Theo Roes overhandigt het eerste exemplaar van De Pieneköttel aan Rikie Jansen, bekend als Tante Rikie. Foto: Liesbeth Spaansen

Theo Roes overhandigt het eerste exemplaar van De Pieneköttel aan Rikie Jansen, bekend als Tante Rikie. Foto: Liesbeth Spaansen

Veel belangstelling presentatie ‘De Pieneköttel’

Cultuur

ZELHEM – Dat er belangstelling zou zijn voor het boek met verhalen van Herman van Velzen (schrijver Frans Roes) hadden samensteller Theo Roes, zoon van Frans, uitgever Willy Hermans en Remco Reebeen van ReadShop Zelhem wel gedacht. “Remco zei: ‘organiseer het maar hier, er komt een man of twintig, dertig’”, lacht Hermans de meer dan zestig belangstellenden toe. “Wie dacht dat dialect niet populair was, kan hier zien dat het toch wel degelijk heel populair is.”

Door Liesbeth Spaansen

Deze dinsdagavond 30 januari werd gepresenteerd door ‘Buurdeerntjen’ Anne Marie Onstenk. “Ik woonde naast ome Tatie, ofwel Frans Roes en vanavond Herman van Velzen. Toen bij ons in de tuin Achterhoekse verhalen werden verteld, dacht ik ‘dat kan ik ook weleens proberen’. Van het een kwam het ander en kwam ik ook aan het lezen.” Ze deelt herinneringen over haar buurman en las op beeldende wijze een verhaal van hem voor.

Theo Roes vertelt hoe hij ertoe kwam om de verhalen van zijn vader te bundelen in boeken. “De directeur van het Staringinstituut belde me op of ik mijn vaders verhalen wilde voorlezen in Leemrijs. Het was een succes en ik ging de hele Achterhoek door. Ik had al snel een hele verzameling verhalen gekregen, iedereen bracht ze me. En zo is het gekomen.” De verhalen van Frans Roes zijn voor veel mensen een herkenning, nu nog steeds, vijftig jaar na zijn dood. Zo is het 54ste boek alweer ontstaan: De Pieneköttel, met tekeningen van illustrator Judith Woordes-Scheepers. Ook Theo las een verhaal voor.

Tante Rikie, Rikie Jansen was eregast en mocht het eerste exemplaar ontvangen van Theo Roes, die iets voor haar in het boek had geschreven. “Ik vind het een hele eer dat ik dit boek aan u uit mag reiken.”

Anne Marie besloot met een gedicht van Herman van Velzen, geschreven in haar moeders poëziealbum. Rita Oldenhave zorgde de hele avond voor de muzikale omlijsting, ook in het dialect. De drankjes en hapjes gingen na het officiële deel rond, de boeken van Herman van Velzen lagen klaar en voor wie dat wilde, waren zowel Theo Roes als Rikie Jansen bereid om een boek te signeren.

Uitgever Willy Hermans spreekt de dialectliefhebbers toe die naar de presentatie van De Pieneköttel zijn gekomen. Foto: Liesbeth Spaansen
‘Buurdeerntjen’ Anne Marie Onstenk presenteert de avond. Foto: Liesbeth Spaansen
Rita Oldenhave zorgde de hele avond voor de muzikale omlijsting, ook in het dialect. Foto: Liesbeth Spaansen
Anne Marie Onstenk interviewt Theo Roes, de samensteller van De Pieneköttel. Foto: Liesbeth Spaansen
Theo Roes heeft voor Tante Rikie iets in het boek geschreven. Foto: Liesbeth Spaansen
Anne Marie Onstenk leest tot slot een gedicht voor van Herman van Velzen. Foto: Liesbeth Spaansen
Tante Rikie en Theo Roes bij de boeken van Herman van Velzen, klaar om te signeren. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit