Daymian Boenink uit Zelhem opent op zondag 8 januari de deuren van Italiaans restaurant Pipa aan de Bleekstraat in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Daymian Boenink uit Zelhem opent op zondag 8 januari de deuren van Italiaans restaurant Pipa aan de Bleekstraat in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Met eigen restaurant komt voor Daymian (24) een droom uit

Economie

Italiaans restaurant Pipa in Hengelo opent op zondag 8 januari

Door Luuk Stam

HENGELO – Hij is pas 24 jaar oud, maar dat weerhoudt Zelhemmer Daymian Boenink er niet van om het jaar 2023 af te trappen met het openen van zijn eigen Italiaans restaurant aan de Bleekstraat in Hengelo. De nieuwe horecazaak draagt de naam Pipa, dat staat voor pizza en pasta. “Ik wilde een korte naam die lekker klinkt”, verklaart Boenink. “Zo van: ‘Even naar Pipa, een pizzaatje halen.’ Of: ‘Vanavond gezellig eten bij Pipa.’”

Op zondag 8 januari zijn de deuren hier voor het eerst geopend, tussen 15.00 en 18.00 uur kunnen belangstellenden en toekomstige gasten hier binnenlopen om kennis te maken. Vanaf de week daarna is restaurant Pipa iedere woensdag tot en met zondag geopend. Naast een afhaalgelegenheid is er een sfeervol restaurantgedeelte met zo’n dertig zitplaatsen gerealiseerd, met zicht op de open keuken en de bar, met Italiaans bier op de tap. 

Wow-factor
In het pand dat grenst aan dat van eetcafé Jansen & Jansen was voorheen pizza- en shoarmarestaurant Kapadokya gevestigd. “De ovens stonden er nog, ik had de stekkers erin kunnen steken en zo kunnen beginnen”, zegt Boenink. “Maar dat wilde ik niet. Ik wilde er helemaal mijn eigen ding van maken, een echte Italiaanse sfeer creëren. En zorgen voor een wow-factor, dat mensen onder de indruk zijn als ze hier voor het eerst binnenlopen.”

Daarvoor is er hier de afgelopen maanden flink verbouwd. De voormalige balie is eruit gesloopt, muren zijn aangepakt, er is geverfd in onder meer geel en donkergroen en er is een nieuwe eikenhouten vloer gelegd. Het meubilair is nieuw en stijlvol en er is volop aandacht besteed aan de aankleding, van de rieten lampen tot aan sierplanten en kaarsjes op tafel. Boenink kreeg veel hulp van familie en vrienden. “Mijn ouders steunen mij volop en mijn vriendin doet heel veel op de achtergrond”, vertelt hij. “Zonder hen zou ik dit niet kunnen.”

Pizzabakken
Toch komt de grote motivatie vanuit hemzelf. De nieuwbakken restauranteigenaar, die met een aanstekelijk enthousiasme vertelt over zijn plannen, werkte als tiener al in de horeca. In een restaurant in Zelhem leerde hij van Italiaanse koks de kunst van het pizzabakken. Het ging hem zo goed af dat hij op een bepaald moment zelfs de leiding over de keuken kreeg. “Ik ben echt iemand van de praktijk, pak dingen heel snel op”, zegt Boenink. “Het ondernemende zat er ook al heel jong in. En ik ben altijd al gek geweest op eten klaarmaken, ook voor vrienden en familie. Dat mensen genieten van iets dat ik maak, dat ze het lekker vinden, daar krijg ik heel veel energie van.”

De Zelhemmer werkte het afgelopen jaar echter niet in de horeca, maar als leidinggevende in een Vordense supermarkt. “Dat was leuk en ik heb er veel geleerd, maar het was niet iets dat ik de rest van mijn leven wilde blijven doen”, vertelt hij. “Nu kwam dit op mijn pad. Hier kan ik mijn passie nastreven. Het voelt niet meer als werken. Ja, die verbouwing kost veel energie, maar je bouwt aan iets dat van jou is. En als je broer of zus dan zegt: ‘Daymian, dit is écht jouw ding.’ Dan denk ik: ja, dat is ook zo. Het is een droom die uitkomt.”

Giorno Giorno
Op de kaart staan hier straks pizza’s, pasta’s en enkele vlees- en visgerechten. Zijn eigen favoriet is de pizza Giorno Giorno, een verwijzing naar zijn voornaam. “In mijn omgeving noemt bijna iedereen mij ‘Day’ of ‘Day Day’, de korte versie van Daymian”, vertelt Boenink. “In het Italiaans dus ‘Giorno Giorno’. Op mijn pizza zitten mozzarella, champignons, salami en zongedroogde tomaat. Je proeft dan iets dat vettige en pittige van de salami in combinatie met het zoete randje van de zongedroogde tomaat, dat vind ik héél lekker. Ik hoop de mensen ook. Al heeft iedereen een andere smaak. Er is volop te variëren.” 

Het team van personeel is inmiddels zo goed als rond. Alleen voor de bediening zoekt de kersverse ondernemer nog mensen. “Het liefst jongens en meiden die het ook leuk vinden om een praatje met de gasten te maken, want de gezelligheid gaat hier heel belangrijk zijn”, aldus de Zelhemmer, die onlangs al een avond proefdraaide voor familie en vrienden. “Dat was al fantastisch. Ik kijk uit naar het moment dat daadwerkelijk de deuren openen en de eerste gasten binnenkomen. Dat zal een geweldig gevoel geven, ik kan niet wachten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid