De jongens van de Keijenborgse St. Bernardusschool in 1969, het is één van de vele foto’s in het boek ‘Keijenborg, door de ogen van Jan Goossens’. Foto: Jan Goossens
De jongens van de Keijenborgse St. Bernardusschool in 1969, het is één van de vele foto’s in het boek ‘Keijenborg, door de ogen van Jan Goossens’. Foto: Jan Goossens

Foto’s van Keijenborger Jan Goossens gebundeld in boek

Cultuur

Het boek ‘Keijenborg, door de ogen van Jan Goossens’ verschijnt deze week

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Gebouwen zoals de molen van Sloot, de kerken, de school en karakteristieke boerderijen, maar ook veel landschappen en beelden van kermissen, sportevenementen en het alledaagse leven in het Keijenborg van het tweede deel van de vorige eeuw. Op die beelden zijn ook heel wat markante inwoners te zien. Ze komen allemaal langs in het boek ‘Keijenborg, door de ogen van Jan Goossens’, dat vanaf deze week verkrijgbaar is. 

Jan Goossens stond in Keijenborg jarenlang bekend als dé hobbyfotograaf van het dorp. “Hij was altijd aan de wandel en had altijd zijn fotocamera bij zich”, vertelt dochter Sylvia Goossens over haar vader, die in 2006 op 83-jarige leeftijd overleed. “Een half jaar daarvoor werd hij ziek. Toen ging het niet meer. Daarvoor maakte hij altijd foto’s. En thuis hadden we een doka, daar was hij heel veel bezig met het ontwikkelen van die foto’s.”

Duizenden negatieven
Na het overlijden van de Keijenborgse fotograaf bleven duizenden negatieven achter. Die kwamen in eerste instantie bij zijn dochter in Hengelo op zolder te liggen. In de afgelopen jaren digitaliseerde zij de foto’s. Samen met uitgever Willy Hermans ontstond het idee voor een boek. “Want we vonden het jammer om het voor onszelf te houden”, vertelt Sylvia. “We dachten: waarom kunnen we Keijenborgers hier niet van laten meegenieten?”

Ook haar man Hans Meuleman – zelf van oorsprong Didammer – stak er uren werk in. “Persoonlijk heb ik er minder mee omdat ik het niet ken van vroeger, maar met Sylvia en ook met haar vier broers hebben we samen gezegd: hier moeten we iets mee doen”, vertelt hij. “Nu is er nog een generatie die dit zal herkennen van vroeger. Het zou zonde zijn als wij dat hier op het schap laten liggen en niemand daar ooit meer iets van ziet.” 

Eerbetoon
Het boekwerk komt nu uit in het jaar dat Jan Goossens 100 jaar oud zou zijn geworden. Een eerbetoon dus ook. “En het maakt ook wel een beetje trots”, zegt dochter Sylvia, die om extra informatie over de foto’s te verkrijgen op bezoek ging bij enkele oud-Keijenborgers, die nu in woonzorgcentrum De Bleijke in Hengelo wonen. Mede dankzij hun hulp zijn veel van de foto’s in het boek voorzien van tekst en uitleg.

Veel situaties zijn anno 2022 niet meer herkenbaar in het Keijenborgse straatbeeld. Gebouwen zijn verdwenen of delen van het dorp zijn juist volgebouwd. Het boekwerk is dan ook een document vol historie. Elk stukje natuur of elk gebouw dat in Keijenborg dreigde te verdwijnen, legde Jan Goossens vast met zijn camera. “Ik fotografeer alles voor mijn kinderen en kleinkinderen”, zei hij daar eind jaren negentig zelf over in een interview met de krant ter ere van zijn 75ste verjaardag. “Dan kunnen ze zien hoe Keijenborg vroeger was.” 

Op de vraag welke foto zijn dochter de mooiste vindt, wijst zij op een plaat die door haar vader is geschoten voor de oude St. Bernardusschool, met een grote groep jongens rondom het hek voor die school. De jongen, die met zijn armen in de lucht bovenop het hek zit, is Tonny Tankink, de man met wie ze later trouwde en die in 2002 overleed. “Die foto is voor mij heel speciaal”, zegt Sylvia. “En zo zullen heel veel mensen op de foto’s bekenden terugzien. Ook daarom is het zo mooi dat dit boek er nu is.”

Het boek ‘Keijenborg, door de ogen van Jan Goossens’ kost 25 euro. Het is in Keijenborg te koop bij bakkerij Sloot en in dorpshuis De Horst. Daarnaast is het te verkrijgen bij tankstation BP in Hengelo, bij Shop Melange in Hengelo, bij autobedrijf Melgers in Steenderen en bij Read Shop in Zelhem.


uitgeverijhermans.nl

Jan Goossens was in het tweede deel van de vorige eeuw zeer actief als hobbyfotograaf in zijn woonplaats Keijenborg. Foto: archief familie Goossens

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid