Acht vrienden met een gezamenlijke passie. Foto: Roel Kleinpenning

Acht vrienden met een gezamenlijke passie. Foto: Roel Kleinpenning

Ongekend na 20 jaar vriendschap

Cultuur

Acht eigenzinnige persoonlijkheden met één gemeenschappelijke passie

Nieuw-Wehl - In de nieuwste voorstelling Ongekend komen kanten van Whatever Happens aan het licht die tot nu toe zorgvuldig verborgen zijn gebleven. Zijn er nog veel geheimen te ontdekken? Acht eigenzinnige persoonlijkheden hebben samen één gemeenschappelijke passie: muziektheater. Na twee decennia die deze groep samen is, kijken ze wat 20 jaar vriendschap betekent. Hoe goed kennen ze elkaar werkelijk?

Door Carla van der Meer

Whatever Happens bestaat uit een groep van 8 personen, 6 dames en 2 heren. “We vormen al jaren een hechte groep”, zegt Peggy Lebbink van Whatever Happens. “Het wordt tijd dat de spelers elkaar opnieuw ontmoeten. We bespreken wat er al was en wat er nieuw gaat klinken. We denken elkaar te kennen, maar eigenlijk is het Ongekend.” De hoofdmoot van de voorstelling bestaat uit liedjes van onder andere The Beatles, Caro Emerald, Ellen ten Damme, Joe Cocker, Jurk!, Queen, Spinvis en Yentl & de Boer. “De voorstelling is geen toneel en ook geen liedjesprogramma, maar muziektheater”, geeft Dorine Kraaijvanger van Whatever Happens aan. “De liedjes zijn theatraal aangekleed met een vleugje humor en af en toe diepgang.”

Dicht bij de mensen
In de twee decennia heeft Whatever Happens al diverse theaterproducties gemaakt. “We hebben op toneel gespeeld, maar dan zit het publiek op afstand”, vertelt Lebbink. “In het theater is het donker en dan zie je alleen de mensen op de eerste rij. Wij willen juist de mensen zien en hun betrekken bij de voorstelling. Zoals we doen met de Muzikale Menukaart. Deze spelen we dicht bij de mensen. Ook bij Ongekend is er een interactie met het publiek. We willen de mensen raken. We kennen elkaar door en door en we kunnen snel inspelen op elkaar. We merken dat het publiek dat heel leuk vindt en wij vinden het zelf ook heel leuk. Muziek maken is iets moois dat mensen vermaakt en verbindt. Het is zo leuk om te zien wat er in het publiek gebeurt.”

Stof eraf geblazen
Whatever Happens heeft Ongekend in januari 2020 twee keer gespeeld. “De planning was om de voorstelling acht keer te spelen, maar toen kwam corona en heeft de voorstelling tweeënhalf jaar op de planken gelegen”, laat Lebbink weten. “We vonden Ongekend te leuk om deze niet meer te spelen”, zegt Kraaijvanger. “We hebben het stof eraf geblazen en zijn er weer mee aan de slag gegaan. We hebben er verder niets aan veranderd, want de voorstelling is goed zoals die is. We zingen covers, die onze pianiste Zwaan Stam voor ons herschreven en gearrangeerd heeft. Ze zijn dus allemaal anders dan het origineel.” Whatever Happens heeft steun van ‘de vrienden van’. Die maken het mogelijk om het muziektheater creatieve stappen te laten nemen en nieuwe voorstellingen te maken om zo hun bruisende ideeën uit te dragen. Nieuwe vrienden zijn van harte welkom.

Whatever Happens speelt Ongekend vier keer om 20.00 uur in de Dorpskerk in Hummelo: op 27 en 28 januari en op 10 en 11 februari. “Komt het zien. We beloven een mooie avond”, zeggen Lebbink en Kraaijvanger. Reserveren kan via: www.whateverhappens.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant