Op het plein traden de dansparen van Citydance op. Foto: Eddy Jolink
Op het plein traden de dansparen van Citydance op. Foto: Eddy Jolink

Bevrijdingsbal Crescendo de moeite waard

Muziek

HENGELO - Zaterdag 23 april werd het plein voor de kerk in Hengelo Gld. omgetoverd tot een heus feestterrein. Muziekvereniging Crescendo organiseerde het Bronckhorster Bevrijdingsbal ter nagedachtenis aan de bevrijding van Hengelo in april 1945. Het werd een succes. 

Ondanks het winderige weer kwamen meer dan 100 mensen opdraven om het orkest van Crescendo te horen spelen en daarna te genieten van de bigband Melody & Rhythm. Crescendo speelde nummers uit de tijd na de bevrijding zoals ‘Band of Brothers’, ‘Hymn to the fallen’, ‘Radio Oranje medley’, ‘Vera Lynn’ en nummers van Glenn Miller, Frank Sinatra en Louis Armstrong. Op die muziek traden drie maal de dansparen op van Citydance uit Doetinchem.

Het publiek genoot van de muziek die goed was ingestudeerd onder leiding van de dirigent Willy Beudel, het swingde de pan uit en deed vele mensen mee tappen of dansen. Extra attractie was de doedelzakspeler Peter de Rijke die twee mooie nummers ten gehore bracht en in een schitterend authentiek Schots kostuum verscheen. Jean Kreunen wist tussen de nummers het publiek te boeien met getuigenissen van mensen die de bevrijding van nabij mee hadden gemaakt. 

Het plein was voorzien van tenten voor de band en voor het publiek, afgezet met beklede bouwhekken die de wind tegenhielden. Dankzij TOCAJA kon de inrichting nog op tijd aan het weer worden aangepast. Alles was sfeervol verlicht. De bar werd verzorgd door Jansen en Jansen en de supporters van Crescendo waren er met de bekende wafelkraam. Ook verkochten leden van Crescendo schaaltjes met worst en kaas die zeer in trek waren.

De bigband Melody & Rhythm bracht een mooi programma ten gehore met als extra een jonge zangeres die op fraaie wijze de sfeer van de gekozen nummers wist te vertolken. Ook op hun muziek werd gedanst en zo kwam de avond langzaam tot een einde waarvan ook een groep jongeren uit het uitgaansleven mee kon genieten. 

Het werd een waardige herdenking van de inmiddels 77 jaar geleden bevrijding van Hengelo en Nederland in een sfeer die de blijdschap van toen via de muziek aan de mensen overbracht. ‘Wij vieren de vrijheid’ was het thema van dit Bevrijdingsbal in Hengelo. Mensen vroegen: zou je dat nu wel doen, nu er zoveel ellende gaande is in het oosten van Europa? De organisatoren hebben daarom ook contact gelegd met de Gemeente Bronckhorst om te peilen of men zich hierin kon vinden. “Juist nu realiseren we ons des te meer hoe kwetsbaar we zijn, hoe goed we het hebben, wat vrijheid en vrede betekenen. Dat maakte dit Bevrijdingsbal de moeite waard.” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid