
Bewoners van de Kerkweg hebben veel overlast van het milieupark: (v.l.n.r.) Joswa van Daal, Leonie Velthorst, Wilma Branderhorst, Norbert Clavaux en Margaret Krill. Foto: Mirjam Rensink
Bewoners Kerkweg in Zelhem zijn overlast beu
MaatschappijVrachtwagens draaien over de stoep en de ‘voortuin’
Door Mirjam Rensink
ZELHEM – “Wij zijn het afvoerputje van Zelhem”, zegt Joswa van Daal. “En daar zijn we klaar mee.” Daarom heeft hij demonstratief het stuk voor zijn huis, dat zijn eigendom is, afgezet met linten en kerstversiering. “En dat is niet vanwege de kermis”, vult zijn partner Leonie Velthorst aan. “Maar omdat we mensen duidelijk willen maken hoeveel last wij hebben van de vrachtwagens die dagelijks langs ons huis komen.”
Het probleem van de bewoners van de Kerkweg zijn de vrachtwagens die dagelijks naar het milieuparkje op het Stationsplein rijden. Op het plein staan zeven ondergrondse afvalcontainers die alle zeven een aparte vrachtwagen hebben die ze leeg komt halen. “Toen we hier vijf jaar geleden kwamen wonen kwamen er gemiddeld zes, zeven vrachtwagens per week”, vertelt Joswa. “Inmiddels zijn dat er zes, zeven per dag en dat bijna elke dag van de week.”
Kapotte stoep
Vanaf de Kerkweg draaien de vrachtwagens het Stationsplein op en daarbij draaien ze over de stoep en de ‘voortuin’ van de panden aan de Kerkweg. “Alles staat te trillen op de vensterbank”, zegt buurtbewoner Wilma Brandenhorst. “En als we een hek hadden gezet om onze voortuin dan was dat kapot gereden. Kijk maar naar de stoep, die is helemaal beschadigd door de zware vrachtwagens.”
Een deel van de huiseigenaren aan de Kerkweg heeft hun buitenruimte gepacht van de Lambertikerkgemeente. Anderen, zoals Joswa van Daal en bijvoorbeeld de buren Norbert en Margaret zijn eigenaar van het stukje grond voor en rondom hun huis. “Dat heb ik nagezocht bij het Kadaster. Ik heb daarom nu palen in de grond geslagen en daar lint tussen gespannen om aan te geven dat dit mijn stuk is. Ik ben er klaar mee dat er iedere dag vrachtwagens overheen rijden. Ik vind het heel vervelend dat voetgangers nu niet meer over de stoep kunnen lopen. Maar ik moet dit statement nu maken.”
Toeloop milieupark toegenomen
De buurtbewoners hebben herhaaldelijk contact gezocht met de gemeente. Ze hebben aangegeven veel overlast te ervaren van de vrachtwagens die dagelijks voor hun huis het plein opdraaien. Ook ervaren ze overlast van mensen die met draaiende motor voor het milieuparkje stoppen om hun afval weg te gooien. “We wisten dit natuurlijk toen we hier vijf jaar geleden kwamen wonen”, zegt Joswa van Daal. Zijn buurvrouw Wilma Brandenhorst knikt instemmend. “Maar de situatie is niet meer zoals vijf jaar geleden. Toen had iedereen nog een grijze container en hoefde je niet te betalen voor de plastic container. Sinds dat is veranderd is de toeloop na het milieupark enorm toegenomen en komen meerdere malen per week verschillende vrachtwagens naar het Stationsplein om de ondergrondse containers te legen.”
Gemeente denkt mee
De gemeente heeft de bewoners gevraagd mee te denken over oplossingen. “Die hebben we gegeven. Wij zouden bijvoorbeeld graag willen dat de Kerkweg een eenrichtingsweg wordt. En we zouden vooral graag willen dat het milieuparkje wordt verplaatst naar een plek waar in de directe omgeving geen mensen wonen. In andere kernen van de gemeente Bronckhorst zie je dat de milieuparkjes aan de randen van een dorp worden geplaatst. Waarom dat hier bij ons niet gebeurd is, is ons een raadsel.”
De gemeente laat via een woordvoerder weten in gesprek te zijn met de bewoners. “Er is een tekening gemaakt hoe de buitenruimte gebruikt kan worden. Die tekening ligt nu ter inzage van de bewoners. Als zij akkoord zijn zullen er aanpassingen worden uitgevoerd.”
Joswa van Daal en zijn buren lachen om deze uitleg. “Weet je wat ze ons hebben aangeboden? Om de parkeervakken op het Stationsplein te markeren zodat er duidelijk is waar er geparkeerd kan worden en waar niet. Maar wij hebben helemaal geen problemen van parkerende mensen op het plein.”
De bewoners hebben wel geklaagd over mensen die parkeren op de stoepen van de Kerkweg. Daarop stelde de gemeente voor parkeervakken te gaan aanbrengen. “Een betere inrichting zorgt ervoor dat mensen zich beter gaan gedragen. Maar als de bewoners aangeven dat dit niet hoeft dan willen we hier niet onnodig tijd en geld in steken”, geeft de gemeente de bewoners terug. Wel wil de gemeente een parkeerverbod instellen op de Kerkweg.
“En ze willen een van de ingangen, die tegenover mijn huis, gaan afsluiten”, vertelt buurvrouw Wilma Brandenhorst. “Maar weet je wat er dan gebeurt? Dan komt er zo’n vrachtwagen het plein op om de ondergrondse container te legen en vervolgens moet hij dan achterwaarts op het plein keren om weer weg te kunnen. Dat is toch onveilig? Vooral voor al die kinderen die daar lopen omdat ze naar het zwembad gaan.”
Grijze stoep
De buurtbewoners hebben de gemeente ook gevraagd om een duidelijke scheiding van straat en trottoir zodat auto’s en vrachtauto’s de stoep niet meer gebruiken. De gemeente geeft aan dat een verhoogd trottoir niet mogelijk is omdat (regen) water dan niet kan weglopen. De gemeente stelt voor de bestaande molgoot te vervangen door een grijs gekleurde band waardoor het verschil tussen stoep en straat duidelijker wordt. Daarnaast wil de gemeente de stoep opnieuw bestraten met een kleur steen die afwijkt van de stenen die voor de straat zijn gebruikt. “Een bijkomend voordeel is dat de straat hierdoor smaller lijkt waardoor automobilisten automatisch zachter gaan rijden”, legt de gemeente uit.
Eenrichtingsweg
“We willen dus graag een eenrichtingsweg”, zegt Van Daal. “Het is nu een gevaarlijke situatie met vrachtwagens die over onze voortuinen het plein opdraaien. En even verderop komen mensen uit de Stationsstraat en als die onze straat in willen rijden dan neemt de meerderheid van hen de binnenbocht. Over de stoep en rakelings langs de voordeur van onze buren Norbert en Margaret. En wat als er een keer een kind van de andere kant komt fietsen… daar moet je niet aan denken.
Ik kreeg toen een ambtenaar aan de lijn en weet je wat die zei? We kunnen er wel een eenrichtingsweg van maken maar daar houden mensen zich toch niet aan, die gaan dan gewoon tegen het verkeer inrijden.”
In het rapport van de gemeente staat inderdaad dat de gemeente niet verwacht dat mensen zich gaan houden aan deze maatregel. “Onze verwachting is dat automobilisten de enkele meters van de Stationsstraat naar de inrit van het plein tegen de richting in gaan rijden. Er is van tevoren voldoende zicht of er een tegenligger aankomt. Ook het verkeer dat het plein af rijdt en richting de Halseweg wil, hoeft maar enkele meters tegen de richting in te rijden waar van tevoren duidelijk kan worden gezien of er een tegenligger aankomt.”
Bovendien wijst de gemeente erop dat bewoners van twee huizen aan de Stationsstraat een andere route van en naar hun woning moeten nemen als de Kerkweg een eenrichtingsweg zou worden. Bronckhorst kijkt daarom naar ander oplossingen zoals een fysieke afsluiting halverwege de Kerkstraat waardoor doorgaand verkeer geen gebruik meer kan maken van de route.
Moedeloos
De bewoners zijn moe maar strijdbaar. “We hebben het gevoel dat er niet naar ons wordt geluisterd, dat we niet serieus worden genomen. Dan vragen ze ons om ideeën en dan geven we die en dan komen ze met een oplossing; parkeervakken maken op het Stationsplein, terwijl dat nooit ons probleem was. Ons probleem zijn de vrachtwagens die dagelijks naar het milieupark komen en het toegenomen aantal mensen dat vooral met de auto naar het milieupark komt.”
De gemeente laat weten dat het verplaatsen van het milieupark niet aan de orde is. “Wij zoeken naar mogelijkheden die goedkoop zijn en op korte termijn te nemen zijn”, valt te lezen in het antwoord van de gemeente Bronckhorst dat de bewoners ontvangen hebben. “In het verleden zijn er vele gesprekken geweest met de (voorgaande) bewoners van de Kerkweg met betrekking tot het milieupark. Zowel de huidige als de voorgaande wethouders hebben gesproken over de mogelijkheden van het verplaatsen van het milieupark, waarbij zij allen hebben aangegeven dat deze mogelijkheid er niet is. We gaan het ook niet in werking zetten om het op een later moment te verplaatsen.”