Het Hummelo’s Gemengd Koor viert op zondag 9 oktober haar 100-jarig jubileum met een concert in de Dorpskerk in Hummelo. Foto: Gerrit Kempers

Het Hummelo’s Gemengd Koor viert op zondag 9 oktober haar 100-jarig jubileum met een concert in de Dorpskerk in Hummelo. Foto: Gerrit Kempers

Hummelo’s Gemengd Koor bestaat honderd jaar

Muziek

Zondag 9 oktober jubileum- concert met de Görgelpiepen

Door Ceciel Bremer 

HUMMELO – Van Elvis Presley, John Denver en Bette Midler tot klassieke liederen en een Russisch liedje. Het repertoire van het Hummelo’s Gemengd Koor is misschien wel net zo veelzijdig als de koorleden zelf. “Jong of oud, iedereen is bij ons welkom, ongeacht je leeftijd, woonplaats of zangkwaliteiten. En wees niet bang dat je moet voorzingen, want dat hoeft echt niet bij ons”, benadrukt bestuurslid Brenda Rexwinkel. Begin oktober bestaat het Hummelo’s Gemengd Koor 100 jaar en dat wordt gevierd met een jubileumconcert in samenwerking met kleinmannenkoor de Görgelpiepen.

Toen een aantal Hummeloërs in 1922 geen zin meer had om voor de zang altijd naar De Harmonie in Laag-Keppel te moeten gaan, besloten de heren zelf een koor op te richten. Op 7 oktober van dat jaar was de oprichting een feit. Het koor kreeg de naam Hummelo’s Gemengd Koor en had mede als doel de onderlinge vriendschap van de koorleden te bevorderen. En dat sociale aspect heeft het koor na een eeuw nog steeds, zegt secretaris Belinda Plant. “Ons jongste koorlid is een veertiger, ons oudste lid is midden tachtig. In de pauze van onze repetities en na afloop maken we het gezellig met elkaar. En ook buiten het koor om zorgen we voor elkaar. De saamhorigheid is echt groot”, vertelt ze.

Activiteiten
Het sociale karakter van het koor is ook in de gemeenschap voelbaar aan de activiteiten die het koor jaarlijks organiseert. “Vroeger was dat de rommelmarkt in het dorp, altijd een groot succes. Tegenwoordig is de eierverkoop met Pasen een actie die geld in het laatje brengt. En op de woensdagochtend van de kermis verkopen we oliebollen op het dorpsplein. Veel dorpsgenoten rekenen daarop en kopen bij ons oliebollen om zo de kermiswoensdag te starten”, zegt Brenda Rexwinkel. Verder zijn een aantal koorleden actief bij de Hummelose brocantemarkt Vive la France en doneren ze de vrijwilligersvergoeding die ze daarvoor ontvangen aan het koor. “Met al deze extra inkomsten kunnen we onze dirigent en de zaalhuur voor onze repetities betalen. Zo houden we de contributie laag”, legt voorzitter Jan Addink uit.

Pure ontspanning
Het Hummelo’s Gemengd Koor telt momenteel 24 leden en repeteert elke dinsdagavond bij Café FF naar Steef. “Ik dacht altijd dat ik niet kon zingen en ik moet ook niet denken aan een solo, maar in een koor zingen, samen, dat lukt me wel”, vertelt Hans Oudhuis lachend. Voor Jan Addink is zingen pure ontspanning. “Heel vaak kom ik thuis van een dag werken en heb ik geen zin om naar de repetitie te gaan. Maar als ik eenmaal terug ben, kom ik vrolijk thuis.” Ook de andere koorleden herkennen zich daarin: “Zingen kost inspanning, maar is tegelijkertijd pure ontspanning.” De maandelijkse optredens die een paar leden van het koor vrijwillig verzorgen bij zorgcentrum Den Ooiman in Doetinchem getuigen van het plezier dat de koorleden aan zingen beleven. Zingen is een teamsport, zegt Brenda Rexwinkel. “Als er iemand niet is, dan mis je die stem en zingt dat niet zo fijn. Je hebt elkaar gewoon nodig om het goed te laten klinken.”

Jubileumconcert
Een eeuw samen zingen levert heel veel mooie herinneringen op. Jan Addink maakt al decennialang deel uit van het koor en herinnert zich het optreden in schouwburg Amphion nog goed tijdens het 75-jarig jubileum. “In zo’n grote zaal optreden, dat was voor mij een hoogtepunt. Sowieso hebben we elk jubileum altijd gevierd. Zo hebben we nog een foto uit 1927 van het uitje van het koor naar park Sonsbeek ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan.” Hans Oudhuis zingt nog niet zo lang mee bij het koor maar vindt het concert met de Görgelpiepen aan het einde van ieder jaar altijd een hoogtepunt. “Die mannen kunnen echt heel goed zingen. Met hen samen zingen is echt geweldig om te doen.” Ook het jubileumconcert dat het Hummelo’s Gemengd Koor geeft op zondag 9 oktober om 14.30 uur in de Dorpskerk in Hummelo verloopt in samenwerking met de Görgelpiepen. “Het oefenen is al leuk, de uitvoering zal dat straks vast ook zijn. Dus kom vooral luisteren”, spoort Jan Addink belangstellenden aan. De entree is gratis en een vrije gift wordt gewaardeerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid