De showroom van Uit de kunst Coöperatie Baak. Foto: Liesbeth Spaansen
De showroom van Uit de kunst Coöperatie Baak. Foto: Liesbeth Spaansen

Bij Uit de Kunst Coöperatie in Baak krijgen kunstenaars een podium

Cultuur

Kunst4daagse Bronckhorst 2024

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/BAAK - Van Hemelvaartsdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024 organiseert de werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst met veel enthousiasme de zestiende editie van het kunstevenement Kunst4daagse in de gemeente Bronckhorst. Charlie Kamping, Frank Looman en Elly Ossendrijver zijn vier dagen tussen 10.00 en 17.00 uur aanwezig in hun atelier en showroom Uit de Kunst Coöperatie aan de Zutphen-Emmerikseweg 103b in Baak.

Charlie Kamping (geboren in Amsterdam) en Elly Ossendrijver (geboren in Achterveld) ontmoetten elkaar in Harderwijk. “Tijdens een avond uit met vrienden.” Ze streken neer in Nijkerk, kregen twee dochters en een zoon, en hebben intussen ook kleinkinderen om het gezellig druk mee te hebben. Daarna bewoonden ze 24 jaar een boerderijtje in op Cortenoever in Brummen. “Het vele werk daar hebben we met plezier gedaan, maar toen de kinderen uit huis gingen hadden we ruimte over. Nu wonen we in oud-Warnsveld.” 

Elly deed veel vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel in Brummen, Charlie had een eigen bedrijf in lichtreclame in Baak. “Dit pand is al 28 jaar van mij voor mijn eigen bedrijf, ik werkte aan de achterzijde. De lichtreclames waren in basis van staal, en ik was daarnaast ook al bezig met het ontwerpen en maken van stalen stoelen. Dat is wat uit de hand gelopen”, lacht hij. “Ik zag zoveel mogelijkheden en vormen voor me. Stoelen ontdaan van alle franje, strak en recht en later toch ook naar rond. Toch behield het zitgemak, met als enige losse toegevoegde elementen kussens op maat. Het zijn geen kerkbanken. Al maak ik ook wel designstoelen niet om op te zitten, maar meer als element in huis.”

Alle meubels samen groeiden langzaam uit tot een collectie, die in een van de kleine ruimtes stond, terwijl de voorzijde lange tijd was verhuurd aan een schildersbedrijf. “Nu hebben we in deze voorzijde een showroom gerealiseerd met de collectie meubelen en ontstond het idee om een podium te creëren voor andere kunstenaars. Er bleek behoefte aan en nu hebben we wisselende exposities. Mensen maken fantastische dingen, maar komen (bijna) nooit voor het voetlicht.”

Charlie Kamping is met zijn (meubel)kunstwerken bekend onder Charlie-K Design. “Staal en aluminium hebben elk hun eigen gezicht, hun eigen(wijze) manier van bewerken. Staal lijkt weerbarstig, stoer en stijf, aluminium is wat zachter. Ik houd van de eigenzinnigheid om met staal, aluminium, maar ook koper of zink, te werken.”

Frank Looman, Atelier Glasmonster, maakte veel glas-in-lood werk en kwam via-via met Charlie in contact. “Na de vraag: ‘Ik doe wat met staal, jij met glas, kunnen we iets samendoen?’ kwam hij naar Baak. Daar hebben we nu een grote glasoven gekocht om glas te fusen. Er ontstaat een spanningsveld tussen staal en glas, waar we beiden een ontwerp voor maken. Dan gaan we sparren over hoe we het gaan uitvoeren, want een glaskunstenaar denkt in glas en niet in combinatie met metalen. We werken elke vrijdag samen en komen altijd eruit, en door ons enthousiasme staan er nu wat mooie, maar grote objecten.”

En met het atelier en galerie van Charlie’s echtgenote Elly Ossendrijver is de Uit de kunst Coöperatie compleet. “Bij de tekenschool in Brummen ben ik begonnen met schilderen en bleef daar vele jaren. Daarna heb ik nog zeven jaar les gehad van Erik Zwaga”, vertelt ze. Elly schildert altijd op zelf opgespannen doeken (linnen of katoen) of soms een paneel, met olieverf. “Ik ben een langzame schilder, doe er lang over om een schilderij af te maken. Ik ga ‘er in’ zitten.” Onderwerpen als natuur, maar ook mensen worden vastgelegd. “Vooral de energie die erin zit, het gevoel dat ik bij het onderwerp heb. Het moet me pakken, de blik van een gezicht, een lach.” Soms probeert ze nieuwe dingen uit, abstract ook. Ze schildert altijd van voorbeeld, heeft daarvan foto’s gemaakt tijdens vakanties.

Charlie Kamping en Elly Ossendrijver willen kunstenaars stimuleren en bieden deze graag ruimte om te exposeren en workshops te gaan volgen. “Het moet hier een groot kunstenaarsgebeuren worden”, vertelt Charlie enthousiast. Als deelnemer aan de Kunstenaars Connectie Zutphen, geeft hij ook ruimte aan deze groep om te exposeren tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst. Hun thema is: ‘huid’. Charlie laat het werk zien, wat hij maakt voor deze expositie. “Dit waren de oude zinken goten van dit gebouw.”

Verder wordt er keramiek geëxposeerd van Corrie Kortooms, fotokunst van Robert Hagens, met als thema ‘Amerika’ en ‘muzikanten’ en kleine objecten van gerecycled materiaal gemaakt door Gerard Klomberg.

Uit de kunst coöperatie zit in de gele route, Steenderen-Baak. Klik hier om met de smartphone deze route te rijden, en de kunstenaar op te zoeken.


www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant