Marion Steur, Nel van der Meulen en Harm Veeneman bij de Kunstklinkplek op De Klevenhorst in Hummelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Marion Steur, Nel van der Meulen en Harm Veeneman bij de Kunstklinkplek op De Klevenhorst in Hummelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Poëzie en muziek op de Kunstklinkplek op de Klevenhorst

Cultuur

Programma tussen Pasen en Pinksteren

Door Liesbeth Spaansen

HUMMELO - Op de Klevenhorst in Hummelo worden heel veel activiteiten ontplooid. Tussen Pasen en Pinsteren elke zondag, evenals de tweede paasdag en tweede pinksterdag kunnen liefhebbers zich bij de Kunstklinkplek onderdompelen in poëzie. Ook de Kunstwandelroute op Landgoed Enghuizen is dan geopend. Beide evenementen staan in één boekje. “Dichterscollectief de Omsmeders zijn de koppeling tussen de Kunstwandelroute en de activiteiten op de Kunstklinkplek hier”, legt Marion Steur uit. Zij is sinds een jaar bij de Omsmeders en heeft de programmering van de Kunstklinkplek overgenomen van Helma Snelooper. Gedichten van de Omsmeders zijn in de Kunstwandelroute te lezen.

De Klevenhorst
Bij Harm Veeneman van Uitspanning De Klevenhorst, kunnen bezoekers terecht op het terras of binnen op de deel, voor een kopje koffie of thee en iets lekkers. “Het is hier een fijne plek. Alles wat je op de Kunstwandelroute hebt gezien, kun je even laten bezinken.” Hij maakt rondritten in de buurt met een speciaal rijtuig. “Een bijzondere Duitse jachtwagen, waar je achter elkaar zit en steeds iets hoger, voor een beter zicht naar buiten.”

Harm stelt de plek beschikbaar om kunstenaars hun kunst te laten overbrengen. Ze vinden het ontzettend leuk om een mooi gedicht voor te dragen of muziek te maken. “Ik faciliteer”, vindt Harm. “Buiten of binnen.” Workshops waar dingen weg kunnen waaien, zijn binnen.

Wiglo’s geven 

omsluiting, 

intimiteit 

en een beetje 

schaduw 

als het erg 

zonnig is

Door de kunstroute raakte Harm een aantal jaren geleden betrokken bij de Omsmeders, de Kunstklinkplek en ook bij Lang Leve Kunst van het Amphion. “We zijn nu zeven jaar op deze manier bezig. Ik ben in 2009 gestopt met de boerderij. Mijn voormalige koeienschuur is nu een grote houtwerkplaats. Ik heb zelf een hobby aan het met de kettingzaag beelden maken uit hout. Daar kan ik mijn eigen creativiteit goed kwijt. Resthout bewaar ik voor de workshops, er gaat niks weg hier.” Via zijn webshop kunnen mensen zijn kunstwerken kopen.

Workshops
Nel van der Meulen is vrijwilliger bij Lang Leve Kunst en Naoberschap van Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem en organiseert de workshops die doordeweeks bij De Klevenhorst aan de Van Heeckerenweg 13 in Hummelo worden gegeven.

Het handspinnen en wol verven met planten wordt herhaald. “Daar was enorme belangstelling voor. Verder gaan we harmonicaboekjes maken, er is een gedichtenworkshop, bloemschikken met natuurlijk materiaal, de papierschepper uit Doesburg komt hier om met kinderen en hun (groot)ouders papier te gaan scheppen. We hebben een workshop wandelstokken versieren en het beeldhouwerscollectief uit Doetinchem komt om het houtsnijden te laten zien. Je kan het ook zelf uitproberen. Ecoprinten gaan we doen, bladeren printen op stof. De verf komt uit het blad waardoor je een mooie print krijgt. Ook gaan we met acrylverf druktechnieken op allerlei ondergronden uitproberen. Naast Zweeds bandweven is er nog een proeverij met wilde planten.”

De workshop striptekenen wordt in de Preinerei in de Dorpsstraat gedaan, die is ’s avonds. Daar is ook de workshop Kleding zichtbaar repareren, oude kleding oppimpen.

De natuur heeft een belangrijke rol in de workshops die allemaal worden uitgevoerd door vrijwilligers. De omgeving inspireert om deze workshops te geven. Meedoen kost niets. Aanmelden kan via mail: langlevekunst@amphion.nl of per telefoon 0314 37 60 00 o.v.v. je naam en telefoonnummer, de titel van de workshop en het aantal personen.

Klanken in de wiglo
Dichters van de Omsmeders hebben allemaal een link met de Achterhoek, ze hebben er gewoond of hebben er hun roots. Portretdichter Marion Steur is in Doesburg gekomen wonen vanuit Utrecht. Ze heeft het programma rond. Het kunstklinkmeubel, gemaakt door beeldend kunstenaar Rolf Wolters, ligt sinds dit jaar op De Klevenhorst in een wiglo, de benaming is een creatief bedenksel van dichter Hans Mellendijk. “Het is een iglo van wilgen”, vindt Marion briljant gevonden. Er staan een aantal wiglo’s bij elkaar. “Het geeft net een beetje omsluiting, intimiteit en een beetje schaduw als het erg zonnig is, maar het is niet zo gesloten dat het mensen buiten sluit. We gaan dit seizoen kijken hoe graag de mensen op deze plek willen zijn om naar gedichten en muziek te luisteren.”

“Er geven elke zondag van 13.30 tot 15.30 uur twee dichters voordrachten en een muziekduo of groter gezelschap zorgt voor de muzikale omlijsting. Het is heel afwisselend. Het is leuk als de mensen er vanaf het begin zitten en blijven tot het eind, om de aandacht zo lang mogelijk vast te houden.” Ze weet dat soms mensen even blijven luisteren en dan weer verder wandelen. Dat is natuurlijk ook prima.

Op tweede paasdag, 10 april en tweede pinksterdag, 29 mei van 11.00 tot 13.00 uur is er eveneens poëzie op de Kunstklinkplek te beleven. Ook op 29 mei, van 13.30 tot 15.30 uur speelt jazzband Hot & Sweet in de boerderijschuur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid