De protestantse kerk in Hummelo met rechts het in 2013 aangebouwde dorpshuis De Ruimte. Foto: Lynn Overbeek
De protestantse kerk in Hummelo met rechts het in 2013 aangebouwde dorpshuis De Ruimte. Foto: Lynn Overbeek

Dorpskerk Hummelo

Cultuur

HUMMELO - In de prehistorie stroomde een rivier door het gebied waar nu Hummelo ligt. Op de oeverwal werd rond het jaar 800 het eerste, houten kerkje gebouwd. Precies op die plek staat het huidige kerkgebouw, daterend uit 1838/1839.

Tijdens de Open Monumentendagen zijn belangstellenden van 12.00 tot 17.00 uur welkom in de kerk en in het naastgelegen dorpshuis De Ruimte, waar de geschiedenis van de huidige kerk en die van de eerdere kruiskerk wordt gepresenteerd.

In het dorpshuis is ook een expositie van schilderclub ‘Kunst in de Ruimte’. Deze groep dames staat onder leiding van Ria Pelgrom uit Hummelo. Sommigen van hen hadden nooit eerder een penseel in de hand gehad maar zij hebben het plezier in het samen schilderen ontdekt. De schilderclub is een initiatief van Lang Leve Kunst en Naoberschap, onderdeel van Amphion Cultuurbedrijf. In De Ruimte wordt (tegen een kleine vergoeding) koffie of thee aangeboden. 

Kerk en dorpshuis staan op een archeologische hotspot. Dat bleek bij werkzaamheden die in 2015 werden uitgevoerd om het centrum van Hummelo verkeersluw te maken. Het bodemarchief gaf voorwerpen prijs uit de IJzertijd, de Romeinse tijd en uit de Middeleeuwen. Bovendien werd een eeuwenoud kerkhof van menselijke graven aangetroffen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid