Lions Club inzamelzuil voor oud- en vreemd geld. Foto: Anne Pera.
Lions Club inzamelzuil voor oud- en vreemd geld. Foto: Anne Pera.

Vreemd en oud geld actie van de Lions een voortdurend succes

Maatschappij

BRONCKHORST - Lions Club Bronckhorst is een van de 56 Lions Clubs in Nederland die met de inmiddels bekende transparante zuilen bij de ingang van supermarkten de gelegenheid bieden om reizigers hun oud en vreemd geld te laten doneren voor een heel mooi goed doel. Ondanks corona en reisbeperkingen is vorig jaar alleen al in Nederland op deze manier 180.000 euro bij elkaar verzameld.

Jaarlijks worden meer dan 1,2 miljoen munten en 25.000 bankbiljetten uit 160 landen ingezameld. Lions leden selecteren deze en zetten het om in euro’s. Vervolgens wordt het door Lions en kennissen tegen de middenkoers overgenomen om het op een buitenlandse reis te kunnen besteden. Muntgeld wordt per land gesorteerd en bijvoorbeeld een KLM-purser neemt het mee om in het betreffende land om te zetten in papiergeld. Oud zilver-, nikkel- en kopergeld wordt tegen een kiloprijs verkocht. Incourant papier en muntgeld wordt geveild.

De opbrengst van deze actie gaat voor de volle 100 procent naar de Stichting Lions Fight for Sight. Besteding aan oogoperaties gaat volgens het ‘Robin Hood’-principe: Rijken betalen voor armen. Een oogoperatie in een ontwikkelingsland kost 30 euro. Rijken betalen 45 euro. Lions Fight for Sight geeft 15 euro (10 euro van Lions Fight for Sight en 5 euro van Wilde Ganzen) en de kliniek heeft weer 30 euro voor een operatie bij iemand die het zelf niet kan betalen.

In de gemeente Bronckhorst kan iedereen meedoen aan deze actie door oud en vreemd geld te doneren in een van de zuilen bij de ingang van Albert Heijn Hengelo of Coop in Zelhem.

De Lions werken samen op vriendschappelijke basis en maken deel uit van de wereldwijde associatie Lions Clubs International, die al meer dan 100 jaar bestaat. Wie belangstelling heeft om aan te sluiten bij Lions Club Bronckhorst, die altijd open staat voor nieuwe leden, kijkt op de site.


bronckhorst.lions.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid