Henk Buiter. Foto: Roel Kleinpenning

Henk Buiter. Foto: Roel Kleinpenning

Gestart met wekkers in elkaar zetten en uit elkaar halen

Economie

ZELHEM – Binnenkort slaat de spreekwoordelijke klok voor het laatst voor de winkel en het atelier van Henk Buiter aan de Markt in Zelhem. Op 1 december stopt een van de laatste uurwerkherstellers in de regio ermee. Een bijzonder ambacht dreigt daarmee te verdwijnen.  

Door Bert Vinkenborg

Het gesprek met Henk Buiter (68) in zijn atelier wordt voortdurend begeleid door een concert van slaande uurwerken in alle maten en soorten. We vragen hem hoe het allemaal begon en waarom hij er nu mee stopt. “Ik ben in Doetinchem geboren en via een grote omweg weer in de Achterhoek teruggekomen. Voor mijn vakopleiding ben ik op de Technische School begonnen in de metaalbewerking waarmee je toen ook hoefsmid kon worden. Na een jaar moest mijn vader voor een gesprek op school komen want het ging niet goed met mij, Ik was te precies. Na het tweede jaar metaal in Doetinchem moest ik naar Arnhem om daar fijn metaalbewerking te leren want dat paste beter bij me. Met die opleiding zou ik bij grote bedrijven in de metaalbranche kunnen gaan werken, maar dat was mij allemaal veel te groot, veel te grof en veel te saai. Eigenlijk ben ik per ongeluk in het vak van horlogemaker terecht gekomen. Doordat mijn vader met zijn bril bij Opticien en Horloger Nonkes aan de Boliestraat in Doetinchem moest zijn kwam een baantje in dat vak op mijn weg. Ik mocht daar wekkers uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. En zo is het begonnen. 

Door een opleiding via C.E.V.U. te volgen haalde Henk de benodigde diploma’s en kon hij aan de slag, In 1974 slaagde hij met, toen nog 150, andere kandidaten.
Voordat het een fulltime beroep werd moest Henk nog wel in dienst als soldaat bij de luchtmacht op vliegbasis Twente. Na zijn diensttijd kon hij niet meer bij Nonkes terecht. Zijn loopbaan voerde hem eerst naar Bodegraven waar hij 11 jaar werkte, daarna Ridderkerk waar hij de service op zette voor een duur Zwitsers horloge merk. In 2006 werd het tijd voor een nieuwe stap en Henk besloot om terug te gaan naar de Achterhoek om als zelfstandig ondernemer in Zelhem te beginnen. Een sprong in het diepe. Volgens Henk voelde het aan als ‘weer thuiskomen’. Het werden uiteindelijk achttienjaar.

Klokken, uurwerken en horloges heeft Henk gerepareerd waaronder zeer kostbare. Het duurste Zwitserse horloge dat hij in handen had vertegenwoordigde een waarde van zo’n 125.000 euro. Hij werd er niet zenuwachtig van. Soms kwamen klanten ook de winkel binnen met uurwerken die helemaal niet zo kostbaar waren maar wel met een voor hen een grote emotionele waarde. “Als je rekent wat ik redelijkerwijs voor mijn werkuren moet vragen dan loont het nauwelijks uren te besteden aan een horloge of een uurwerk met een waarde van minder dan 500 Euro. Toch doen mensen dat omdat het een erfstuk is dat van een dierbaar familielid is geweest.”

Aan een bijzondere loopbaan als klokken/uurwerk/horlogemaker zet Buiter er nu een punt achter. Wat gaat hij doen nadat hij op 1 december voor het laatst de deur van zijn atelier achter zich heeft dichtgetrokken? Vanaf 1974 is hij al de trotse eigenaar van een Honda motor (1971) en in zijn jonge jaren was hij een enthousiast motorsporter. “Ik heb nu mooi de tijd om deze motor weer helemaal op te knappen. Van stilzitten en niets doen daar houdt Henk niet van “Daar word je zo moe van.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid