Op de Wopereis. Foto: PR
Op de Wopereis. Foto: PR

Efkess achterumme kieken op ledenavond oudheidkundige vereniging Salehem

Cultuur

ZELHEM - Op de Salehem ledenavond van 14 november staat de streektaal dit keer centraal. Onder het motto ‘Efkes achterumme kieken’ presenteert Fons Rouwhorst een tweetal diaklankbeelden die in ons vertrouwde dialect zijn ingesproken. De avond wordt gehouden in museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 in Zelhem. Vanaf 19.00 uur is de zaal open en het programma begint om 19.30 uur. 

Voor de pauze vertoont hij deel twee van de serie Van Droebel tot dorp. Het woord ‘droebel’ betekent: iets dicht op elkaar, een groepje, een kluwen. Groepjes boerderijen ontstonden op een (hoger gelegen) kamp en werden omgeven door lager gelegen, vaak natte gronden. Het huis van de stichter is het stamhuis en latere bebouwing is familie-gerelateerd. In zijn voorstelling laat Rouwhorst het ontstaan zien van een dorp. Onderwerpen als cultuur, verkeer, geloof, beroepen en naam(s)verklaringen worden op een bijzondere manier belicht.

Na de pauze volgt deel twee van de succesvolle serie ‘Boern van gisteren alles geet veurbi’j’. Dit klankbeeld gaat over het leven in en om de boerderij en het werk op het land in een groot aantal facetten. Aan bod komt de periode herfst en winter. Het klankbeeld is in onvervalst Vordens dialect ingesproken door Henk Graaskamp. 

‘Het was hard werken en armoedig, maar zoveel gemoedelijker en gezelliger dan tegenwoordig’, is een véél gehoord commentaar na afloop van de vertoning. Maar toch verlangt niet iedereen terug naar vroeger. Het is veurbei ‘j, het geet wieder.

Leden van de vereniging hebben gratis toegang. Ook niet leden zijn welkom, zij betalen 5 euro. In alle gevallen is het eerste kopje koffie gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid