Ruth Seegers (midden) woont het overleg bij van burgemeester Marianne Besselink (r) met Margreet Arends, afdeling Communicatie tijdens de meeloopdag op Internationale Vrouwendag. Foto: Alice Rouwhorst

Ruth Seegers (midden) woont het overleg bij van burgemeester Marianne Besselink (r) met Margreet Arends, afdeling Communicatie tijdens de meeloopdag op Internationale Vrouwendag. Foto: Alice Rouwhorst

Een dag meelopen met een topvrouw tijdens Internationale Vrouwendag 2023

Maatschappij

BRONCKHORST/ACHTERHOEK – Op woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, liepen ruim twintig vrouwelijke leerlingen/studenten uit de regio in de leeftijd tussen de 16 tot 21 jaar mee met een vrouw die haar ambities heeft waar kunnen maken in een bedrijf of organisatie in de Achterhoek. Zij hadden gehoor gegeven aan de oproep om zich aan te melden voor deze meeloopdag en grepen deze unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen van de werkzaamheden van deze vrouwen. Het werd een succesvolle dag.

Door Alice Rouwhorst

Internationale Vrouwendag is een dag waarop stil wordt gestaan bij de positie van vrouwen in de maatschappij en waarop onder andere aandacht gevestigd wordt op de talenten van vrouwen. Voor burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst en voorzitter van het college van bestuur van het Graafschap College Doetinchem, Mirjam Koster, was deze dag aanleiding om weer een speciale meeloopdag te organiseren. De eerste organiseerden ze in 2020. Het meelopen geeft de deelneemsters de mogelijkheid om meer te weten te komen over hoe de vrouwen in hun werk staan, hoe hun carrière is verlopen, wat hun achtergrond is, wat hun belangrijkste uitdagingen en drijfveren zijn en hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet. Elkaar motiveren en inspireren is een nevendoel.
De koppels ontmoetten elkaar in het gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst in Hengelo waar de dag begon met een gezamenlijk ontbijt. Burgemeester Besselink heette iedereen van harte welkom en legde de noodzaak van de dag uit. “Voldoende vrouwen hebben tegenwoordig een goede opleiding en zijn serieus en gemotiveerd om verderop te komen, maar ergens in de loop van hun carrière pad stokt het. Nog steeds zitten er veel mannen op bepaalde stoelen en verdienen ze in dezelfde functie meer dan vrouwen. Ik ben nu zeven en half jaar burgemeester in de gemeente Bronckhorst en in deze ambtsperiode heb ik voor het eerst één vrouwelijke wethouder. In de vastgoed- en bouwwereld is maar tien procent vrouw. Dus op de vraag die Mirjam en ik ons stelden of het nog nodig is dat we ons als vrouwen verenigen op een dag als vandaag, was het antwoord ‘ja’. Daar hoefden we niet zo lang over na te denken. Verenigen is nodig totdat het zover is dat alle dagen van het jaar mannen- én vrouwendag is.” Na het ontbijt gingen de koppels op pad, elk met hun eigen volle agenda. Ruth Seegers uit Hummelo mocht met burgemeester Besselink mee.

Ode aan de vrouw
Ruth had een paar weken eerder al contact met de burgemeester gehad in verband met een korte film die zij samen met twee mede-inwoonsters van haar dorp ter ere van Internationale Vrouwendag had gemaakt. Zeventig Hummelose vrouwen, de makers hadden er dertig verwacht, jong en oud toonden hun stralende lach voor de camera. “Zo’n initiatief door zulke jonge vrouwen. Prachtig dat zij dat gedaan hebben.” De burgemeester zei direct ‘ja’ op de vraag of zij de voice-over wilde verzorgen. Een pakkende tekst geschreven door de drie jonge dames sprak ze graag in. Om 12.00 uur precies ging deze ode aan de vrouw viraal.

Eén en één is niet altijd twee
Op haar beurt vroeg burgemeester Besselink Ruth om met haar op de Internationale Vrouwendag mee te lopen. Ze bezochten in het provinciehuis in Arnhem een bijeenkomst waar de problematiek van de opvang en integratie van asielzoekers en statushouders werd besproken met de betrokken staatssecretaris. “Dit overleg was voor mij wel een eye-opener”, zei Ruth bij terugkomst in het gemeentehuis waar het wekelijkse overleg met de afdeling communicatie op het programma stond. “Het lijkt zo simpel. Je hebt een leeg pand en je hebt mensen die opgevangen moeten worden. Maar toch is het niet één en één is twee. Er komt zoveel meer bij kijken om het goed te regelen. Een lastig vraagstuk.”

Leren van elkaar
Het daadwerkelijke overleg met de senior communicatie adviseur was kort en krachtig. Burgemeester hoorde de verschillende voorstellen aan en gaf haar fiat om zaken in gang te zetten. Ondertussen maakte ze een foto van de setting en postte het op social media. Ook zij houdt zich zo bezig met het communiceren met ‘haar’ burgers. Het filmpje van Ruth zette ze met enige hulp van Ruth zelf op haar kanalen. “Ik voel hier toch wel iets van een generatiekloof,” grapte Besselink. “Zo leren we van elkaar!”

Op werkbezoek in Rha
De jas en tas werden weer gepakt. De Bronckhorster koek voor het bezoek later op de dag aan de twaalfjarige Gelderse sprintkampioen zwemmen Anouk Arfman op de 50 en 100 m uit Vorden, kon blijven liggen op haar kamer, want ze komt nog weer terug. En nee, haar ambtsketen hoefde nu niet mee, want het is een werkbezoek die ze af gaat leggen als portefeuillehouder Recreatie en toerisme. Zo’n kwartier later zaten burgemeester en Ruth samen met Jolanda Koldewey, regio coördinator Achterhoek Toerisme bij de gemeente Bronckhorst, aan de keukentafel van Carolien Beijer en Theo Teunissen van B&B Doenenlatenopwielen op Rha. Ze waren onder de indruk van de mooie plek waar het stel woont. Onder het genot van een kop koffie en een stuk worteltaart vertelden de aanbieders van twee tinyhouses op wielen met een vleugje luxe over het ontstaan van hun bedrijf, hun aanpak, hun doelgroep en hoe ze hun markt proberen uit te breiden door over de grens te kijken in Duitsland en België. De beiden huisjes en het bijgebouw met de keuken, douche en wc werden bekeken en mooi bevonden. De tijd zat er alweer op, een online meeting wachtte.

Voor heel even privé chauffeur
Ruth kreeg de sleutel van de auto van de burgemeester en werd voor de terugweg Rha-Hengelo even tot privéchauffeur gebombardeerd, zodat Besselink de online meeting in de auto kon bijwonen. Na een overleg met de ambtenaar over openbare orde en veiligheid en het bezoekje aan Vorden was de werkdag ten einde. Ruth: “Het was een hele leuke ervaring om te zien wat de burgemeester op een dag doet, want daar heb je geen weet van. Verder heb ik geleerd dat achter bepaalde politieke vraagstukken veel meer schuil gaat. Pas als je de hele context in beeld hebt, kun je een gefundeerde mening vormen of tot een goed besluit komen.”

Ervaringen van anderen
Jasmijn Gerritsen was gekoppeld aan Katerina Kempinga (Sitemanager Aviko). Een thuiswedstrijd voor de Steenderense. “Ik kom bijna dagelijks langs de Aviko. Hoe leuk is het dat ik het gebouw nu van binnen heb kunnen zien en het hele proces van aardappel tot patat. Verder ben ik bij een aantal meetings geweest. Het was interessant om te zien hoe iemand leidinggeeft.”

Silke Bokkers-van der Plas wil meer vrouwen in de bouw. Deze studente Smartbuilding was op pad met Leonie Meuwszen van BINKX Smartility (directeur Klant en Markt). “Ik vond het super leuk. We gingen naar een bouwproject in Maarsbergen en ‘s middags in Groenlo hebben we met verschillende mensen gesproken. Leerzaam om te zien hoe Leonie dat doet, waar ze op let. Ik weet niet of ikzelf een dergelijk functie ambieer, maar het is goed om te zien hoe zij gerespecteerd wordt in de bouwwereld. Wat ik wel weet, is dat die wereld mijn ding is.“

Ruth Seegers samen met burgemeester Marianne Besselink op werkbezoek bij Doenenlatenopwielen van Leo Teunissen (l) en Carolien Beijer (r). Foto: Alice Rouwhorst
Tijdens de rondleiding op de B&B worden de tinyhouses uiteraard ook van binnen bekeken door burgemeester Marianne Besselink en Ruth Seegers. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid