Werk van Theo van Doesburg, pseudoniem van Christian Emil Marie Küpper. Foto: Het Nut

Werk van Theo van Doesburg, pseudoniem van Christian Emil Marie Küpper. Foto: Het Nut

Lezing over de Stijlgroep en Theo van Doesburg bij ledenbijeenkomst van Nut Zelhem op 20 maart

Cultuur

ZELHEM - De komende ledenbijeenkomst van Nut Zelhem op 20 maart aanstaande zal kunsthistorica Iris Maalderink een lezing houden over Theo van Doesburg, pseudoniem van Christian Emil Marie Küpper, bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers en propagandisten van de abstracte kunst in de 20ste eeuw. De lezing vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Hij richtte in 1917 het tijdschrift De Stijl op. Naast schilder was Van Doesburg ook actief als dichter en romanschrijver, typograaf, fotograaf, interieurontwerper en architect. Het bekendst is Van Doesburg geworden door zijn samenwerking met onder andere de schilders Piet Mondriaan en Bart van der Leck en de ontwerper Gerrit Rietveld. Samen met andere kunstenaars hebben zij gezorgd voor de ontwikkeling van De Stijl, waarbij het gebruik van primaire kleuren en van horizontale en verticale lijnen vlakken centraal stond.

Maar hij had meerdere talenten: hij organiseerde meerdere tentoonstellingen, gaf tekenlessen en schreef meerdere boeken. Minder bekend is dat hij verbonden was aan het Duitse Bauhaus. In december 1920 had hij in Berlijn een ontmoeting met de directeur van het Bauhaus, Walter Gropius en enkele van zijn assistenten en studenten. Tijdens deze bijeenkomst liet Van Doesburg werk zien van De Stijl en Gropius vertelde over de activiteiten van het Bauhaus. De eerste dagen van 1921 verbleef hij op aanraden van Gropius in Weimar, waar het Bauhaus zich toen bevond. 

Tijdens dit bezoek merkte hij op dat er in Weimar voldoende ruimte was de mensen van zijn visie op de schilderkunst te overtuigen. Na een creatief en bewogen leven overleed hij op 47-jarige leeftijd in Davos. De bekende Zelhemse kunsthistorica Iris Maalderink vertelt over het bewogen leven van Theo van Doesburg en vertelt over de kunstwerken die door hem en zijn tijdgenoten zijn gemaakt en waar velen nog steeds van kunnen genieten. Zij is medewerker van museum More te Gorssel en het Kruller Müllermuseum en deskundige van hedendaagse kunst.

Entree gratis voor leden maar anderen zij hartelijk welkom tegen betaling van 5 euro, inclusief een kopje koffie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid