Grote belangstelling voor de re-enactment in Halle-Heide. Foto: Rens van Schip

Grote belangstelling voor de re-enactment in Halle-Heide. Foto: Rens van Schip

Tweede Wereldoorlog herleeft rondom het Heidehuus

Maatschappij

HALLE-HEIDE- In het weekend van 13 tot en met 15 mei vond er een re-enactment evenement plaats in Halle-Heide. Zo’n 23 vrijwilligers kleedden zich in legeruniform uit de Tweede Wereldoorlog, om de bevrijding van de Achterhoek te herdenken.

Door Rens van Schip

Wie dat weekend door Halle-Heide kwam is het vast niet ontgaan. De omgeving rondom het Heidehuus was tijdelijk het decor van een re-enactment. “Ja, ik ben er heel trots op dat we dit hebben kunnen neerzetten”, zegt Edwin Bosman, hij organiseert dit jaar voor het eerst dit evenement. “We zijn met tien vrijwilligers de afgelopen drie jaar druk bezig geweest om dit hier neer te zetten. En als je dan ziet dat er elke dag ongeveer driehonderd enthousiaste mensen op af komen is dat heel mooi.” 

Edwin heeft zelf persoonlijke redenen om de oorlog te herdenken. Hij zit in het 4 mei comité van Zelhem en in zijn familie zijn de gevolgen van de oorlog nog altijd voelbaar. “Ik vind het daarom erg belangrijk om de oorlog te herdenken, zodat dit nooit meer kan gebeuren.” 

Ook probeert hij samen met de organisatie jongere generaties over de oorlog bij te leren. “Afgelopen vrijdag kwamen hier 135 kinderen van de scholen uit de omgeving. We hebben ze voorafgaand hun bezoek ook een lespakket gegeven. Kinderen kunnen namelijk wel steeds in een geschiedenisboek naar zwart-wit plaatjes kijken, wat ook heel belangrijk is, maar als ze hier zijn, zien ze het echt en kunnen ze het beter visualiseren.” Het viel hem vooral op hoe makkelijk kinderen hier mee zijn. “Het is natuurlijk wel een heftig onderwerp, maar de meesten vinden het wel heel interessant en stellen ook veel vragen. We proberen ook educatieve vormen van les aan te bieden. Zo vertellen we het verhaal van de hongerwinter, waarin mensen uit de grote steden in het westen helemaal hier naar de Achterhoek kwamen gelopen met hun kruiwagen voor eten. Die liepen dan drie dagen helemaal hiernaartoe. En als ze dan pech hebben werden ze op de terugweg bij een Duitse controle tegengehouden, en was alles voor niks. Nadat we dit verhaal verteld hadden, gingen we met de schoolkinderen een kruiwagen estafette houden. Telkens een zak zwaardere aardappelen erbij. Dat is naar mijn mening de beste manier om ze wat over de oorlog bij te brengen.” 

Ondertussen is het op het terrein al aardig druk. Achter het voormalig lagere schoolgebouw het Heidehuus, bevindt zich het Amerikaanse en het Britse tentenkamp. Op het weiland daarnaast staat het Duitse tentenkamp. De meeste mensen die daar als soldaat in hun uniform zitten, zijn lid van zogenaamde re-enactment groepen. Edwin vertelt hoe hij deze mensen allemaal geregeld heeft. “Ik zit zelf ook in dat wereldje, en gelukkig waren er genoeg mensen die hier graag aan wilden meewerken.” Ook vertelt hij dat ze wel goed hebben nagedacht over wie ze inhuurden. “Vooral aan Duitse kant hebben we daar naar gekeken. Je hebt namelijk ook groepen die daadwerkelijk de ideeën van het Derde Rijk steunen, en dat willen we hier natuurlijk niet hebben.” Zo is ook nergens op het terrein de vlag met het hakenkruis te zien. “Nee, dit vinden wie niet nodig. We willen vooral de oorlog herdenken en mensen bewust maken van hoe kostbaar vrijheid is. En daar hoeft die vlag echt niet voor opgehangen te worden.”

“Hoe kom je aan dat geweer?”, vraagt een bezoeker van het evenement aan een van de soldaten, die een Amerikaan speelt. “Gekocht”, zegt hij. Want het meeste van het materieel en de spullen die aanwezig zijn, stammen ook daadwerkelijk uit de oorlog. Een groot deel is dus allemaal echt. Maar aan de veiligheid is ook zeker gedacht. Zo wordt er bij een demonstratie van de wapens duidelijk uitgelegd dat het uitsluitend om losse flodders gaat. “Er is ook elk jaar controle op de wapens, en op de mensen die ze hebben”, vertelt de gespeelde Amerikaanse soldaat aan de toeschouwer die ondertussen nog een foto maakt. 

Edwin is tevreden over het evenement. “Ik ben alle vrijwilligers en organisatoren enorm dankbaar dat we dit hebben kunnen neerzetten. Maar ook de omwonenden die erg meewerkend waren.” Er zijn volgens hem ook zeker plannen voor de toekomst. “We zijn zelf van plan om dit eens in de vijf jaar te doen. Dus bij de volgende editie is het 80 jaar geleden en dan weer 85 jaar. Zodat je bijzondere jaren hebt om het te herdenken.” 

De gemeente speelt hier ook een grote rol in. “Onze inkomsten bestaan grotendeels uit subsidie van de gemeente, en donaties van sponsoren. Hierdoor kunnen we al deze mensen met hun materieel inhuren.” Zelf vindt hij het enthousiasme het mooist. “Dat hier mensen van jong tot oud komen kijken, er waren zelfs net mensen die helemaal onder Amsterdam vandaan kwamen. En een ander gezin kwam hier om 10.00 uur s ’ochtends en pas om 16.00 uur weer vertrok.”

Het tentenkamp waar de soldaten de nacht doorbrachten. Foto: Rens van Schip
Leden van de re-enactment groep demonstreren hoe de Amerikaanse soldaten te werk gingen tijdens de 2e Wereldoorlog. Foto: Rens van Schip
Twee leden van de re-enactmentgroep bij hun tent en jeep. Foto: Rens van Schip

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant