Anke Wiltink toont een versgetapt boerensoftijsje. Foto: Rudi Hofman
Anke Wiltink toont een versgetapt boerensoftijsje. Foto: Rudi Hofman

Zelf een heerlijk boerensoftijsje tappen in buitengebied van Toldijk

Economie

Tussenstop bij familie Wiltink aan de Lamstraat nóg aantrekkelijker

Door Rudi Hofman

TOLDIJK - Bij dit fraaie zomerweer zijn er weinig dingen aanlokkelijker dan tijdens een fietstocht ergens aanleggen voor een verfrissend ijsje. Dit kan sinds kort bij de boerderij van Anke en Harald Wiltink aan de Lamstraat 12a in Toldijk. Zij hebben een softijsautomaat laten installeren, die in combinatie met hun eigen melk garant staat voor heerlijk romig boerensoftijs.

Passanten kunnen tegen contante betaling van 2 euro heel simpel een boerensoftijsje tappen in het ‘hokje’ aan de weg. In de koelkast ligt voor de liefhebber spuitslagroom voor op het softijs of de zelfgebakken appeltaart. Buiten bevindt zich een terras met leuke zitjes waar de lekkernijen al dan niet in combinatie met een drankje kunnen worden verorberd. “Er zijn al best veel ijsjes getapt en we hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gekregen. Zelf vind ik ons boerensoftijs ook zoveel lekkerder dan een ijsje van een snackbar. Het is gewoon veel romiger”, zegt Anke Wiltink aan de keukentafel waaronder twee herdershonden liggen te rusten.

Lievelde
De boerin kwam op het idee softijs te gaan verkopen nadat zij en haar dochter Sylke (13) op tweede pinksterdag de 20ste Streekproductenmarkt bij een boerderij in Lievelde hadden bezocht. “Bij de buurman stond een softijstap en dat ijs vonden Sylke en ik heerlijk.” Nadat Anke het met haar man had besproken, namen zij contact op met Dupon, een leverancier van softijsautomaten.
Op donderdag 14 juli volgde de installatie. Het enige wat de eigenaren hoeven te doen is ’s avonds melk van hun koeien – ze hebben er 200 - toevoegen aan de softijsmix en daarna doet het apparaat de rest inclusief het pasteuriseren van de melk. En dan heb je ’s ochtends vers softijs. Eén keer in de zes weken komt er iemand van Dupon langs om de automaat te reinigen.

Pure producten
Het is beslist niet zo dat Anke en Harald met deze aankoop een echte ‘cash cow’ hebben binnengehaald. Anke: “Het was best een forse investering, maar ik vind het belangrijk om mensen met pure producten kennis te laten maken, dat is belangrijker dan winst maken. Ook vind ik het belangrijk dat het een gezellig hokje is (met onder meer een koffie- en theeautomaat en toeristische folders, red.). Ik probeer er een echte beleving van te maken. Leuk is dat bezoekers gelijk ook onze kalfjes kunnen bekijken.” 

Duitsers
De Lamstraat 12a in het buitengebied van Toldijk is al jarenlang een populaire pleisterplaats. Met name veel fietsende toeristen - onder wie veel Duitsers die op campings in de omgeving staan - meren hier maar wat graag aan. Dankzij steun van de Rabobank konden de Wiltinks destijds aan de wegzijde leuke zitjes creëren en in 2019 plaatsten zij in hun gezellige hokje een melktap. Met name Duitsers zijn volgens Anke verzot op de rauwe melk die hier verkrijgbaar is. 

De softijsautomaat staat pal naast de melktap. Wie een boerensoftijsje van de Wiltinks wil proeven, die kan dat sowieso nog tot eind september dagelijks doen tussen ’s ochtends 8.00 uur en ‘s avonds 21.00 uur. Volgens Anke Wiltink is de boerensoftijstap de eerste in de gemeente Bronckhorst!

Sinds kort kunnen passanten in het gezellige 'hokje' aan de Lamstraat 12a in Toldijk ook terecht voor een heerlijk en romig softijsje. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid