Het orgel van de Lambertikerk in Zelhem. Foto: PR

Het orgel van de Lambertikerk in Zelhem. Foto: PR

Jan Pieter Lanooy geeft orgelconcert in de Lambertikerk

Muziek

ZELHEM - De zomerconcerten in de eeuwenoude Lambertikerk in Zelhem zijn al jaren bekend bij de liefhebbers van orgelmuziek. Op zes achtereenvolgende vrijdagmiddagen kunnen liefhebbers luisteren naar bekende Nederlandse organisten. Zij stellen zelf hun programma samen. Ieder concert krijgt zo een heel eigen sfeer. Op 5 augustus speelt Jan Pieter Lanooy van 15.00 tot 15.45 uur.

De concerten zijn laagdrempelig opgezet: het programma is zeer afwisselend, de uitvoeringen duren niet lang en de toegang is gratis. Wandelaars en toeristen maar ook luisteraars die niet bekend zijn met orgelmuziek zijn van harte welkom in de mooie Lambertikerk.

Jan Pieter Lanooy (1993) begon met orgelspelen op tienjarige leeftijd bij Karolien Schuurmans en Bart Wuilmus in Baarle-Hertog (België). Later kreeg hij lessen van Jan Hage in Den Haag. Hij behaalde zijn Bachelor Orgel in 2017 na te hebben gestudeerd aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag bij Aart Bergwerff en Jos van der Kooy. In 2019 volgde de afsluiting van de Master Orgel in Den Haag bij Jos van der Kooy. Voor zowel zijn Bachelor als de Master behaalde hij de titel ‘cum laude’. Masterclasses volgde hij bij onder andere bij Leo van Doeselaar, Ludger Lohmann, Daniel Roth en Hans-Ola Ericsson.

Daarnaast studeerde Jan Pieter Geschiedenis en Muziekwetenschap aan de universiteiten van Leiden en Utrecht. Voor beide studies deed hij onderzoek naar orgelgerelateerde onderwerpen, zoals ‘Het orgel als stedelijk identiteitsobject in de 18de eeuw’ en ‘De accuraatheid van vogels in Messiaen’s orgelmuziek’.

Jan Pieter geeft soloconcerten in binnen- en buitenland. Daarnaast speelt hij regelmatig samen met andere instrumentalisten en ensembles, zoals het Vocaal ensemble Magnificat, Amsemble, het USKO en het Nationaal Jeugdorkest. Dirigenten met wie hij samenwerkt, zijn onder andere Gilles Michels, Daniel Rouwkema, Benjamin Bakker en Anthony Hermus.
Sinds september 2019 is Jan Pieter als organist verbonden aan de Remonstrantse/Vrijzinnige gemeente Vrijburg in Amsterdam. Ook is hij werkzaam bij de Nederlandse Bachvereniging als archivaris en bibliothecaris.

Na Jan Pieter Lanooy op 5 augustus, speelt op 12 augustus IJsbrand ter Haar en 19 augustus Dennis Vallenduuk. Ga naar de site voor meer informatie over de orgelconcerten, over het van-Leeuwenorgel en over de Lambertikerk.


Lambertikerk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid