
Bibi Dijkema en Pieter Stam die de vijf varkens voeren die sinds twee maand in het bos van Landgoed Molveste 'wonen'. Foto: Jan Hendriksen
Varkens van Wroetende Varkens vermaken zich opperbest op Landgoed Molveste
EconomieRUURLO/HALLE – Sinds twee maanden vertoeft er een vijftal varkens in het bos van het Ruurlose landgoed Molveste van Peter en Hilde Muller aan de Brouwershoekweg. De vijf varkens gaan de strijd aan met onder meer de woekerende bramenstruiken in het openbaar toegankelijke bos.
Door Jan Hendriksen
De vijf varkens zijn afkomstig van het bedrijf Wroetende Varkens van Bibi Dijkema uit Halle. Afgelopen zaterdag was Dijkema persoonlijk aanwezig in het bos waar ze samen met Pieter Stam van supermarkt PLUS Stam tekst en uitleg gaf over de doelstelling van Wroetende Varkens. Want wat wil het geval: sinds vorig jaar gaan onverkochte producten van supermarkt PLUS Stam als varkensvoer naar Wroetende Varkens. Met dit concept gaat Pieter Stam voedselverspilling tegen.
Bovendien neemt Stam iedere week een half varken af van Dijkema. Het halve varken wordt in de supermarkt ambachtelijk verwerkt en geportioneerd en komt daarna in een speciaal schap in zijn supermarkt. Alle varkens van Bibi Dijkema lopen de hele dag lekker buiten. Zo kunnen ze hun natuurlijk gedrag vertonen en heerlijk wroeten, spelen, rennen en badderen.
Daarnaast krijgen ze meer tijd om te groeien wat de kwaliteit van het vlees ten goede komt. “Onze varkens worden bij ons geboren, (we gebruiken geen kraamkooi) blijven minimaal twee maanden bij hun moeder en behouden hun staart en tanden. Het zijn kruisingen tussen Duroc en Bonte Bentheimer en ze worden gevoerd met reststromen van supermarkten, bakkerijen en groentezaken uit de Achterhoek. Deze rassen zijn heel goed bestand tegen het buitenleven. Hierdoor kunnen ze optimaal genieten van de ruimte en hun natuurlijke gedrag vertonen en waar nodig ook ingezet worden in de strijd tegen onkruid, invasieve exoten of het leeghalen van akkers. Daarnaast staan deze rassen bekend om de goede vleeskwaliteit die mede door de langzame groei en veel bewegingsruimte tot stand komt. Het voeren van reststromen zorgt niet alleen voor een gevarieerd en smaakvol dieet voor de varkens maar voorkomt ook een hoop lokale voedselverspilling. Kortom de plek voor circulair, lokaal varkensvlees met veel oog voor dierenwelzijn”, zo liet Bibi Dijkema zaterdag weten.
Sterke snuiten
De vijf varkens in het bos van Landgoed Molveste zorgen er met hun sterke snuiten voor dat de bodem van het bos wordt omgewoeld zodat water, lucht en voedingstoffen daar komen waar het hard nodig is. Tevens zorgen ze ervoor dat ook sluimerende zaden uit de diepe lagen weer naar boven komen en kunnen ontkiemen. “Met een beetje geluk zien we straks weer hertshooi, ereprijs en veldbies terug in het bos”, zo hoopt Hilde Muller. Maar het mooie van alles is volgens Muller dat de varkens korte metten maken met de bramen en andere woekeraars in het bos. “De varkens maken het bos weer mooi. En dat op een natuurlijke manier zoals onze voorouders dat ook deden.”