Ondernemers van het Jaar Rik en Cecile Takkenkamp te midden van de winnende Starters Merel Durand en Wilma van Leeuwen van De Wondere Wereld (links) en publieksfavoriet Jessi Frederiks met haar vriend. Foto: gemeente Bronckhorst

Ondernemers van het Jaar Rik en Cecile Takkenkamp te midden van de winnende Starters Merel Durand en Wilma van Leeuwen van De Wondere Wereld (links) en publieksfavoriet Jessi Frederiks met haar vriend. Foto: gemeente Bronckhorst

Takkenkamp Groep ondernemer van het jaar

Economie

Primeur Bronckhorster Ondernemersprijzen groot succes

Door Eric Klop

BRONCKHORST/HUMMELO – Een propvolle zaal. Geen zitplaats meer te vinden. De eerste keer dat de gemeente Bronckhorst op officiële wijze ondernemersprijzen uitreikt, blijkt woensdagavond 9 november in hotel-restaurant De Gouden Karper te Hummelo bij aanvang al een succes.

“Op initiatief van de gemeenteraad”, verklaart wethouder Antoon Peppelman, die onder meer economische zaken in zijn portefeuille heeft, de primeur. “Om ondernemers op een juiste manier te waarderen. Zij zijn belangrijk voor de leefbaarheid in onze gemeente. Verzorgen in de kernen een stuk dienstverlening en bieden werkgelegenheid. Sponsoren ook niet zelden het verenigingsleven. Ze zorgen zo voor sociale cohesie. Of deze avond de juiste manier is om ondernemend Bronckhorst in het zonnetje te zetten, moet later blijken uit een evaluatie. Maar daar lijkt het nu in ieder geval wel op”, wijst Peppelman op het massaal aanwezige publiek.

Peter Besselink leidt de feestelijke bijeenkomst, mede georganiseerd door een werkgroep die is samengesteld uit afgevaardigden van diverse ondernemersverenigingen, in goede banen. “Dit wordt een avond die in het teken staat van positiviteit en de gelegenheid biedt tot netwerken”, zo steekt Besselink van wal. Waarna hij de ‘special act’ aankondigt: Ronnie Degen van de Feestfabriek. Hij schetst ter lering en vermaak de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de Zwarte Cross. “Is er iemand in de zaal die daar nog nooit van gehoord geeft...?” Eens te meer komt het eclatante succesverhaal van dit evenement naar voren. Van een dagje crossen achter een Hummelose boerderij tot een vierdaags megafestijn nabij Lichtenvoorde. Van een paar honderd bezoekers in 1997 tot 230.000 een kwart eeuw later. “Waar dingen worden verzonnen die anderen niet verzinnen”, zegt Degen die het publiek ook nog een ondernemerstip meegeeft. Hoe de Feestfabriek in de twee jaren dat de Zwarte Cross vanwege corona niet door kon gaan toch het personeel grotendeels in dienst hield. Creativiteit en innovatief denken, zo luidt ook hier het credo.

Starters
Tijd om de eerste van de drie ondernemersprijzen uit te reiken. Die voor de Starter van het Jaar, waarop een drietal genomineerden kans maakt. Dat zijn de duurzame diervoedingsproducent Nutriworm uit Hengelo, het in particuliere handen gekomen zwembad De Brink te Zelhem en De Wondere Wereld in Vorden. Dit door Wilma van Leeuwen en Merel Durand gerunde woon- en werkproject voor jongeren met een beperking trekt aan het langste eind. De jonge onderneming wordt door juryvoorzitter Danielle Rouwen geprezen om het doorzettingsvermogen in pittige tijden, de strakke focus, eerlijkheid en mooie plannen. Want die zijn er aanhoudend, zo geven Van Leeuwen en Durand aan. “We willen bij onze voorziening ook starten met een B&B. Hebben we geen enkele ervaring mee, maar we doen het gewoon.” Zoals Pippi Langkous zegt: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’, beamen beide dames.

Direct na de pauze ligt de Publieksprijs klaar. Inwoners van de gemeente Bronckhorst konden kiezen uit negen nominaties: Globe Group (Zelhem), Mooi&Haar by Jinn (Vorden), Proeflokaal & Ciderij De Groote Wei Cider (Rha), De Dakexpert (Zelhem), Bosloods 1873 eet- en drinkpodium (Vorden), Kunst of Art (Laag-Keppel), Autobedrijf Niesink (Baak), Frederiks by Jessi / Frederiks mannenmode (Hengelo) en SANO Verhuur (Zelhem).
Het publiek liet zich tijdens de verkiezing niet onbetuigd. “Bijna drieduizend mensen brachten een stem uit”, onthult wethouder Peppelman. “Dat is niet mis voor zo’n eerste keer.” Waarop hij meldt dat circa een kwart van de stemmen naar de winnaar ging. Dat blijkt modebedrijf Frederiks by Jessi / Frederiks mannenmode, met vestigingen in respectievelijk de Raadhuisstraat en Spalstraat. Eigenaresse Jessi Frederiks had de prijs niet verwacht. “Ik vond de nominatie al een eer”, zegt ze bescheiden. “Mijn geheim? Een goed team, persoonlijke aandacht, service en gezelligheid. De koffie staat in onze winkels altijd klaar.”

Tromgeroffel
De avond is al een aardig eindje gevorderd wanneer ‘ceremoniemeester’ Peter Bessink de beoogde apotheose aankondigt. Wie is in de gemeente Bronckhorst de eerste Ondernemer van het Jaar? De jury heeft vier kanshebbers geselecteerd. Drie daarvan zijn gevestigd in Zelhem: Distilleerderij De Bronckhorst, Takkenkamp Groep en Bungalow-recreatiepark Wolferswoud. Het kwartet wordt volgemaakt door Zorgboerderij MAROPA op landgoed ’t Zelle tussen Hengelo en Vorden. Na tromgeroffel klinkt de naam van de winnaar: Takkenkamp.
De jury heeft niets dan lof voor dit in 1935 in Keijenborg opgerichte bedrijf dat zich anno 2022 vanuit Zelhem en met negen vestigingen elders in het land toelegt op ‘vastgoedverduurzaming’ aan de hand van isolatie, restauratie en gevelonderhoud. Ook voor het directie-echtpaar Rik en Cecile Takkenkamp komt de zege onverwacht. “Onder de genomineerden is zóveel kwaliteit”, zeggen ze. Hun kijk op ondernemen is onder andere ‘verder kijken dan volgend jaar’. “Zo blijf je steeds relevant.” De zoveelste goede tip die de aanwezigen in hun zak kunnen steken. Als ze dat al niet doen. Waarop ondernemend Bronckhorst nog eens het glas heft en het netwerken nu écht kan beginnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Zuid