David Kooi. Foto: Sandra Heldring. Het Rijkskwartet. Fotograaf: Nikolay Martynov.

David Kooi. Foto: Sandra Heldring. Het Rijkskwartet. Fotograaf: Nikolay Martynov.

Jong Talent bij KunstKring Ruurlo

Muziek

RUURLO – De zeer jonge pianist David Kooi en Het Rijkskwartet  geven op zondag 14 mei een concert in de grote zaal van het Kulturhus in Ruurlo. Het begint om 15.00 uur. Voor jeugd tot en met 18 jaar is het concert gratis. Volwassenen betalen de speciale prijs: 15 euro. De jonge musici stonden al bij Podium Witteman op het podium en dat zegt wel wat over hun talent. 

Ruim baan voor jonge talenten: dit jaar voor David Kooi, pianist, die in 2022 met zijn 13 jaar de eerste prijs van het Prinses Christina Concours won en voor Het Rijkskwartet, een jonge dames-strijkkwartet. David en de dames maakten al hun televisiedebuut bij Podium Witteman. Vanzelfsprekend is de KunstKring er enorm trots op dat deze jonge mensen, aan het begin van hun carrière, bij ons optreden.

Ze gaan composities spelen van onder anderen Chopin, Brahms, Shaw en Smetana. De dames spelen van Smetana zijn eerste, meest bekende strijkkwartet, dat hij zelf de titel ‘Uit mijn leven’ gaf. Het kwartet beschrijft zijn leven, met volksmuziek in zijn jeugd, over zijn vrolijke jongensjaren, zijn grote liefde en tot slot over de moeilijke jaren met syfilis.

David Kooi vertolkt muziek van Chopin, die ook een spannend leven leidde. De geliefde en bewonderde pianovirtuoos kon door politieke omstandigheden niet terugkeren naar zijn vaderland Polen en streek neer in het land van herkomst van zijn vader: Frankrijk. Daar leidde hij een teruggetrokken leven met George Sand, een adellijke dame die meestal als man gekleed ging. Chopin gaf in zijn leven maar weinig concerten, maar die zorgden er wel voor dat de wereld wist wat een bijzondere en virtuoze pianist hij was. Zo werd hij al bij leven een legende. Chopins muziek behoort tot het beste dat er ooit is geschreven voor de piano.

David Kooi, (2009) won al op zevenjarige leeftijd de eerste editie van ‘De Muziekwedstrijd’, de junior-versie van het Prinses Christina Concours. Hij herhaalde dat nog eens in corona-jaar 2021. In 2022 won David de tweede prijs van het Steinway Piano Concours en een eerste prijs op de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Nog heel jong speelde hij een pianoconcert van Mozart met orkest én met het Ruysdael Kwartet, trad hij verschillende malen op in het programma Spiegelzaal en was hij te gast bij Podium Witteman en het radioprogramma ‘De Klassieken’. In 2019 won hij de vierde prijs bij Superkids.

David is leerling van het Vossius Gymnasium in Amsterdam, houdt veel van tennis en is heel goed in het oplossen van Rubiks kubussen in alle soorten en maten.

Het Rijkskwartet is een strijkkwartet dat bestaat uit vier jonge musici die elkaar in 2019 hebben ontmoet tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Laura Soeters (viool), Nata Roinishvili (viool), Ana Maria Sousa Castro (altviool) en Nathalie Flintrop (cello) worden regelmatig gecoacht door topmusici als Dmitri Ferschtman, Pieter Wispelwey, Francien Schatborn, Maria Milstein en anderen. Het Rijkskwartet heeft zijn tv-debuut gemaakt in december 2021, bij Podium Witteman. In zomer 2022 maakte het Rijks de eerste buitenlandse tournee naar Porto en Lissabon. 

Laura Soeters (1999), Nederlandse violiste, studeert aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maria Milstein. Laura speelt op een viool van Marten Cornelissen, in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (NMF) en ze speelt met een Sartory stok, in bruikleen van het Gagliano Stichting Strijkinstrumenten Fonds.
Nata Roinishvili (1999) Georgië, begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen en al op jonge leeftijd deed zij mee aan vioolconcoursen en muziekfestivals in Duitsland, Litouwen en Luxemburg. Op haar solo repertoire staan onder andere de vioolconcerten van Brahms, Sibelius en Tsjaikovski. Sinds 2018 studeert zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt en Ilya Grubert.

Ana Maria Sousa Castro (2001), Portugal, begon op zesjarige leeftijd met haar muzikale studie. Tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen ontving ze de prijs voor Outstanding Musicianship, in 2018 was zij prijswinnares van de Labberté-Hoedemaker Awards en een jaar later won zij de eerste prijs tijdens the Vasco Barbosa National Strings Competition. Op dit moment studeert zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Francien Schatborn en Nobuko Imai.

Nathalie Flintrop (2000) België, verhuisde in 2019 van Antwerpen naar Amsterdam om te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mick Stirling. Nu zit zij in haar laatste jaar van haar bachelorstudie in de klas van Pieter Wispelwey. Nathalie is cello-aanvoerder geweest in het Euregio Jeugdorkest en speelt sinds 2020 in het Nationaal Jeugdorkest.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant