Hulde aan het diamanten paar Freddie en Willy Jansen. Foto: Karin Hengeveld-Jansen
Hulde aan het diamanten paar Freddie en Willy Jansen. Foto: Karin Hengeveld-Jansen

Geluk is: ‘samen op avontuur kunnen gaan’

Maatschappij

Freddie en Willy Jansen zestig jaar getrouwd

Door Mirjam Rensink

HALLE – Zestig jaar geleden begon hun leven samen met een groot feest in het Witte Paard in Zelhem. Duo Kramp trad op, er werd gegeten, gedronken en genoten. En genieten doen ze nu zestig jaar later nog steeds. Van elkaar, van hun dochter Karin en van biljarten, een hobby die ze allebei uitoefenen.

“We hebben elkaar ontmoet bij een dansavond in zaal Nijhof in Halle”, vertelt Freddie. “Willy kwam uit Halle en ik kwam met een busje met een paar vrienden uit Doetinchem daar naar toe om te dansen. Je moest op tijd zijn anders kwam je er niet meer in, zo populair was het.” “En het was ook altijd op tijd weer af”, vult Willy aan. “Om kwart voor twaalf werd altijd het Wilhelmus gespeeld als laatste nummer en daarna was het afgelopen.”

Op 25 februari vierde het echtpaar hun bijzondere jubileum samen met hun dochter, familie, vrienden en buren uit de Halle-Nijman. Burgemeester Marja van der Tas kwam ook om hen te feliciteren. “Aardige vrouw”, zegt Freddie Jansen. “Heel betrokken, ze praatte met iedereen en bleef gezellig een poosje op het feestje.”

Het echtpaar Jansen is nog steeds erg actief, ze biljarten graag en waren allebei scheidsrechter bij het biljarten. Helaas is het gezichtsvermogen van Freddy Jansen erg achteruit gegaan waardoor hij geen scheidsrechter meer kan zijn. Maar in het biljartlokaal in de voormalige Halle-Heideschool speelt hij het nog wel. “Dat komt door de felle verlichting die ze daar hebben”, legt Freddy uit.

Het geheim van hun lange huwelijk wil Willy wel delen. “Niet hele dagen bij elkaar zijn, ook je eigen leven hebben.” Freddy Jansen moest voor zijn werk altijd het hele land door, hij werkte als monteur en elektricien bij verschillende bazen. In de avonduren speelde hij vaak wedstrijden met zijn biljartclub of trad hij op als scheidsrechter. Willy werkte met heel veel plezier bij zalencentrum De Ploeg in Varsseveld. “Hij vertrok ’s ochtends om zes uur en als hij dan ’s avonds thuis kwam dan ging ik net de deur uit naar mijn werk”, zegt Willy. “Toen wij vijftig jaar getrouwd waren zei ik wel eens grappend: ‘we zijn geen vijftig jaar getrouwd maar nog maar 25’. De andere helft hebben we elkaar niet gezien.”

Ze hebben samen een mooi leven, ondanks het verlies van hun zoon Ferdi en schoonzoon André jaren geleden. Ook sukkelde Freddie het afgelopen jaar met zijn gezondheid. Binnenkort hopen ze weer samen op pad te kunnen met hun camper, iets wat ze al bijna hun leven doen. Ze hebben heel Europa gezien met z’n tweeën, van de Noordkaap tot het zuiden van Griekenland. Deze keer zal het wel iets minder ver zijn omdat alleen Willy nog kan rijden. Maar dat maakt hen niet uit, zolang ze nog samen op avontuur kunnen gaan, zijn ze gelukkig.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant