Ondernemer Marco Jansen in de nieuwe bistro De Smederij, zijn derde horecazaak in het centrum van Hengelo. Foto: Luuk Stam
Ondernemer Marco Jansen in de nieuwe bistro De Smederij, zijn derde horecazaak in het centrum van Hengelo. Foto: Luuk Stam

Nieuwe bistro brengt weer leven in voormalige smederij

Economie

Horecazaak De Smederij in Hengelo opent op donderdag 12 mei.

Door Luuk Stam

HENGELO – Het is een besefmomentje. Als Marco Jansen (48) voor de foto bij dit artikel plaatsneemt aan één van de tafels in zijn nieuwe bistro De Smederij in Hengelo, denkt hij even terug aan de afgelopen driekwart jaar. Aan het moment ook dat hij precies op deze plek stond voor een foto in de regionale krant, op de zandgrond, er was nog geen vloer, de muren kaal, van inrichting geen sprake. En zie nu. “Goh, wat is hier veel gebeurd..”, klinkt het. “We zijn heel blij met het resultaat.”

Met bistro De Smederij openen Jansen en zijn team hier op donderdag 12 mei hun derde horecazaak in het dorpscentrum, schuin tegenover eetcafé Jansen & Jansen en pal naast café De Jongens. De nieuwste aanwinst huist in het pand aan de Bleekstraat waar in een ver verleden ‘Jansen de Smid’ was gevestigd. Smid Bernard Jansen was vanaf 1919 jarenlang van hieruit actief. Nu is het geheel opgeknapt, van binnen compleet verbouwd en in stijl ingericht, met oog en respect voor de rijke historie van dit stukje Hengelo. 

45 zitplaatsen
Binnen zijn er 45 zitplaatsen, verdeeld over het gedeelte dat ooit de smederij was en de nieuw aangebouwde serre. Er is een open keuken. Langs de wand is een zitbank te vinden, rondom de tafels staan fauteuilstoelen. De karakteristieke smederijramen zijn behouden. Aan de achterzijde van het pand is een binnenplaats gecreëerd, ook bereikbaar via een poort aan de zijkant. In deze tuin zijn een terras, een bar en een loungeplek te vinden, compleet met een tentdoekoverkapping, strandzand en kussenbanken om maximaal tot rust te komen. 

De laatste dagen voor de opening is het nog een drukte van belang om alle details tot in de puntjes af te ronden. Het was dan ook monsterklus. Het pand was voorheen in gebruik door café De Zwaan, als opslagruimte. Er stonden bars en andere benodigdheden voor onder meer de kermis. Het pand zelf was oud en vervallen. Ondernemers Peter Harmsen en Herbert Enzerink namen vorig jaar de opknapbeurt aan de buitenzijde voor hun rekening. Zo kreeg het gebouw een nieuw dak – de oud-Hollandse dakpannen zijn er nog – en nieuw voegwerk.

Binnen deed Jansen het grootste deel van het werk met zijn eigen mensen, met name vader Richard Jansen en Herman Hiddink staken er vele uren in. Na ruim driekwart jaar werk oogt het geheel als nieuw. “En het is er helemaal uitgekomen zoals wij het voor ogen hadden”, vertelt de Hengelose horecaondernemer. “We hebben heel veel zin om hier de eerste gasten te ontvangen. De reacties zijn ontzettend goed, nu al. Veel mensen zijn de afgelopen tijd toch even binnengelopen om alvast een kijkje te nemen. Ze vinden het heel erg fijn dat we het pand zo in ere houden.”

Aanvulling
De nieuwe bistro is volgens Jansen een perfecte aanvulling op het eetcafé en het café. Bijvoorbeeld door de afwijkende kaart. In De Smederij zijn vooral veel vleesgerechten te verkrijgen, maar ook pasta’s en verse visgerechten. Daarnaast is het loungeconcept in de tuin – waar ook twee hout gestookte barbecues staan, te boeken vanaf acht personen – voor Hengelo en omgeving iets compleet nieuws. “Door de combinatie van bistro, deze tuin, het eetcafé, het café en de zaal kunnen we nu een heel breed pakket aanbieden”, aldus Jansen.

Een personeelsfeest, een familiefeest, een verjaardag, zelfs trouwen is hier in de tuin mogelijk. “We kunnen voor iedereen van alles invullen, op welke manier dan ook”, aldus Jansen, die met zijn nieuwe zaak vanaf nu op maandag, donderdag en vrijdag vanaf 16.00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur geopend is. “Ook voor mensen die gewoon zin hebben om rustig even een kop koffie te drinken”, verduidelijkt hij. “We hebben hier ook lekkere cappuccino, fijne borrelplanken, een cocktail aan de bar, het kan allemaal.” 

Wat hier overal opvalt, is het comfort, met name de luxe stoelen binnen springen in het oog. Wie hier na een drukke dag eenmaal zit, staat het liefst de hele avond niet meer op. En dat is precies de bedoeling. “Het is hier niet het idee van: even snel een sateetje of een schnitzeltje eten”, vertelt Jansen. “Als mensen hier plaatsnemen, verwennen wij ze graag een hele avond lang, gezellig met familie of vrienden, heel relaxed, ongedwongen, met lekker eten en drinken. Dan is een fijne stoel ook heel belangrijk.”

Personeel
Dan rest de vraag: hoe gaan Jansen en zijn personeel dit in een tijd waarin nieuwe horecamensen amper te vinden zijn allemaal bolwerken? “Het is hier relatief klein, we zijn geen volle dagen open, draaien geen lunch, het is te overzien”, stelt hij. Voor wie ook bij Jansen & Jansen komt, zullen er in de bistro straks bekende gezichten te zien zijn. Ook één van de koks komt over. “We zetten hier ook mensen neer met al veel ervaring”, vertelt Jansen. “We willen dat het in één keer goed staat. Het grote voordeel is dat we – mocht het nodig zijn – zo heen en weer kunnen lopen. Je kunt heel snel schakelen.” 

Nog één ding over de aankleding: op één van de zijwanden in de serre is een grote zwart-witfoto te zien. Deze foto uit het archief van Wim Luimes is voor de deur van de smederij genomen, in 1922. “Nu is het honderd jaar later en zitten wij hier met onze bistro”, zegt Jansen. “Dat vind ik wel heel bijzonder. En de man die je ziet op de motor, dat is Bernard Jansen, de opa van Bennie Jansen ‘de smid’. Ik heb Bennie deze foto laten zien, hij was apetrots. Logisch. Er ligt hier veel historie, maar het pand was écht oud. Als je ziet wat wij er nu van gemaakt hebben, dan ben ik daar wel heel trots op.”

Eén van de wanden in de bistro is aangekleed met een foto uit 1922, waarop ook de vroegere smid Bernard Jansen (op de motor) te zien is. Foto: Luuk Stam
In de tuin achter de bistro zijn een terras, een bar en een loungeplek te vinden. Foto: Luuk Stam
In de tuin achter de bistro zijn een terras, een bar en een loungeplek te vinden. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid