Eigenaar Remon te Brake van café De Tol in Zelhem is druk met de voorbereidingen op Høken met de Heinoos, het evenement dat hier komend weekend plaatsvindt in een grote feesttent in het weiland achter het café. Later dit jaar volgen hier nog twee grote evenementen: het Weissenbrink Wein und Bierfest en het Høkersweekend. Foto: Luuk Stam

Eigenaar Remon te Brake van café De Tol in Zelhem is druk met de voorbereidingen op Høken met de Heinoos, het evenement dat hier komend weekend plaatsvindt in een grote feesttent in het weiland achter het café. Later dit jaar volgen hier nog twee grote evenementen: het Weissenbrink Wein und Bierfest en het Høkersweekend. Foto: Luuk Stam

De Tol pakt drie keer groots uit: ‘Prachtige weekenden!’

Muziek

Høken met de Heinoos is komend weekend eerste van drie grote evenementen dit jaar

Door Luuk Stam

ZELHEM – Remon te Brake (42) heeft deze dagen vrijwel continu zijn laarzen aan, want wie hem momenteel nodig heeft, moet vooral in het weiland achter café De Tol zoeken. Is hij hier in de Zelhemse Wittebrink niet druk met het uitzetten van paaltjes voor de plek van de grote feesttent, dan wel met het ontvangen van gasten of – als het feest straks echt aan de gang is – met het checken van de biermeter of het oplossen van een onverhoopte kink in de kabel, categorie verstopte toiletwagen. “Afkloppen!”, zegt de horecaman. “Want dat wil je natuurlijk niet, maar er gebeurt op zo’n evenement altijd wat. En ik zie mezelf op dit soort dagen toch als de regisseur van het geheel. Je bent gastheer, je wil zorgen dat alles goed verloopt.”

Te beginnen komend weekend. Op zaterdag 18 en zondag 19 maart trapt de band De Heinoos hier hun tour af. Dat doet de band niet alleen, want beide dagen krijgt het publiek een vol programma voorgeschoteld met als grote namen Rowwen Hèze (zaterdag) en Drukwerk (zondag). Voor De Heinoos is dit weekend het startschot voor een serie van zo’n tachtig optredens, maar ook voor De Tol houdt het hier zeker niet op. De tent in het weiland achter het café zal dit jaar nog twee keer verrijzen, in mei voor het Weissenbrink Wein und Bierfest (21 mei) en in de nazomer voor het Høkersweekend (1, 2 en 3 september).

In dat laatste weekend is er hier op het terrein steevast een camping te vinden. Vorig jaar had ook Høken met de Heinoos voor het eerst een camping, dit jaar is dat opnieuw het geval. “Dat is altijd wel spannend”, zegt Te Brake. “Maar over het algemeen gaat het prima, is het super gezellig. Die mensen komen uit alle hoeken van het land, van Groningen tot Zeeland. Het zijn veel Normaal-fans, die ook De Heinoos zijn gaan volgen. En je ziet die mensen hier in de zomer ook terug op het terras. Ik ben heel slecht in namen, maar ik weet altijd waar ze vandaan komen. Dan zie je zo’n groepje zitten en is het van: ‘Hé Huijbergen!’ Of: ‘Hallo Midwolda!’ Dat vinden ze natuurlijk prachtig. Je bouwt een band op, dat is heel leuk.”

Peter Borkes
Zo’n band heeft Te Brake ook met schlagerzanger en muzikant Peter Borkes, die hier vanaf het allereerste begin deel uitmaakt van het Weissenbrink Wein und Bierfest, dat dit jaar in mei toe is aan de tiende editie. “Dat Peter daar zo bij betrokken is, dat is min of meer bij toeval ontstaan”, vertelt Te Brake, die nu ruim elf jaar uitbater van De Tol is. “Hij zou hier op een feestje zingen, ik kende hem helemaal niet, maar we kwamen aan de praat. Ik vertelde over mijn idee om iets in de stijl van het Oktoberfest te organiseren. Dat balletje is gaan rollen, Peter wilde meteen meedoen. Hij is super enthousiast, denkt altijd mee en viert hier zelf dit jaar dus zijn tienjarig jubileum. We gaan hem zeker in het zonnetje zetten.”

Ook met De Heinoos heeft de caféeigenaar door de jaren heen een sterke band opgebouwd. Voordat Te Brake eigenaar werd, speelde de vierkoppige band hier al geregeld in het café. Dat bleef na de overname zo. In 2018 kwam er voor het eerst een tent bij. Vorig jaar breidde Høken met de Heinoos uit tot een tweedaags festijn, dat is het nu opnieuw. “Ik vind het top dat ze hier hun tour aftrappen”, zegt Te Brake. “Die mannen komen uit Overijssel, Gramsbergen, Hardenberg. Ze zouden het ook daar kunnen doen, maar ze zijn verknocht aan de Achterhoek, dat vind ik prachtig. En die klik tussen hen en café De Tol, die samenwerking is alleen maar sterker geworden.”

Kaartverkoop
De hoop is dat zowel zaterdag als zondag zo’n 1.750 bezoekers hier de tent zullen vullen. Kaarten zijn behalve online deze week ook te krijgen in café De Tol. De coördinatie van de kaartverkoop is in handen van De Feestfabriek, die ook de contacten met de artiesten legt. “De line-up is helemaal geweldig”, vindt Te Brake. “Rowwen Hèze, wat een topband! Prachtig dat zij hier komen. En dat wordt wat, hoor. Ze komen met een vrachtwagen van zestien en een halve meter, die komt hier straks even het weiland in rijden. En Harry Slinger (zanger Drukwerk, LS) met dat rode mutsje, die wil je toch gewoon zien?”

De opbouw van het terrein en de catering tijdens het evenement zijn volledig in handen van De Tol. “Het scheelt dat het niet de eerste keer is dat we het doen”, zegt Te Brake. “En we doen het samen. Mijn vader Henk en mijn vrouw Fleur zijn drijvende krachten op de achtergrond, we hebben een topteam van personeel. En we hebben tijdens de evenementen een gigantisch trouwe groep vrijwilligers, mensen die de hekken zetten, de verkeersregelaars. Het is een hele klus, maar als het eenmaal staat, zijn het prachtige weekenden. En op zondagavond na afloop, als alles goed is verlopen, de mensen schik hebben gehad en we met z’n allen heerlijk een borrel kunnen drinken, dan is het helemaal geslaagd.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant