Winternummer van Um Zellem met Spotprent stemrecht voor vermogenden. Afbeelding: PR

Winternummer van Um Zellem met Spotprent stemrecht voor vermogenden. Afbeelding: PR

Verkiezingsfraude in Zelhem, uitslag ongeldig verklaard

Cultuur

Winternummer van Um Zellem: schakering onderwerpen

ZELHEM - Het artikel ‘Verkiezingsfraude in Zelhem’ werpt licht op een buitengewoon politiek schandaal dat Zelhem in 1867 schokte. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waren er beschuldigingen van intimidatie en beïnvloeding door invloedrijke figuren, waaronder de burgemeester en de notaris. Deze aantijgingen leidden tot een grondig onderzoek door de Gedeputeerde Staten, waarbij de lokale politieke arena landelijke aandacht trok. Een verhaal van duistere intriges, die er uiteindelijk toe leidden de verkiezingen ongeldig te verklaren. Het feit dat dit incident landelijke aandacht kreeg en zelfs resulteerde in een onderzoek door de Raad van State en een controversiële beslissing van de minister, maakt het tot een boeiend en relevant stuk geschiedenis.

Naast dit spraakmakende artikel bevat het nummer van Um Zellem andere boeiende verhalen die de geschiedenis en tradities van Zelhem en de omliggende regio verkennen.

Het artikel over ‘Een dag per jaar Goedheiligman’ neemt lezers mee in de onverwachte carrière van een Sinterklaas en zijn persoonlijke herinneringen aan soms wonderlijke optredens. In ‘De bouw van een midwinterhoorn’ wordt het ambachtelijk proces achter dit mystieke instrument uit de doeken gedaan. De eeuwenoude traditie van de midwinterhoorn wordt in Zelhem tot op de dag van vandaag gekoesterd. Verder werpt het artikel ‘Waar blijft de tijd’ een blik op de revolutie binnen de horlogewereld en de impact van technologische veranderingen op ambachtelijke beroepen. Naast Gerrit Burghardt komt ook Henk Buiter aan het woord, de laatste uurwerkhersteller van Zelhem die per 1 december zijn winkeldeuren sluit.

In de rubriek Toen en nu komt deze keer het Kleppermanshuis aan bod. Het huis werd maar liefst 250 jaar geleden gebouwd en dat is een jubileum dat wel wat extra aandacht verdient.

Tot slot als gebruikelijk het laatste nieuws van de Oudheidkundige Vereniging Salehem en museum Smedekinck en de activiteiten die op stapel staan. Met een boeiend verslag van Henk Til, een voormalig vrijwilliger die afgelopen jaar verhuisde naar Australië.

Um Zellem nummer 16 is vanaf 1 december 2023 verkrijgbaar bij museum Smedekinck en bij de Read Shop Zelhem.

Um Zellem is een historisch tijdschrift dat gewijd is aan het documenteren en delen van de rijke geschiedenis en culturele erfgoed van Zelhem en de omliggende regio. Met informatieve artikelen en boeiende verhalen biedt Um Zellem lezers de mogelijkheid om een diepgaand begrip te krijgen van het verleden van de gemeenschap en de mensen die het hebben gevormd. Neem voor meer informatie over het tijdschrift en hoe de exemplaren te verkrijgen zijn, contact op met de redactie.


redactie@umzellem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit