foto: PR
Met deze ode aan de wereldberoemde altzangeres Kathleen Ferrier, klinkt een echo uit het verleden. Foto: PR

Ode aan Kathleen Ferrier

Muziek

RUURLO – Zangeres Marion van den Akker en pianist Peter Nilsson brengen op zondag 19 november het programma Ode aan Kathleen Ferrier in Ruurlo. Het concert begint om 15.00 uur in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo, Nieuweweg 5.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd ze beroemd; onze (groot)ouders kenden Kathleen Ferrier, altzangeres, allemaal. In haar tijd, zonder televisie en sociale media, was ze wereldberoemd. In deze tijd is de naam van Kathleen Ferrier een echo uit een ver verleden. Hoog tijd om wat van haar te (laten) horen. De stem van Kathleen Ferrier had een aangeboren natuurlijkheid. Ze had geen opleiding aan het conservatorium gevolgd, maar haar coaches moesten erkennen dat haar stem perfect was, zoals hij was. Ze hadden dit ‘instrument’ slechts verfijnd. Haar stem had een bijzonder timbre, dat sindsdien nog nooit door iemand is geëvenaard.

Op 8 oktober 1953 overleed Ferrier aan borstkanker. Ze werd slechts 41 jaar. Haar carrière begon laat: door de Tweede Wereldoorlog was zij tot 1945 buiten Engeland nauwelijks bekend. Haar internationale carrière duurde dus maar kort. Zij blonk uit in het liedrepertoire en oratoria. Daarbij moeten we denken aan componisten als Bach, Händel, Mendelssohn, Schumann, Brahms en Mahler, maar ook aan volksliedjes.

Zeventig jaar
Omdat het dit najaar 70 jaar geleden is dat Kathleen Ferrier overleed, leek het de Kunstkring een uitstekend idee om alt-mezzo Marion van den Akker uit te nodigen voor een herdenkingsconcert. Op het programma staan composities van Gluck, Bach, Händel, Schumann, Brahms, Mahler, Bridge en Britten. Marion van den Akker zingt ook een aantal Engelse volksliedjes die Kathleen Ferrier na aan het hart lagen. Van den Akker wordt aan de vleugel begeleid door Peter Nilsson. Tijdens het concert worden stukjes voorgelezen uit de biografie van Kathleen, geschreven door haar zuster Winifred.

Marion van den Akker debuteerde als operazangeres in 1982 in Rossini’s Barbier van Sevilla. Veel optredens in binnenland en buitenland volgden. Ook als soliste in oratoria en als liedzangeres verdiende zij haar sporen. Zij zegt over zichzelf: “Zingen is mijn bestemming, mijn lot, het is mijn grote passie en obsessie.”

Peter Nilsson, geboren in Chicago, studeerde aan de Universiteit van Illinois, waar hij begeleiding studeerde bij John Wustman en zang bij Dodi Protero en Mark Elyn. Vele gerenommeerde zangers en zangeressen heeft hij op internationale podia en bij masterclasses begeleid. Hij is actief betrokken bij de Nationale Opera, de Nationale Reisopera en het Groot Omroepkoor. 

Met deze twee musici heeft de KunstKring twee grootheden uit de wereld van de muziek binnengehaald. En dan brengen ze ook nog het repertoire waarmee de legendarische zangeres Kathleen Ferrier beroemd is geworden. Zoals liederen van Bach, Händel, Schumann en andere beroemde componisten. Het is dé gelegenheid om mee te maken en te ervaren wat onze (groot)ouders voelden als zij haar hoorden zingen. Toegangskaarten kosten 21,50 euro en kunnen worden besteld via www.kunstkringruurlo.nl/concerten of scan de qr-code of betaal aan de kassa. Er is een pinapparaat aanwezig. Jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid