Alie Elsman (l.) en Anita Jaaltink (r.) zijn al twintig jaar actief als vrijwilliger. Foto: Els Groot Roessink

Alie Elsman (l.) en Anita Jaaltink (r.) zijn al twintig jaar actief als vrijwilliger. Foto: Els Groot Roessink

Twintig jaar vrijwilliger van Zonnebloem Zelhem-Halle

Maatschappij

ZELHEM/HALLE - In de Algemene Vergadering van de Zonnebloemafdeling Zelhem-Halle zijn twee vrijwilligers in het zonnetje gezet. Alie Elsman en Anita Jaaltink zijn al twintig jaar actief als vrijwilliger; bijna uniek! Dat betekent dat zij in al die jaren betrokken zijn geweest bij de vele activiteiten die de Zonnebloem jaarlijks voor haar deelnemers organiseert. Ook hebben zij in die lange periode veel bezoekjes gebracht aan mensen met een fysieke beperking door een handicap, ziekte of leeftijd. Uit waardering voor dit vele werk hebben de beide jubilaressen een boeket bloemen met een cadeaubon ontvangen.

Vrijwilligerswerk
Dit 20-jarig jubileum betekent een moment om stil te staan bij het belang van dit werk. Voor veel mensen in de samenleving is het niet vanzelfsprekend dat zij op vakantie gaan, uitstapjes maken en vaak contact met anderen hebben. Juist voor die mensen is de Zonnebloem actief. Persoonlijk contact met (kwetsbare) mensen en aandacht voor elkaar staan centraal bij het vrijwilligerswerk.
Ook in dit 75-jarig Jubileumjaar van de landelijke Zonnebloem organiseert de afdeling weer tal van activiteiten. Binnenkort gaat een aantal deelnemers en vrijwilligers in het kader van dit Jubileumjaar een theatervoorstelling in Amphion bijwonen en in juni een uitstapje maken naar Dierentuin Nordhorn.

Bekostiging activiteiten
Om activiteiten te kunnen organiseren voor de deelnemers is behalve de inzet van vrijwilligers uiteraard ook geld nodig. De Zonnebloem moet zelf inkomsten genereren. Er zijn een paar bronnen waar wij uit putten: de Participatiesubsidie van de gemeente Bronckhorst, donateursgelden, de jaarlijkse Zonnebloemloterij, ‘Scoor voor je club’ van Jumbo Hollak en een bijdrage uit de actie Rabo ClubSupport.

Jaarlijkse Zonnebloemloterij
Medio april is de landelijke lotenverkoop gestart. Vrijwilligers van de afdeling komen misschien langs de deur met een lotenboekje. Voor 3 euro is een lot te koop en worden lokale activiteiten mede mogelijk gemaakt. Van elk verkocht lot is 2,25 euro voor de eigen afdeling. Bovendien worden de landelijke projecten van de Zonnebloem gesteund. Bestellen kan online via de website van de Zonnebloemafdeling Zelhem-Halle.

Nieuwe vrijwilligers
Om de activiteiten en het bezoekwerk te kunnen organiseren en uit te voeren zijn veel vrijwilligers nodig. De laatste jaren stijgt het aantal deelnemers gestaag. Ontwikkelingen in de samenleving zorgen ervoor dat mensen met een lichamelijke beperking langer zelfstandig blijven wonen en meer zelf moeten regelen. Dit kan leiden tot een groter sociaal isolement. Daardoor ontstaat er een situatie dat het soms moeilijk is een nieuwe deelnemer te koppelen aan een vrijwilliger. Daarom wordt altijd gezocht naar nieuwe mensen die een steentje willen bijdragen aan het mooie werk dat de Zonnebloem doet voor een groeiende groep mensen in de samenleving. Dat kan dus heel dichtbij. Het meedoen aan de activiteiten en het bezoekwerk is maatwerk. Er wordt goed geluisterd naar wat de vrijwilliger aangeeft te kunnen betekenen voor de Zonnebloem, zodat er ook ruimte is voor vrijwilligers die beperkt in tijd zijn door werk of thuissituatie.

Bestuursfuncties vacant
Het bestuur van de Zonnebloemafdeling bestaat uit vijf vrijwilligers: voorzitter, secretaris, penningmeester, hoofd bezoekwerk en hoofd activiteiten. Twee functies, die van voorzitter en secretaris, zijn vacant. De afdeling is actief op zoek naar mensen die hier interesse in hebben. Belangstellenden, die meer willen weten over de Zonnebloem of overwegen vrijwilliger/bestuurslid te worden, kunnen altijd contact opnemen: 06-15171601 of kijken op www.zonnebloem.nl/zelhem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant