Vlnr: Zowo, Amaron en Paypie. Foto: PR
Vlnr: Zowo, Amaron en Paypie. Foto: PR

Achterhoeks rapperscollectief timmert aan de weg: nieuwe EP en optreden op Zwarte Cross

Muziek

ACHTERHOEK - Het is waarschijnlijk niet bij iedere Achterhoeker bekend, maar de Achterhoek kent een groot aantal getalenteerde rappers en producers dat hard aan de weg timmert. Met het muziekcollectief Eastwave willen ze de Achterhoekse hiphopcultuur op de kaart zetten. En dat doen ze met succes. Afgelopen maandag 4 juli verscheen het tweede project, de ‘Wavetape’ EP, van het collectief en op zaterdag 16 juli laten ze van zich horen tijdens een optreden op De Zwarte Cross. “Een grote eer dat we daar mogen optreden,” aldus rapper Jesse Klein Entink, die niet alleen de spokesperson van Eastwave is, maar ook onder zijn alias ‘Zowo’ een prominente rol heeft op Wavetape.

Door Sander Damen

“In de Achterhoek is een scene van ongeveer vijfentwintig rappers en producers in verschillende muziekstijlen als Trap, Drill en Afrobeat”, vertelt Jesse. “Iedere rapper of EDM’er kan zich aansluiten bij Eastwave. Het is een fluïde platform. Telkens als we een optreden hebben, een workshop geven of een album opnemen, kijken we wie er op welke manier bij betrokken kan worden. Het is allemaal heel vrijblijvend.”

Wavetape

Eastwave timmert nu een aantal jaren aan de weg. “We komen samen in De Gruitpoort, nu Amphion Cultuurbedrijf”, licht Jesse toe. “Sommigen van ons leven (deels) van muziek, voor anderen is het nog vooral een hobby. Wavetape is ons tweede album. Het eerste maakten we in 2020 tijdens een schrijverskamp. Voor deze EP zijn we langs allerlei bekende producers gegaan. De krachten bundelen levert echt toffe dingen op. Ik vind dat we in kwaliteit een stuk vooruit zijn gegaan ten opzichte van het eerste project.”
Wavetape wordt gedragen door rappers Amaron, Zowo en Paypie. Verschillende andere Eastwave artiesten verlenen gastbijdrages. Het album is geproduceerd door de BUMA award genomineerde producers Double-B en Mitchell Yard. De teksten zijn door de artiesten zelf geschreven. “Dat moet ook wel”, vertelt Jesse: “Bij rap en hip hop zijn teksten enorm belangrijk. Er ligt meer nadruk op vergelijkingen, ritme en rijm dan op de melodie.”

Volwassener en professioneler
Eastwave wordt steeds volwassener, professioneler, stelt Jesse vast. “Het vorige album was nog meer voor de undergroundliefhebber”, zegt hij. “Het nieuwe album is meer mainstream, ook staan er meer dansbare nummers op.” Hoewel de EP nog maar kort geleden gepresenteerd is, zijn de eerste reacties positief. “We hebben inmiddels wel een mooie fanbase”, zegt Jesse, die hoopt dat het nieuwe album nieuwe fans aantrekt.
De kans om nieuwe fans aan te trekken, is er ook op 17 juli als Eastwave op De Zwarte Cross optreedt. “Wij representeren de Achterhoek”, licht Jesse toe. “We willen de Achterhoekse hiphopcultuur op de kaart zetten. Onze track ‘Ode aan de Achterhoek’ is daar een goed voorbeeld van. Ik denk dat dat ook een reden is geweest dat we gevraagd zijn op de Zwarte Cross op te treden. Het is echt een unieke kans en grote eer voor ons.”

Kwaliteit leveren
Voor dat optreden is Eastwave hard aan het repeteren. “We willen kwaliteit leveren en deze mooie kans met beide handen aangrijpen, vandaar dat we de komende tijd veel gaan repeteren,” licht Jesse toe. Wat hem betreft staat Eastwave aan het begin van een grote toekomst.
“Eastwave is meer dan alleen een groep rappers, hiphoppers en EDM artiesten”, aldus Jesse die op zijn dertiende, hij is nu vijfentwintig, begon met rappen. “Ik leef nu van de muziek en binnen Eastwave zijn meer zzp’ers. Ieder met zijn eigen kwaliteiten. We geven workshops, treden op en maken albums.”
Hoewel de Wavetape net gereleased is, denkt het collectief al weer verder. “Ik beschouw dit album als ons 1.5 album”, zegt Jesse. “Het volgende album moet 2.0 worden. Weer wat beter. Dan gaan we ook weer vanuit een schrijverskamp werken.”
Maar nu eerst de reacties op Wavetape afwachten en zorgen voor een spetterend optreden op De Zwarte Cross. Wie daar niet bij kan zijn, vindt de tracks van Eastwave op Youtube, Spotify en alle andere streamingsdiensten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid