Illustratie: Marc Weikamp
Illustratie: Marc Weikamp

Jaime Lebbink bezorgt elke dag: van post tot glimlach

Maatschappij

ACHTERHOEK - In Boeren, Burgers en Buitenlui spreken we met inheems, import en idealist over hoe het leven in de Achterhoek is. We evalueren en fantaseren en Marc Weikamp zal illustreren, omdat de regio er is om te eren. Deze week een gesprek met Jaime Lebbink. Op tweejarige leeftijd werd hij, vanuit Colombia, geadopteerd door zijn ouders uit Borculo; vanuit een warm klimaat, richting een warm gezin. “Ik ben hier echt opgegroeid en wil nooit meer weg.”

Door Eva Schuurman

Wie Jaime op Facebook opzoekt ziet onder zijn naam een waslijst aan verenigingen staan, hij is bezielend vrijwilliger in de gemeenschap. Zijn agenda puilt uit van vergaderingen, initiatieven en het bijstaan van wie een extra glimlach goed zou staan. Vandaar dat hij sowieso altijd fluitend met de post rond wil gaan. “Ik werk vijf dagen in de week als postbode en vind het belangrijk om naar de mensen te zwaaien en vriendelijkheid uit te stralen.” Zijn werkgever stelt dat talent geen beperking kent, vandaar dat Jaime één van de zestig postbezorgers is die zij met een vaste aanstelling een steuntje in de rug bieden. Alhoewel vooral Jaime de mensen een zuchtje wind mee geeft. “Ik ben de vrolijke postbode.” Zo droeg hij in de stilte van de pandemie kerstversiering op zijn fiets en draagt hij altijd zijn glimlach.

Jaime bezorgt niet enkel de post, maar duwt op woensdagavond ook ‘Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo’ door de bus. “Toen het verenigingsleven stillag tijdens Corona, ben ik de krant gaan bezorgen. Mijn man helpt me daar ook mee als ie eerder klaar is.” Wellicht stapt Rien een rondje mee om zijn geliefde wat meer te zien, want de overvolle agenda van zijn Jaime doet nog weleens wringen. De liefde brengt ons terug naar hun eerste herinneringen. “Het was op een feest waar Corry Konings en Imca Marina zongen en ik dacht ‘daar staat wel een leuke jongen!’” Rien uit Aalten bleek een minder groot vrijwilliger dan Jaime, maar een mens moet dan ook van goeie huizen komen om zo frequent actief te zijn als hij . “Hij helpt wel met collecteren hoor en hij zorgt graag voor mij.”

Wanneer we zijn weekschema doornemen duizelt dit Jaime veel minder dan mij; als er een activiteit is, is hij erbij. “Ik wil iets voor een ander betekenen, soms doe je dan je naasten tekort en dat blijft schipperen.” Het is de verbonden- en gezelligheid die hij in de streek treft die maken dat hij deze door wil geven. Zo tuiniert hij op zijn vrije maandag graag bij wie dat zelf niet meer lukt. “Ik heb briefjes opgehangen in de supermarkt en bij de fysiotherapeut” en daar komen dan weer nieuwe contacten uit. Het is zomaar één van de vele initiatieven uit zijn eigen koker en tevens iets dat aan de basis ligt van een grootse wens: “Ik hoop dat de mensen wat over blijven hebben voor elkaar.”

‘Ik hoop dat de mensen wat over blijven hebben voor elkaar’

Door de lens van zijn camera legt Jaime bezielend vast wat bewaard moet blijven, vandaar dat hij zo vaak iets in zijn agenda bij blijft schrijven. “Ik vind het belangrijk dat de dingen vastgelegd worden, lokaal en regionaal. Je legt het vast voor de geschiedenis.” En waar hij met zijn camera ook verschijnt; of het sportwedstrijden of activiteiten zijn: “Het wordt gewaardeerd.” Het is daarom ook dat hij op zijn verenigingenlijstje geen favoriet noemen kan, want ze zien zijn reportages allemaal even graag verschijnen.

“Op maandag ruim ik tuinen op, ’s avonds praat ik als lid van ‘Gemeentebelangen’ mee als er fractieoverleg is, dinsdagavond vul ik variërend in, op woensdag bezorg ik ‘Achterhoek Nieuws’, tussendoor zijn er altijd appjes van bijvoorbeeld sponsorcommissies, op donderdagavond heb ik vaak een vergadering en soms kantinedienst, vrijdag maak ik ’s avonds foto’s als er een activiteit is, op zaterdag is er eens in de drie weken een thuiswedstrijd van volleybal om te fotograferen en het waterpoloteam speelt dan soms ook thuis en op zondag is er dan natuurlijk weer een voetbalwedstrijd om vast te leggen. En ik werk dus van dinsdag tot en met zaterdag.” Jaime zegt het allemaal met een grote glimlach. En wanneer zijn camera niet mee mag, dan hanteert hij zijn mobiel. Als tijdens zijn postronde bijvoorbeeld de mist op de Slinge leunt of de zon de dag opleukt. “Dat plaats ik dan online met een positieve boodschap erbij.” Hij doet het - zoals wel meer - vrijwillig, want het maakt de mensen blij.

“Op dit moment wordt het moeilijker vrijwilligers te vinden, mijn wens is dat de mensen zich weer melden.” Wanneer je de onvermoeibare bevlogenheid van Jaime aanhoort, wordt automatisch de zin tot bijdragen in jezelf aangeboord. Hij doet zoveel voor een ander en verlangt er zo weinig voor terug. En als je hem naar zijn diepste wensen vraagt, droomt hij enkel over het behouden van de gevels van historische panden; daarachter mogen best nieuwe muren belanden, want zoals het de discrete postbezorger betaamt geniet hij tot aan de voordeur en daarachter huist wat een ander aangaat. Achter zijn eigen voordeur is het sober grijs met zwart, maar niet in zijn hart. Daar straalt de regenboog van liefde is liefde. 

Jaime valt stil als hij aan zijn trouwdag met Rien denkt, hij memoreert aan een muzikaal moment. Toen er een verrassingsoptreden voor hen geregeld was. Het idee dat een ander dat zomaar voor hem deed went niet, vandaar dat hij opnieuw volschiet. En dat maakt hem zo onvoorwaardelijk als een vrijwilliger zijn moet, omdat hij zonder verwachtingen het liefst iets voor een ander doet.


Illustratie: Marc Weikamp 

8 keer 8erhoeks met Jaime Lebbink

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Borculo, het is een gezellige Berkelstad. Het ligt mooi aan het water en ik ben er opgegroeid. Er moet echt iets raars gebeuren wil ik er weggaan. Het is een plek waar ze wat voor elkaar over hebben.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“Er zijn best wel veel goeie bedrijven, laten we hopen dat ze - met de hoge energieprijzen en de gasrekeningen - allemaal kunnen blijven bestaan. Ik hoop eigenlijk dat iedereen zijn onderneming kan blijven doen, van ‘FrieslandCampina’ in Lochem tot de lokale slager of bakker.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“Het Hof in Borculo, daar willen ze huizen gaan bouwen. Toch hoop ik dat de historie blijft, ook al is het mooi dat daar huizen komen. Het was het ontmoetingscentrum en de bibliotheek, we zaten er met de lokale radio in de kelder. Er ligt daar zoveel geschiedenis.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“De ‘Ridders van Gelre’ met Bas en René, daar kijk ik altijd naar; zij doen hartstikke mooie dingen. Ja, de geschiedenis van Gelderland interesseert me altijd wel. De aflevering die ze maakten hier in Borculo, met Peter Nieuwenhuis, over de rondgang hier.. Zulke dingen vind ik interessant en boeiend om te zien.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“Hans Keuper, of Hein Migchelbrink, of wacht, Suzan en Freek. Mensen die in dialect zingen of niet, maar ze komen hier uit de streek en dat dragen ze uit. Met de Zwarte Cross was het hartstikke mooi dat Suzan en Freek daar stonden op de vrijdagavond. Toen stond ik dichtbij. Mijn camera had ik niet, maar ik heb foto’s gemaakt met mijn mobiel.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
“Waar ik wel gek op ben is het streekproducten-bier. Hier heb je de ‘Heeren van Borculo’, zij brouwen lekker zoetig bier.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Herman Riethorst zingt ‘Ik heb oe lief’ in ons dialect. Het is een liedje van Paul de Leeuw en hij heeft dat vertaald. Onze trouwambtenaar vroeg naar de liedjes die we wilden horen tijdens de ceremonie en ik vroeg Herman of hij dat liedje live wilde doen, hij zei dat hij moest werken die dag. Tijdens ons trouwen begon die muziek en kwam hij alsnog binnen. Joke Pot-Klumper en Willy Meulenveld hadden dat stiekem geregeld.”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Ervoor goan, dat hoor ik de mensen om mij heen veel zeggen; schouders eronder zetten en gaan. ‘Kiek’n wat ‘t wordt’ hoor ik ook veel, dat is ook een mooie.”


Jaime Lebbink. Foto: Erica Klein Kranenburg 

Bent u of kent u een goede kandidaat voor deze rubriek? Meld dit dan bij redactie@achterhoeknieuws.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant