Julian Blokhuis en Henry Nagel in hun kraam op het Stationsplein in Zelhem. Foto: Mirjam Rensink

Julian Blokhuis en Henry Nagel in hun kraam op het Stationsplein in Zelhem. Foto: Mirjam Rensink

Visboer Henry Nagel al 43 jaar onmisbaar voor Zelhem

Economie

ZELHEM – Kibbeling, haring en makreel zijn de favoriete vissoorten van de Zelhemmers. Dat zegt Henry Nagel uit Spakenburg. En hij kan het weten, hij staat al 43 jaar op het Stationsplein in Zelhem. In die tijd heeft hij de smaak van de Zelhemmers nauwelijks zien veranderen. En toen hij en zijn vrouw vorig jaar met pech langs de A18 stonden en ze Zelhem niet konden bereiken ging dat als een lopend vuurtje door het dorp.

Door Mirjam Rensink

“Ja we komen hier al 43 jaar en als je er dan een keertje niet bent zoals vorig jaar oktober dan krijg je berichtjes uit Zelhem, waar blijven jullie?”. Het was ook opmerkelijk dat ze er niet waren omdat Henry en Jolanda in de 43 jaar dat ze vis verkopen nooit verstek hebben laten gaan. “Het gaf ons zo’n warm gevoel dat we echt gemist werden. En toen ik een paar maanden geleden voor de tweede keer verstek moest laten gaan omdat ik bij een ongelukje thuis gewond was geraakt, kregen we zoveel reacties uit het dorp, kaarten, berichtjes. Dat deed ons echt veel. “En wij kregen ook heel veel post uit Zelhem toen onze Damián in juni zes weken te vroeg werd geboren”, vult schoonzoon Julian aan. “Zo mooi!”. Gelukkig gaat alles goed met de kleine Damián en zijn moeder Gemma. Op dit moment zit Henry’s vrouw Jolanda in de lappenmand en wordt haar plek ingenomen door schoonzoon Julian Blokhuis.

Ondertussen gooit Henry een kibbeling in de olie voor de vaste klant. Hij hoeft het niet eens te vragen. “Ik weet van de meeste mensen wel waar ze voor komen”, lacht Henry. “Veel klanten komen hier al zolang als ik hier sta en sommigen waren nog een kind toen ze hier voor het eerst kwamen en komen nu met hun eigen kinderen. Dat is mooi om te zien.” De familie Nagel staat in meerdere plaatsen in de Achterhoek en Liemers vis te verkopen en op zaterdag staan ze in Gouda op de markt. “Hier zijn de mensen gewoon, normaal zeg maar. In Gouda heb je meer van die stadse types.”

Henry komt uit een familie van vishandelaren uit Bunschoten-Spakenburg. In ieder geval van zijn moeders kant, zijn vader kwam uit Bunschoten uit een boerenfamilie. Toen hij elf was begon hij met haring schoonmaken en niet veel later mocht hij met zijn oom mee naar de markt in Amersfoort. Sinds zijn achttiende heeft hij een eigen kraam. “Ik ben hier in Zelhem begonnen op precies hetzelfde plekje waar ik nu ook sta. Toen had ik nog geen wagen zoals nu maar een viskraam. We stonden hier samen met een kaaskraam. Dat was gezellig hoor. Weer of geen weer, we komen altijd. Of het moet zo ijzelen dat je de weg niet op kunt maar dat hebben we hier in Zelhem nog nooit meegemaakt.’’

Henry staat iedere ochtend om zeven uur op. Dan gaat hij naar de groothandel die zich op een paar stappen van hun huis bevindt. “Elke dag verse vis halen, inpakken en op weg.” Na een hele dag verkopen, in Zelhem bakken ze tot zes uur, gaan ze opruimen en schoonmaken en dan rijden ze rond half negen ’s avonds Spakenburg weer binnen. En dat zes dagen per week, 43 jaar lang.

“Het contact met de klanten is het gezelligste”, lacht Henry. Ondertussen vindt er een soort cabaret plaats tussen hem, zijn schoonzoon Julian en een paar vaste klanten. Julian verlaat even de wagen om een gebakken schol te brengen naar een klant die in de auto zit te wachten omdat hij niet zo lang kan staan. “Je kunt hier gewoon in je auto blijven zitten hoor, we zijn net de McDonalds”, grapt Henry.

Hij en zijn vrouw denken nog lang niet aan stoppen, hoewel zijn vrouw het komende half jaar thuis zit als gevolg van een operatie. “Misschien ga ik nog wel twintig jaar door”, pocht Henry. “Nu wordt het interessant”, zegt schoonzoon Julian die de wagen weer binnenkomt. “Wij willen heel graag de zaak voortzetten dus ik ben wel benieuwd wanneer Henry wil gaan stoppen.” Maar als we Henry mogen geloven gaat hij zijn vijftig jarig jubileum als visboer nog wel vieren in Zelhem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid