Flesvazen van Klaas Kuiken. Foto: Masha Bakker

Flesvazen van Klaas Kuiken. Foto: Masha Bakker

Feest voor het oog

Cultuur

Avontuurlijke aspecten van keramiek, design, vilt, glas en licht

ZELHEM - In Galerie Zelhem is van 18 november tot en met 20 januari 2024 een nieuwe tentoonstelling te zien, die nieuwe verrassende aspecten van kunst laat zien. Feest voor het oog wordt geopend op zaterdag 18 november om 17.00 uur, de kunstenaars zullen iets vertellen over hun werk. Iedereen is welkom.                 

Over de deelnemers
Wied en Diederik Heyning maken gebruiks- en andere keramiek. Zij werken samen aan porseleinen objecten waarbij zij pas tevreden zijn als een object in gebruik wordt genomen, vandaar de term Functionele Keramiek. Diederik concentreert zich op het gooien en bouwen van flinterdunne porseleinen voorwerpen zoals lampen en vazen, Wied reageert op zijn vormen door fijne, delicate decoraties in reliëf aan te brengen.

Claire Verkoyen, bekend geworden door prachtige porseleinen objecten, maakt nu uit een behoefte aan eenvoud, producten die dagelijks gebruikt kunnen worden: handgedraaid serviesgoed met speciale aandacht voor de glazuren waarbij kristallen worden toegevoegd die een bepaalde schittering geven. Ook doet zij onderzoek naar de kwaliteit en het gebruiksgemak van bijvoorbeeld thee- en koffiekopjes. Zij vindt dat de met zorg en aandacht handgemaakte producten de ervaring van het drinken prettiger en lekkerder maakt.

Els Bottema woont in de Achterhoek en haar grote tuin biedt de mogelijkheid om ‘primitieve’ stooktechnieken zoals Raku te gebruiken. Zij wordt geïnspireerd door architectuur en natuur en haar reizen naar Amerika, Spanje en Indonesië hebben een onvergetelijke indruk nagelaten. Je vindt het terug in haar doosjes met dekseltjes en kleine gestapelde monumentjes die ingesneden of met lijnen gedecoreerd worden. Zij werkt ook graag samen met andere kunstenaars, zoals textielkunstenaar Miriam Verbeek.

Miriam Verbeek maakt objecten en sieraden in vilt, werkt veel met geverfde wol en voegt daar ook andere materialen aan toe zoals zijde, katoen en vezels. Ook experimenteert zij met de verbinding met materialen als keramiek en zo is de samenwerking met Els Bottema tot stand gekomen, onder de naam atelier Vuurwater.

Ines de Booij werkt met keramiek en toont hier haar driedimensionale objecten: ‘pleinen en eilandjes’ en tweedimensionale kleinere wandobjecten die een soort ruimtelijke schilderijen zijn, en een prachtige versiering van een interieur kunnen worden. Humor naast fijnzinnigheid is nooit ver weg.

Pim Loef laat hier zijn lichtobjecten zien. Hij is een creatieve duizendpoot, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, van constructies van robotica, ambacht en natuurkunde. Er zijn unica vervaardigd door middel van ambacht en handgemaakte objecten ontworpen en vervaardigd met behulp van moderne technologieën.

Klaas Kuiken exposeert flesvazen uit zijn ‘Bottle Collection’, ze zijn gemaakt van opnieuw geblazen glas, waarvoor hij een techniek ontwikkelde. Ook maakt hij gebruik van metalen ringen om de vormen in te binden en zo tot een fraai resultaat te komen.

Ines de Booij, wandpaneel. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit