Heidefeest in 1981. Foto: Archief familie Te Pas

Heidefeest in 1981. Foto: Archief familie Te Pas

Halle-Heide viert feest

Cultuur

HALLE-HEIDE - Het laatste hele weekend van augustus staat Halle-Heide in het teken van het 100-jarig bestaan van het Heidefeest. In het voorjaar was het Heidehuus, voorheen de Heideschool, al het middelpunt van een mooie viering, nu is het school en volksfeest (zoals in de statuten staat) aan de beurt.

Van school en volksfeest naar Heidefeest
100 jaar geleden werd dit feest op een geheel andere wijze gevierd dan nu het geval is. Pas in 1981 werd het feest losgekoppeld van de school en stelden een viertal heren bij de notaris de statuten op, waarin staat beschreven wat het doel is van het Heidefeest. Vele jaren werden de tradities die toch bij dit 100-jarig bestaan aanwezig zijn, elk jaar weer opgepakt: het vliegeren, de optocht en de bonnenboekjes voor de schoolkinderen.

Het Heidefeest vindt al jaren plaats op het Heideveld aan de Heurneweg, hoewel het in vroegere jaren nog aan de overkant van de weg was.

Enthousiasme en gezelligheid kenmerkend
In de loop der jaren is er veel veranderd. Regels werden strenger, de Heideschool werd gesloten en het bestuur moest van schriftjes over naar digitaal. Het nodige werd gedaan om aan de eisen van tegenwoordig te voldoen. Maar wat blijft is het enthousiasme, de gezelligheid wat kenmerkend is voor het Heidefeest. Velen komen elk jaar weer terug naar de Heide om samen het Heidefeest te vieren.
Elk jaar wordt opnieuw gekeken en gezocht naar een programma met voor ieder wat wils. Soms zijn het bands met onbekende namen, maar zeker de moeite waard om te beluisteren op een gigantisch mooi feest.

Programma 26-28 augustus
Dit jaar is er een speciaal programma opgesteld. Op vrijdag 26 augustus zal cabaretier Irene van der Aart samen met twee collega’s een interactieve avond verzorgen met en over de Heide. Burgemeester Marianne Besselink zal de avond openen om 20.00 uur.

Op zaterdag 27 augustus zal de organisatie van Kidsfestijn een speciale middag verzorgen voor de kinderen op het Heideveld, zij helpen de organisatie ontzettend met dit mooie gebaar. Er komt een heuse stormbaan, een clown en nog meer leuke activiteiten voor de kinderen.
Als de vogel eraf geschoten is die middag, is er nog muziek in de tent.

Op zondag 28 augustus zullen een twintigtal oud-koningen van Halle-Heide strijden om het keizerschap van Halle-Heide. Dit begint om 13.30 uur. Zij zijn allen aangeschreven om hieraan deel te nemen. Het was nog een heel gezoek om de juiste personen terug te vinden.
Aansluitend is er muziek in de tent van de Reepenbahner Stimmungsmacher, gegarandeerd feest in de tent.

Zo hoopt de feestcommissie er ook dit jaar weer een spetterend feest van te maken voor jong en oud. Mensen die er van houden om een feestje te organiseren voor jong en oud mogen zich voor het bestuur of als nieuw lid aanmelden om zo nog veel jaren van het Heidefeest te kunnen genieten.


feest@halle-heide.nl

Optocht tijdens het Heidefeest. Archieffoto
Een deel van de feestcommissie voor het 100-jarige Heidefeest.
Foto: KDW picture

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant