Repair Café. Foto: Martin Waalboer

Repair Café. Foto: Martin Waalboer

Duurzaamheidsmarkt in de Bloemenbuurt ‘Wijk van de Toekomst’

Maatschappij

ZELHEM - Zaterdag 8 oktober is het zover. De buurtwerkgroep uit de Bloemenbuurt in Zelhem organiseert samen met de gemeente van 10.30 tot 15.30 uur een duurzaamheidsmarkt op de Looschool. Alle inwoners van Zelhem zijn welkom op deze informatieve en gezellige markt. Tijdens de duurzaamheidsmarkt kunnen bezoekers zich laten informeren over mogelijkheden om je huis en je leven (verder) te verduurzamen. De markt is onderdeel van het project ‘Wijk van de Toekomst’ en gratis toegankelijk. Duurzaam is een breed begrip. Naast energiezuinig, klimaatbestendig en groen gaat het ook om gezond, gelukkig en goed leven. Op de markt vind je informatie, acties en hulp over al deze thema’s.

Verduurzaam je huis
In twee lokalen zijn verschillende bedrijven aanwezig die informatie geven over zonnepanelen, spouwmuurisolatie, warmtepompen, thuisaccu, zonneboiler enzovoorts. Bewoners die zich willen oriënteren op de mogelijkheden om in hun huis duurzaamheids-stappen te zetten, kunnen hier terecht voor vragen en advies. Voor inwoners die niet weten waar ze moeten beginnen is Susteen aanwezig. Susteen is een bedrijf dat helpt om bij de verduurzaming van je huis de juiste keuzes te maken en kan eventueel het werk geheel uit handen nemen.

Sociaal
- Present koppelt vrijwilligers aan kwetsbare mensen die hulp nodig hebben. Soms blijven er simpele klusjes liggen waar mensen niet toe is staat zijn, zoals radiatorfolie plakken of de tuin onkruidvrij te maken. Present is op de markt aanwezig om de vraag naar hulp te inventariseren en vrijwilligers uit de buurt te werven. Veel mensen willen best eenmalig iets voor een ander doen, maar weten niet precies wie wat nodig heeft. Present is daarvoor een verbindende schakel.
- De gebiedsambtenaar helpt bewoners die een plan voor de buurt hebben dit uit te werken.
- Het Sociale team van de gemeente kan helpen bij vragen over energiearmoede. Zij kennen de weg binnen de gemeente en andere instanties die hulp kunnen bieden.

Afval
De Cruise2reduce bus, de rijdende recyclefabriek, komt naar de markt. In de bus wordt plastic afval omgetoverd naar toffe producten zoals plantenbakjes of frisbees. Ervaar hoe recycling werkt en waarom dit niet altijd de beste oplossing voor de toekomst is. Wat kan je hergebruiken en welk afval kun je voorkomen?

Financieel
De Regio Bank en de Rabobank vertellen over de financiële mogelijkheden die zij kunnen bieden voor duurzaamheidsinvesteringen in je huis.

ProWonen
ProWonen is aanwezig voor allerlei vragen op het gebied van wonen, het zoeken van een huurwoning en het verduurzamen van woningen.

Agem
Agem, het energieloket in de Achterhoek, geeft informatie over landelijke subsidies en financiering voor het verduurzamen van je huis. Tijdens de markt geeft Agem vier keer een korte presentatie.

Subsidieregeling voor woningeigenaren in de Bloemenbuurt
Naast de landelijke subsidie voor het verduurzamen van je woning is een aparte subsidiepot beschikbaar voor de Bloemenbuurt. Woningeigenaren uit de Bloemenbuurt kunnen zich laten voorlichten over deze subsidieregeling. Tijdens de markt wordt er vier keer een korte presentatie gegeven waarin de regeling wordt uitgelegd. Hoeveel subsidie kan je krijgen, welke stappen moet je daarvoor zetten en is het mogelijk daar hulp bij te krijgen?

Groen
- Inwoners van de Bloemenbuurt kunnen meedoen aan de actie Tegels eruit, Plantjes erin. Vier tot negen stoeptegels per huishouden inleveren en je krijgt een zak biologische potgrond van 40 liter gratis.
- Bij de biologische plantenkraam zijn vijftien verschillende soorten biologische planten van Biologische kwekerij De Stek te koop.
- In de Opmorgen mobiel kunnen inwoners van Zelhem terecht voor informatie over ‘groen gerelateerde vragen’ zoals afkoppeling van het regenwater.
- De Bijendirigent geeft uitleg over bijen en de bijenbakken die in de buurt worden geplaatst.
- Een buurtbewoner laat zien hoe je zelf compost kan maken van groenafval.

Waterschap Rijn en IJssel
Het waterschap laat met hun watertafel zien wat de invloed van veel stenen in de woonomgeving is en hoe dit steeds meer wateroverlast veroorzaakt.

De Groene draad
De groene draad is één van de energiecoöperatie in de gemeente Bronckhorst. Ze wekken duurzame energie op doormiddel van zonnepanelen. Inwoners van Bronckhorst kunnen lid worden van de coöperatie.

Repair Café
Het Repair Café is tijdens de markt geopend. Bezoekers kunnen langskomen met een kapot apparaat, stoel, jas, stuk speelgoed of wat dan ook. Medewerkers van het Repair Café gaan aan het werk om zoveel mogelijk spullen te repareren

Lokaal eten
Bronckhorster Beef en Boerderij Ruimzicht staan op de markt met lokale producten. Lokaal eten is meestal super vers, heeft vaak minder verpakkingsmateriaal en is, doordat er minder transportkilometers gemaakt worden, minder belastend voor het milieu. Daarnaast steun je lokale ondernemers.

Natuurlijk ontbreekt het springkussen, een gezellige poffertjeskraam (deels gesponsord door de Regio Bank) en gratis koffie, thee en ranja niet.

Leden van de buurtwerkgroep zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en hopen dat meer bewoners zich willen aansluiten bij de groep om verder te bouwen aan de ‘Wijk van de Toekomst’. Iedereen die een bijdrage wil leveren, hoe klein dan ook, is van harte welkom.

Vragen over de markt? Stuur een mail naar bloemenbuurt@bronckhorst.nl

Plattegrond van de duurzaamheidsmarkt. Illustratie: Buurtwerkgroep Bloemenbuurt

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant