Een van de ijscokarren van Hukker. Foto: Collectie Stichting Oud Zelhem

Een van de ijscokarren van Hukker. Foto: Collectie Stichting Oud Zelhem

Tiende editie van Um Zellem

Cultuur

ZELHEM - Deze week verschijnt alweer de tiende editie van Um Zellem. In deze jubileumuitgave wordt ruim aandacht besteed aan de Achterhoekse Paardendagen, een evenement waarmee Zelhem in het verleden landelijke bekendheid trok. Bas Andeweg heeft de hele historie uitgezocht en in kaart gebracht vanaf het prille begin in 1924, toen het begon als eenvoudig concours hippique. Na de oorlog groeiden de Achterhoekse Paardendagen uit tot een landelijk fenomeen, waar zelfs de Oranjes als deelnemers acte de présence gaven. Met name prins Bernhard en de jonge prinsessen Beatrix en Irene streden meerdere malen mee op hun paarden. In dit eerste artikel wordt de periode tot de jaren tachtig beschreven, in een tweede artikel in de volgende Um Zellem komt de eindfase aan bod, tot het faillissement in 2010.

De afgelopen twee jaar leek de wereld volledig in de ban van de coronapandemie. Het was overigens lang niet de eerste keer dat de mensheid werd getroffen door een ziekte die wereldwijd om zich heen greep. Jan en Gerdien Saalmink beschrijven hoe rond het midden van de vorige eeuw de gevreesde longziekte tuberculose om zich heen waarde en slachtoffers maakte in Zelhem en omgeving. Jan Saalmink behoorde zelf tot de ervaringsdeskundigen. Ook toen waren quarantaine, isolatie en hygiëne begrippen die voorbij kwamen. Tijdens hun onderzoek kwamen de Saalminks zelfs nog op het spoor van een origineel tbc-huisje.
Verder aandacht voor de pronkstukken die een bezoek aan museum Smedekinck zeer de moeite waard maken. Dat strekt zich uit van het kabinet met linnenrollen tot de complete tandartsenpraktijk van Frans van der Poest Clement, de eerste tandarts in Zelhem. Sinds kort is ook de oudste nog werkende Jan van der Heyden-brandspuit in Nederland in het museum te bewonderen!

Interessant is ook het artikel over de Zevenweg van Job de Gelder. De naam komt al rond 1600 voor, maar het tracé liep toen toch net even anders dan tegenwoordig. Het hele netwerk van paden en wegen is door de tijden heen overigens behoorlijk veranderd, zo wordt en passant duidelijk.
In het dialectverhaal vertelt Gerbert Abbink over de bakkersfamilie Hukker, die in 1940 begon met ijsfabricage. Het ijs werd niet alleen in de eigen ijssalon verkocht, maar werd ook geleverd aan andere horecabedrijven in Doetinchem en Hengelo. Hukker had daarnaast een aantal ijscokarren, die op strategische locaties stonden geplaatst. Het Hukkerskeetje aan de Ruurloseweg was een begrip. Deze is later overgenomen door de bekende ijsfirma Siebelink uit Doetinchem.

Tot slot het verenigingsnieuws van Salehem en museum Smedekinck. Nu de coronapandemie op zijn retour lijkt en de regels weer worden versoepeld, krijgen allerlei activiteiten gelukkig weer een kans en komt er weer leven in de brouwerij. De eerste activiteiten staan weer gepland en museum Smedekinck gooit haar deuren weer open.

Um Zellem is vanaf nu te koop bij de Read Shop en bij museum Smedekinck, beide in Zelhem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant