Melkveehouderij van Boenink is tijdens open dagen te bezoeken. Foto: Familie Boenink
Melkveehouderij van Boenink is tijdens open dagen te bezoeken. Foto: Familie Boenink

Proef, beleef, kijk, en luister naar de melkveehouderij in de 21ste eeuw

Landbouw

ZELHEM - De familie Boenink aan de Velswijkweg 5a in Zelhem organiseert, in samenwerking met dierenarts Peter van Rossum en veevoederspecialist Ard Nijland, een open dag op 10 en 18 april op de boerderij aan de Velswijkweg 5a in Zelhem. Op deze dag zullen er verschillende dingen te beleven zijn in en om de boerderij: een excursie op melkveebedrijf Boenink, een wandeling door de natuur/weiland en een fietstocht door de prachtige Achterhoek.

Voedselkringloop
Als mensen eten, wordt dit voedsel verwerkt door ons lichaam en scheiden wij de stoffen uit die ons lichaam niet meer kan gebruiken. Bij koeien werkt dit exact hetzelfde, echter worden de uitwerpselen van koeien gebruikt om de grond vruchtbaar te houden voor de groei van gras en maïs. Tijdens de open dag kun je meer leren over de werking van het leven in de grond en de voedselkringloop.

Wat eet een koe?
Bijna alle producten die voor mensen niet bruikbaar zijn, verwerkt de koe tot hoogwaardig voedsel zoals melk en vlees. Om deze producten te kunnen maken heeft een koe een uitgebreid verteringsstelsel. Tijdens onze open dag zal dierenarts Peter van Rossum uitleg geven over de vertering en werking van de vier magen van een koe.

Zuivelverwerking
In een speciale stand zal Friesland Campina laten zien hoe zij de melk van koeien verwerken in hun fabriek. Volwassenen kunnen vragen stellen en kinderen kunnen een kleurplaat maken.

De grote boeren kennis quiz
Tijdens de open dag kun je een vragenlijst invullen. Diegene die de meeste vragen goed heeft, mag een dag meelopen met boer Henk op de boerderij.

Muziek en cabaret
Deze dag wordt feestelijk begeleid door het duo ‘’t een en ’t ander’ uit Zelhem. Een muzikaal duo dat zorgt voor gezelligheid en gelach tijdens hun muziek- en cabaret optredens.

Henk de boer
Tijdens deze dag geeft Henk een inkijkje in zijn leven. Hij vertelt over zijn jeugd op de boerderij, en hoe hij het boerenleven nu beleeft. Hij spreekt over wat hem raakt en wat het boerenleven voor hem betekent.

Wandeling
Er is een wandeling van ongeveer twee kilometer over ’t Harry ten Tije pad. Geniet van de natuur om de boerderij en loop over weilanden. Let op, dit pad is niet rolstoel-toegankelijk.

Fietstocht
Voor de mensen die van een sportieve uitdaging houden is er een fietstocht van dertig kilometer uitgezet. Op deze route zijn drie bezienswaardigheden te zien: het bos van de familie Boenink, Loonbedrijf Bosch en biologisch melkveebedrijf Ruessink.

Zondag 10 en maandag 18 april (tweede paasdag is de boerderij te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Van 10.00 tot 13.00 uur kun je starten met de fietstocht. Kosten zijn 5 euro per persoon, dit is inclusief twee consumpties voor op de boerderij. Kinderen tot 12 jaar gratis

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid