Annegreet van Bergen. Foto: Ingrid Zieverink Fotografie
Annegreet van Bergen. Foto: Ingrid Zieverink Fotografie

Annegreet van Bergen vertelt over vroeger: Het goede leven

Cultuur

ZELHEM - Op de komende Nut ledenbijeenkomst in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant, 18 september, zal Annegreet van Bergen de toehoorders eerst terugbrengen naar hun kindertijd onder het motto Het Goede Leven. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

In haar eerste boek ‘Gouden Jaren’ vertelt zij het verhaal van de ongekende naoorlogse groei, die het leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje werd een digitale bankrekening en de fiets met hulpmotor werd een E-bike. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren ’50 al gehoord van mondhygiëniste of ICT manager?

In haar tweede boek ‘Het goede leven’ pakt ze de draad op van ‘Gouden jaren’ weer op. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwam je steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen.
Annegreet laat met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de sterke naoorlogse groei het leven in Nederland diepgaand heeft veranderd. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Sindsdien heeft de maatschappij een ander gezicht gekregen. Mensen zijn rijker geworden en je kunt je in materieel opzicht veel meer veroorloven.
Toch denken velen met enige weemoed terug aan de tijd dat je nog op straat kon spelen en dat je maanden van tevoren uitkeek naar het schoolreisje naar Schiphol of de Rotterdamse havens.
Annegreet van Bergen heeft als journalist een scherp oog voor de gebeurtenissen in die tijd en zij weet daar, met beelden uit die tijd, buitengewoon boeiend over te vertellen. Dit belooft een bijzondere avond te worden, waarin je eigen herinneringen kunt ophalen.

De bijeenkomst en is gratis voor Nut leden, maar ook niet leden zijn hartelijk welkom: zij betalen 5 euro, inclusief een kopje koffie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid