Sabrina Martens laat de scouts een koningsslang zien. Foto: Liesbeth Spaansen

Sabrina Martens laat de scouts een koningsslang zien. Foto: Liesbeth Spaansen

Scouting Sweder van Voorst viert vierde lustrum

Maatschappij

HUMMELO – Vanwege de oprichting van Scouting Sweder van Voorst Hummelo en Keppel in 2002 stond zaterdag 17 september een feestelijke opkomst op het programma. Niet alleen de ochtend, maar ook de hele middag stond in het teken van het twintigjarig jubileum, met tot slot een bijeenkomst voor ouders, leden, (oud)leiding, en oprichters.

Na de opening van de dag, door eerst de scouts en daarna de welpen boden de aanwezige leiding en bestuursleden een actief en leerzaam programma, wat deels binnen en deels buiten gepland stond. Omdat bij scouting in oplossingen wordt gedacht, waren de buien tussendoor prima te doorstaan.

Die ochtend begonnen de welpen met hun buitenprogramma. Daarvoor waren twee springkussens neergezet, beschikbaar gesteld door ouders, om een actief spelprogramma te doen, en ook om tussendoor lekker te kunnen springen. Verder werd blokjesvoetbal gespeeld. In de ruimte van de scouts stond daarna alles klaar om cupcakes te versieren. Een zoete traktatie voor later op de middag.

De scouts begonnen ’s morgens met hun binnenprogramma. Sabrina Martens was uitgenodigd om een reptielenworkshop te geven. Van vier reptielen: een koningsslang, landschildpad, baardagame en tijgerpython, en een bijzonder zoogdier, een witbuikegel, vertelde ze waar ze vandaan kwamen, wat er op hun menu staat en welk karakter ze hebben. Sabrina ging met de dieren de kring rond zodat de scouts ze konden aaien om hun huid te voelen. Voor wie dat durfde werd de tijgerpython om de nek gelegd. Dat was een bijzondere ervaring.

Voor de lunch kwam de Friet & Snacks-wagen van Vleesboerderij Garritsen naar het clubgebouw. De feestgangers mochten bestellen wat ze lekker vonden.

Het middagprogramma bestond uit dezelfde twee ingrediënten als ’s morgens, maar nu gingen de welpen naar binnen voor de reptielenworkshop. De scouts bleven buiten voor het actieve programma en zorgden daarna ook voor het vuur in de tonnen.

Jubileumfeestje
Tot slot kwamen steeds meer ouders, (oud) leden, (oud)leiding en oprichters van het eerste uur, Ben Bender, Bart Heere, Ben Stoker, en Heleen en Martin Elsman reisden af naar Hummelo, voor het gezellig samenzijn. Zij vonden het jammer dat Geert Meffert, nog altijd actief bij de vereniging, en zijn vrouw Beatrix waren verhinderd, maar herinneringen werden alsnog opgehaald over die eerste jaren. “Er is nog weinig veranderd”, zagen ze. Ze bekeken het hele gebouw, maar kwamen tot de conclusie dat het was “alsof we niet zijn weggeweest.”

Mag het gebouw nog onveranderd zijn, de coronatijd was voor de vereniging een lastige tijd, vertelde voorzitter Liesbeth Spaansen in haar toespraak. “De opkomsten mochten niet in het gebouw worden gehouden. Er werden thuisopkomsten gehouden, een pittige tijd voor de leiding, maar het is geweldig goed gelukt. Dank daarvoor.”
Ook op het gebied van leiding veranderde veel. Voorheen stroomden explorers of stamleden door als welpenleiding of scoutsleiding, maar in de loop van de afgelopen jaren is dat helaas ook minder geworden. Sommige leden stopten vanwege studie in de grote stad. Om dan in het weekend een groep te draaien, lukte niet meer. Anderen hebben geen vijfdaagse 9.00 tot 17.00 baan. En iedereen weet dat scouting niet gaat om ‘een uurtje in de week’. “De aankomende periode gaan we vacatures plaatsen om nieuwe leiding te werven. Natuurlijk zijn we enorm blij en geholpen met de ouders die ons helpen tijdens opkomsten.”

Jubilarissen
Zeven leden zijn net als Scouting Sweder twintig jaar verbonden aan de vereniging. Zo heeft welpen- en scoutsleider Daan Jansen bij zijn afscheid begin maart de jubileumpin mogen ontvangen en bestuurslid Geert Meffert op 3 september, na de Airborne Wandeltocht.
Bestuurslid Arold Stortelder en leidster Ymke Stortelder waren verhinderd. Naomi Meffert, Ingrid Spigt, en Ellen Stortelder waren deze middag aanwezig. Zij kregen na mooie woorden van de voorzitter hun jubileumpin opgeprikt en de oorkonde uitgereikt.

In het gebouw, maar ook bij het vuur buiten was het nog gezellig en goed toeven. Broodjes bakken en marshmallows smelten blijft altijd een favoriet onderdeel van scouting.

Twintig jaar Scouting Sweder
In 2002 startte een groep enthousiaste mensen een scoutinggroep in Hoog-Keppel. “Dat was na de boerenkoolmaaltijd, die traditie wilden we erin houden”, vertellen de aanwezige Ben Stoker en Martin Elsman lachend. De start was in het toen beschikbare witgroene kruisgebouw, al deelde de scouting deze met een andere vereniging. Na een jaar moest het gebouwtje worden gesloopt. Een boerderij aan de Torenallee in Hummelo werd gevonden, waar een koeienstal stond van de familie Van Zadelhoff. Deze mocht worden verbouwd. “De groep startte meteen, de koeien stonden nog in de stal.”
Voor de verbouwing werden verschillende acties gehouden. Sponsorwervers Jeannet en Henk Gosselink kregen veel geld binnen door verschillende subsidieregelingen aan te spreken bij gemeente, provincie, en zelfs vanuit Brussel. De voormalige koeienstal werd een prachtig scoutinggebouw, waar welpen, scouts, explorers, stam, en bestuur nu al vele jaren kunnen samenkomen.


scoutingsweder.nl

Sabrina Martens meet of haar tijgerpython net zo lang is als welp Bente. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid