
Afrika in beweging
CultuurZELHEM - In de komende ledenbijeenkomst van Nut Zelhem op 20 november zal Afrika in het middelpunt van de belangstelling staan met een lezing door Jan Bart Gewald: Afrika in beweging. Afrika lijkt momenteel een ondergeschikte rol te spelen op het internationale toneel in termen van economie en politiek, maar deze rol zal de komende decennia dramatisch veranderen, alleen al vanwege Afrika’s verbazingwekkende bevolkingsgroei.
Die aantallen brengen grote schaalvoordelen met zich mee. Net zoals China zich de afgelopen decennia met steeds groter zelfvertrouwen een weg baant naar het middelpunt van de wereld zo zou ook Afrika in de schijnwerpers kunnen komen te staan.
Nederland heeft een langdurige relatie met het Afrikaanse continent. Dit omvat onder andere landen als Egypte, Palestina, Marokko, Nigeria, Soedan en vele andere maar ook Zuid-Afrika. Veel Nederlanders zijn van Afrikaanse afkomst. Nederlandse militairen en matrozen zijn in Afrika actief, duizenden Nederlandse missionarissen en hulpverleners hebben in Afrika gewoond en gewerkt en tegenwoordig bezoeken jaarlijks duizenden Nederlandse toeristen het continent op vakantie.
De vele cijfers die betrekking hebben op Afrika’s huidige bevolkingsgroei, migratiestromen, natuurlijke hulpbronnen en toekomstige behoeften, zorgen voor verbazingwekkende, fascinerende en soms diep verontrustende verhalen. Voorspellingen van de VN geven aan dat er tegen het jaar 2100 4,5 miljard Afrikanen zullen zijn! Momenteel verhuizen bijvoorbeeld alleen al meer dan een half miljoen mensen per jaar naar de Nigeriaanse stad Lagos. Afrika is in beweging en daarmee verandert ook de manier waarop Europa zich tot Afrika verhoudt, zowel in positieve als in negatieve zin. Europa moet zich hiervan bewust zijn en moet hier in de toekomst op anticiperen.
Jan-Bart Gewald is hoogleraar Afrikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij groeide op in verschillende Afrikaanse landen. Hij studeerde eerst geschiedenis in Zuid-Afrika en voltooide die studie aan de Universiteit Leiden, en was onder meer uitwisselingsstudent aan de Universiteit van Ghana, Legon. Hij deed uitgebreid veldwerk en archiefonderzoek in zuidelijk Afrika en Europa en promoveerde in 1996 in Leiden.
De bijeenkomst is in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur en is gratis toegankelijk voor Nut leden maar ook andere belangstellenden zijn welkom; zij betalen dan 5 euro, inclusief kopje koffie.
