Eigenaar Marco Jansen in bistro De Smederij. De vorig jaar in Hengelo geopende bistro mag zich dankzij de vele publieksstemmen ‘Restaurant van het jaar’ in de gemeente Bronckhorst noemen en eindigde als tweede van Gelderland. Archieffoto: Luuk Stam

Eigenaar Marco Jansen in bistro De Smederij. De vorig jaar in Hengelo geopende bistro mag zich dankzij de vele publieksstemmen ‘Restaurant van het jaar’ in de gemeente Bronckhorst noemen en eindigde als tweede van Gelderland. Archieffoto: Luuk Stam

Bistro De Smederij gooit hoge ogen bij Nederlandse Horeca Prijzen

Economie

‘Restaurant van het jaar’ in Bronckhorst, tweede van Gelderland

Door Luuk Stam

HENGELO – De Hengelose bistro De Smederij is in de prijzen gevallen bij de publieksverkiezingen van de Nederlandse Horeca Prijzen. Met 322 stemmen en een gemiddelde beoordeling van een 9.48 sleepte de vorig jaar mei aan de Bleekstraat geopende horecazaak de titel ‘Restaurant van het jaar’ in de gemeente Bronckhorst in de wacht. Daarnaast eindigde De Smederij als tweede van Gelderland, alleen Brasserie Kriebelz in Terwolde (gemeente Voorst) scoorde in de publieksverkiezingen hoger.

De Nederlandse Horeca Prijzen zijn een initiatief van het platform FoodClicks in samenwerking met verschillende organisaties en vakbladen in de horecawereld, in het leven geroepen om de horeca te promoten. Naast de prijzen voor de restaurants waren er titels te verdienen in de categorieën café, cafetaria, koffiezaak en lunchroom / broodjeszaak. Stemmen voor de publieksverkiezingen kon online via de website van de Nederlandse Horeca Prijzen in oktober en november vorig jaar. Een vakjury koos per categorie een landelijke top drie.

Vanuit de organisatie kregen horecabedrijven in heel Nederland een uitnodiging om mee te doen. Alleen zaken die een minimaal aantal van dertig stemmen wisten binnen te halen, zijn opgenomen in de einduitslagen van de publieksverkiezingen per gemeente en per provincie. In de uitslag van Bronckhorst prijkt enkel het Hengelose restaurant op de lijst, andere restaurants in de gemeente besloten niet actief mee te doen of behaalden niet het minimale aantal stemmen voor een plek in de uiteindelijke rangschikking. In de einduitslag van Gelderland zijn 25 restaurants opgenomen, met bistro De Smederij dus op een tweede plek.

Mooie reacties
Bij dergelijke verkiezingen spelen de sociale media een grote rol. Ook het Hengelose restaurant deelde de mogelijkheid tot stemmen via Facebook en via een Instagram-story, al gebeurde dat op beide platforms maar één keer. “Want we wilden het ook niet te groot maken”, klinkt het bij eigenaar Marco Jansen en zijn team van De Smederij. “Aan de andere kant was dit een heel mooie manier om onszelf als jong bedrijf te laten zien en te kijken hoe we het doen. Er is heel veel gestemd, we hebben hartstikke leuke reacties gehad. Het is voor ons team ook een bevestiging dat we op de goede weg zijn. De award die we hebben gekregen, krijgt een mooi plekje in onze bistro.”

In de einduitslagen van de publieksverkiezingen in de categorieën café, cafetaria, koffiezaak en lunchroom / broodjeszaak zijn geen horecazaken uit Bronckhorst terug te vinden. De Gelderse titels in deze categorieën gingen naar eetcafé Het Schilderij in Dieren (gemeente Rheden), snackbar ’t Speuldje in Ermelo, koffiezaak Choco & Zo in Barneveld en broodbar Buitenpoort in Huissen (gemeente Lingewaard). De vakjury verkoos restaurant Beeckestijn in Velsen-Zuid tot landelijke winnaar. Ook waren er hoofdprijzen voor café Oud Rooij in Sint-Oedenrode, cafetaria Paul’s Patatboot in Vinkeveen, koffiezaak Lucifer in Eindhoven en lunchroom Ons Mam in Naaldwijk.

Bistro De Smederij, die vorig jaar in Hengelo opende, mag zich dankzij de vele publieksstemmen ‘Restaurant van het jaar’ in de gemeente Bronckhorst noemen en eindigde als tweede van Gelderland. Archieffoto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid