Snoeien van de haag. Foto: Boerderij Ruimzicht/Gerjo Koskamp
Snoeien van de haag. Foto: Boerderij Ruimzicht/Gerjo Koskamp

Handen uit de mouwen bij Boerderij Ruimzicht

Landbouw

Buitenwerkdag voor vrijwilligers

HALLE - Op zaterdag 5 maart is de eerste buitenwerkdag bij boerderij Ruimzicht in Halle. Vrijwilligers, buren en dorpsgenoten zijn welkom om te komen helpen. Alle afrastering voor het vee wordt op termijn vervangen door een twee kilometerlange haag. De eerste 150 meter wordt zaterdag aangeplant. Verder wordt die ochtend gesnoeid en gezaagd in de buitenlucht en met het snoeimateriaal wordt een takkenril gemaakt. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) begeleidt deze activiteit met als doel het lokale netwerk van dit natuurinclusieve boerenbedrijf te versterken en meer mensen kennis te laten maken met landbouw, natuur en landschap. De werkdag begint om 9.00 uur en eindigt om 14.00 uur met een lekkere bedrijfseigen lunch.

Uniek bedrijf op een prachtige locatie
Boerderij Ruimzicht is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf met melkvee, varkens, schapen, kippen, tuinderij en kaasmakerij in Halle. Naast een gezonde voedselproductie, staat Ruimzicht ook voor een bewuste omgang met de aarde en de mens. Boerderij Ruimzicht heeft een bedrijfsoppervlakte van ongeveer 47 hectare, opgedeeld in een tuinderij en verder, naast kruidenrijk grasland waar het vee dag en nacht geweid wordt, teelt van rogge, tarwe, haver en gerst. Op het erf is veel ruimte voor natuur. Zo zijn er nestkasten, takkenrillen en broeihopen. Dankzij de hagen tussen de weilanden kunnen wilde dieren van en naar de boerderij komen.

Buiten werken in plaats van naar de sportschool
De boerderij, de stallen en de kruidenrijke weilanden van de boerderij zijn doorkruist met vele jonge houtsingels. De oude tuinderij is omzoomd met een meidoornhaag van 200 meter.
De meer dan 300 knotwilgen, hazelaar, meidoorn en andere bomen en struiken vragen om onderhoud. Boer Gerjo: “Ons gemengde bedrijf vraagt eigenlijk al onze tijd. Het is dan ook super dat we met hulp van vrijwilligers al het werk rond kunnen zetten. Wij werken lekker buiten in plaats van dat we naar de sportschool gaan. Alle aanplant van de afgelopen tien jaar en de meidoorn- en voederhagen die we nu gaan planten vragen veel onderhoud; vandaar deze oproep. Eind januari hebben we meidoornstekken gemaakt, de eerste 25 meter van de meidoornhaag gesnoeid en 150 meter elzensingel aangepakt. Het begin is er. Op 5 maart gaan we met een grotere groep verder aan de slag. Hiermee willen we een boerderijwerkgroep vormen. We kijken uit naar deze mooie samenwerking!”.

Versterken van het lokale netwerk
Het bedrijf heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in de kaasmakerij waar Jara de melk van eigen koeien tot Achterhoekse Bergkaas en zure zuivel verwerkt. In de boerderijwinkel verkopen ze ook vlees, eieren en groente van eigen bedrijf en bieden, met de ingekochte producten, een volledig assortiment aan. Met de buitenwerkdagen hopen de drukke boeren wat meer helpende handjes te krijgen uit de omgeving die op het bedrijf af en toe kunnen helpen. Het worden gezellige dagen waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur. Aanmelden voor de buitenwerkdag op 5 maart kan via de website van SLG: www.landschapsbeheergelderland.nl/werkdag-boerderijruimzicht/.
Dit is een activiteit van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

Het kruidenrijk grasland waar het vee dag en nacht geweid wordt. Foto: Boerderij Ruimzicht/Gerjo Koskamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant