Dick Mol met mammoetbot. Foto: Hans (J.J.) Wildschut
Dick Mol met mammoetbot. Foto: Hans (J.J.) Wildschut

De moderne mammoetjager

Cultuur

ZELHEM - Bij deze hoge temperaturen is het verfrissend om het over de ijstijd te hebben! Nou, dat kan in de ledenbijeenkomst van het Nut van 15 augustus, want daarin gaat Dick Mol over dieren en met name over de mammoet in de IJstijd spreken. De bijeenkomst vindt plaats in zaal de Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Mammoeten zijn de iconen van het ijstijdvak. Wie is er niet met een mammoet opgegroeid: ze zijn de sterren uit Ice Age 1, 2, 3 enzovoorts. Wie kent niet The Flintstones: waar mammoeten en dinosauriërs gelijktijdig voorkomen? Er zijn heel veel misverstanden over mammoeten. Deze misverstanden over een van de bekendste prehistorische dieren moeten weggenomen worden.

In zijn interactieve en boeiende lezing verhaalt Dick Mol, deskundige voor ijstijdzoogdieren, over een expeditie voor het opgraven van een mammoetkarkas uit de eeuwig bevroren bodem van Arctisch Siberië. Een mammoetmummie die duizenden jaren met huid en haar bewaard is gebleven. Was de ontdekking en opgraving van interesse? Ja, is het antwoord. Deze nieuwe vondst, gedaan door schoolkinderen, is onderzocht door een groot internationaal team van wetenschappers. De onderzoeksresultaten, met behulp van hightech, leverde een schat op aan nieuwe gegevens. Deze spannende Crime Scene Investigation toont aan dat de mammoet er iets anders heeft uitgezien dan dat wij meestal in gedachten hebben. Dat het een complex van factoren is geweest die de mammoet deed uitsterven. Nee, het is niet de overbejaging van de prehistorische mens dat de schuld moet krijgen.

Na afloop van de lezing weet je alles, wat je zou willen weten over dit iconisch zoogdier dat ongeveer 10.000 jaar geleden door dramatische klimaatsveranderingen van het wereldtoneel verdween.

De lezing is gratis voor Nut-leden maar andere belangstellenden zijn ook welkom: zij betalen dan 5 euro waarbij een kopje koffie ingesloten is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant