Farm&Country fair. Foto: Henk van Raaij
Farm&Country fair. Foto: Henk van Raaij

25 Jaar Farm & Country Fair, Beleef het mee!

Landbouw

IJZERLO – Twee keer is de ‘zilveren’ Farm & Country Fair uitgesteld. Nu komt het er toch echt van, de 25ste editie wordt gehouden op 24, 25 en 26 juni. Worden er normaliter al in september afspraken gemaakt, dit jaar zijn de voorbereidingen van de Fair vanaf maart pas op stoom gekomen. Joke Ruesink: “Het komt goed en het wordt heel mooi! We merken dat alle deelnemers er heel veel zin in hebben! Anders weer dan andere jaren maar dat zijn vaste bezoekers van ons gewend.”

Door Karin Stronks

De karakteristieke witte punttentjes, de enorme kring in het midden van waar de ‘straten’ in een ster-vorm uitlopen naar allerlei verrassende shows en producten. Alles wat het plattelandsleven omvat is op de Fair te zien. In de breedste zin. Uniek zijn de ‘vaste’ items, het museum met de unieke theepottencollectie, die dit jaar voor het eerst te zien is, het Follybos met de bizarre bouwsels, Silo Art. Te zien voor de bezoekers van de Farm & Country Fair. 

Wandelend door de ‘straten’ proeven gasten de gemoedelijke sfeer van het platteland. Heerlijke etensgeuren drijven over, in de vele tentjes zijn producten te verkrijgen die vrijwel nergens anders worden aangeboden. Kleurrijke blouses, auto’s, bijzonder beschilderde klompen, talloze knuffels, fleurige hoedjes, fietsen, glas-in-lood, leuke tassen, Franse zeepjes, Italiaanse schalen, parfums, legio soorten thee en fleurige vogelhuisjes zijn een greep uit het enorme aanbod. 

“Wat anders is? Dit jaar wordt de Fair wat overzichtelijker, transparanter. Mensen die vaak komen zullen het zeker merken. En er is veel aandacht voor interactie. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld het pottenbakken uitproberen en kennis maken met steenhouwen.” Er zijn demonstraties zoals leerbewerken, werken met wol, kantklossen of machinaal klompen maken.” 

Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten. “Zij kunnen bijvoorbeeld een muurtje metselen. Voor kinderen is dat echt een magisch iets, dat zij met bakstenen en spijs een echte muur kunnen creëren. Hoe dat dan ontstaat. Je ziet de verwondering van ze.” 

Shows met dieren worden zeer gewaardeerd door bezoekers van de Fair. “We hebben het schapendorp, kleindierdorp, paardendorp, koeiendorp en hondendorp, in alle ‘dorpen’ zijn veel verschillende rassen te zien. Best bijzonder omdat hiervoor een vergunning van de minister nodig is. En er zijn zelfs varkens aanwezig, daarvoor is weer een andere vergunning nodig. Groepen presenteren mooie demonstraties met honden, paarden, pony’s, schapen. Bijvoorbeeld met een Oostenrijks ras, deze schapen komen het podium op lopen op jodelmuziek!” 

De oorlogscollectie Keep Them Rolling is een van de items die sinds een aantal jaren onderdeel uitmaakt van de Fair. Legertenten, militairen, oorlogsvoertuigen, loopgraven. Het publiek waant zich in een heus legerkamp. 

“Dit jaar zal Suzie’s Farm worden gepresenteerd in de schuur naast de informatiestand. Met onder andere eigen ontwikkelde kaas, snoepjes, heerlijke zelfgemaakte jams en andere streekproducten. Je krijgt er informatie bij. Waar komen producten vandaan, hoe gaat het proces van het land tot op het bord?” 

De Farm & Country Fair is in Nederland uniek, niet echt ergens mee te vergelijken. Inspiratie heeft de familie Ruesink in Engeland opgedaan, daar heeft elke provincie jaarlijks een Fair, een plattelandsshow als deze. Joke: “Ons doel was om een Country Fair te houden zoals in Engeland en hier alles te vertellen over het boerenleven, landbouw en veeteelt, wat houdt het in? En dan breder trekken met sfeervolle akoestische muziek, producten, kleding, kunst en lifestyle, het landleven in alle facetten. En dit jaar doen we dat voor de 25ste keer!”


www.countryfair.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant