Jos Oostendorp (rechts) en Rob Porskamp, samen met Niek Huntelaar (midden), Jeroen Verheul en Sander Esselink (links) in de kruidentuin van Brouwersnös. Foto: Henri Walterbos

Jos Oostendorp (rechts) en Rob Porskamp, samen met Niek Huntelaar (midden), Jeroen Verheul en Sander Esselink (links) in de kruidentuin van Brouwersnös. Foto: Henri Walterbos

‘Gezond blond’ Hummelsche Hoppa meest verrassend speciaalbier

Cultuur

GROENLO/HUMMELO - Ze waren op uitnodiging van Biergenietschap Nunc Est Bibendum uit Groenlo naar het vestingstadje gekomen om zich een middag en avond onder te dompelen in de historie van het Achterhoekse bierstadje en deze ook daadwerkelijk te proeven. Hier werden de mannen van Hummelsche Hoppa, Niek Huntelaar en Jeroen Verheul, blij verrast met de oorkonde voor hun bier ‘Gezond Blond’. Toegekend al najaar 2021, maar nog niet bekend bij de heren, en vanwege corona en niet samenvallende agenda’s nog niet eerder mogelijk deze onderscheiding uit te reiken. 

Door Henri Walterbos

De uitreiking vond ook nog eens plaats op een historische plek, in de kelder van Grolsch Brouwhuys de Lange Gang, exact op de vierkante meter waar stadsbrouwer Peter Kuijper in 1615 zijn eerste Grolschbiertje brouwde. Het begin van een mooi verhaal in de Grolse en hiermee ook de Achterhoekse biergeschiedenis, met onder meer de mannen van Brouwerij de Witte Buizerd uit Hummelo in zijn voetsporen tredend.

Het was Sander Esselink van Biergenietschap Nunc Est Bibendum uit Groenlo die hen de oorkonde overhandigde en het juryrapport voorlas: “Bier met typisch Achterhoekse karaktertrekken: gemoedelijkheid en nuchterheid. Een zeer geschikt bier om te ‘sprekken’ en de Achterhoekse Noaberberschap mee te vieren. Daarnaast geeft dit bier het fijne Achterhoekse leven nog meer smaak. En een fraai voorbeeld dat de quarantainetijd ook mooie dingen kan opleveren.”

De Hummelse mannen toonden zich blij verrast. Niek Huntelaar: “Het is ècht een waardering vanuit de bierliefhebber voor ons bier. Onlangs heeft in dagblad De Gelderlander een mooi stuk gestaan over de bieren uit de Achterhoek en nu in de Groenlose Gids, de Contact van Groenlo zeg maar. We zijn blij met deze beoordeling. Zeker ook omdat Groenlo een rijke bierhistorie kent en men de fijnproeverij hier beheerst. Net zoals in Hummelo.”

Brouwersnös
Aansluitend gingen de heren mee naar Speciaalbierbrouwerij en Proeflokaal Brouwersnös, gezeten in de villa van voormalige directeursfamilie de Groen, van de Grolsch Bierbrouwerij. Eveneens historische grond. Aldaar werden Niek en Jeroen rondgeleid door directeur en uitbater Rob Porskamp en diens voorganger, mede initiator van de nieuwe brouwerij in Groenlo, Jos Oostendorp, sinds begin dit jaar tevens voorzitter van CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen. Ook voor Oostendorp en Porskamp een verrassing in de vorm van een oorkonde. Hun ‘TweAch Kumasi’ werd door het biergenietschap gekroond tot beste speciaalbier van de Achterhoek. Uit het juryrapport: “‘Bier maakt verhalen en verhalen maken het bier’ is hier zeer van toepassing. Mooie samenwerking van drie Grollenaren (Jos Oostendorp, Lars Gierveld, Rob Porskamp), uit verschillende werelden, maar allen met het hart voor hun geboortestad, en ook nog eens voor de medemens in Ghana en Ivoorkust”, hiermee verwijzend naar het ontstaan van deze tripel, een documentaire van tv-maker Lars Gierveld over de cacao-industrie, gericht op de meeropbrengst voor de cacaoboeren. Van de vloeistof die tijdens de verwerking van de cacaovruchten de grond in stroomt ontstond het drankje Kumasi dat een van de bestanddelen van de tripel is.

Biergenietschap Nunc Est Bibendum, Latijns voor ‘Laat ons drinken’, houdt al enkele jaren haar Achterhoekse bierproefavond en kiest deze avond het beste en het meest verrassende speciaalbier van de Achterhoek. Een eervolle vermelding was er voor Utberg Beer uit Vragender. De Utberg Blond werd uitgeroepen tot ‘meest blijstemmende biertje van het vrolijkste brouwerscollectief van de Achterhoek’. Hen zal de oorkonde nog worden uitgereikt.

Niek Huntelaar (rechts) en Jeroen Verheul met in het midden Sander Esselink van het Biergenietschap in het geboortehuis van Grolsch. Foto: Henri Walterbos
Niek Huntelaar (midden) en Jeroen Verheul (rechts) en Sander Esselink op de historische plek, waar in 1615 het eerste Grolschbiertje werd gebrouwen. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant