Freddy Nauta is naast Amateurastronoom ook - kunstschilder; werken zoals deze zijn te zien bij Phoenix. Foto: Freddy Nauta
Freddy Nauta is naast Amateurastronoom ook - kunstschilder; werken zoals deze zijn te zien bij Phoenix. Foto: Freddy Nauta

Lezing ‘De Ster van Bethlehem’; fabels, feiten, science of fiction

Cultuur

RÚURLO - Freddy Nauta, amateurastronoom, geeft op vrijdag 9 december bij KunstKring Ruurlo een lezing over De ster van Bethlehem. De lezing begint om 20.00 uur in de theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo.

De ster van Bethlehem. Iedereen kent het verhaal van de wijzen uit het oosten die de weg naar de stal van Bethlehem konden vinden omdat een ster hen de weg wees. Maar welke ster straalde daar hoog in de lucht en… wás er wel een ster? Talloze wetenschappers en astronomen hebben zich al gebogen over de ontstaansgeschiedenis van ‘de ster der sterren’.

Zo lijkt in de donkere dagen voor de naderende kerst de behoefte bij mensen aan verhalen, sprookjes en mythen toe te nemen. De Kerstman, het meisje met de zwavelstokjes, de film Home Alone en ‘De Ster van Bethlehem’… Maar past die laatste eigenlijk wel in dat rijtje? Is De Ster van Bethlehem, beschreven in een bijbels verleden, wel een sprookje?

De zoektocht van wetenschappers naar de oorsprong van dit verhaal gaat ver terug in de geschiedenis. Is er vanuit wetenschappelijk oogpunt of astronomisch perspectief iets te zeggen over dit kerst-fenomeen? Welke ster zagen de wijzen uit het oosten of wat was het verschijnsel dat ze zouden hebben gezien? Freddy Nauta vertelt erover in zijn presentatie. 

Toegangskaarten kosten 10 euro en kunnen worden besteld via www.kunstkringruurlo.nl/lezingen of aan de kassa (graag met pin); jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid